Hoe ziet carnaval in coronatijd eruit? 'Geen uitbundige viering maar een beleving'

30 september 2020 om 01:43 • Aangepast 30 september 2020 om 10:04
Grote optochten lijken in 2021 onmogelijk (foto: archief).
Grote optochten lijken in 2021 onmogelijk (foto: archief).
Hoe gaan we volgend jaar carnaval vieren? Daar breken alle lokale, organiserende stichtingen het hoofd over. Grote publieksevenementen zoals pronkzittingen en optochten gaan het niet worden. Maar wat dan wel? Hierover praatte de Brabantse Carnavals Federatie dinsdagavond in een online meeting met plaatselijke stichtingen en leden van de drie veiligheidsregio’s in onze provincie.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

“Carnaval gaat anders gevierd worden. Grote groepen en feesten zullen er niet zijn”, zegt Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie. Maar hoe dan wel? Feesten in kroegen en tenten met heel veel mensen gaat het niet worden. Dat bleek al uit een statement van de drie voorzitter van de veiligheidsregio’s .

Puzzel
Het is een puzzel voor de meer dan honderd organisatoren van het lokale carnaval die bijgepraat werden door ambtenaren van de drie veiligheidsregio’s. Kees Arts, evenementencoördinator van Brabant Noord en Brabant-Zuidoost: “De regels zijn in februari waarschijnlijk nog in grote lijnen hetzelfde als de huidige.”

Dat betekent in feite geen optochten, geen volle kroegen met hossende mensen, maar ook geen tenten op pleinen. En als je iets doet buiten of binnen, moet er gereserveerd worden en moet iedereen zitten. Zelfs jeugdfeesten zijn lastig met de huidige regels.

En dus roept de Brabantse Carnavals Federatie op om heel anders na te denken over carnaval. “Het wordt geen uitbundige viering maar een beleving”, zegt Rob van de Laar. “Het wordt kleinschalig. En nee, hier ga je de jeugd niet mee trekken.” De Federatie denkt aan exposities, versierde straten, livestreams, tonpraten in rondes of praalwagens op pleinen.

Lastig
Maar zoals de richtlijnen rond corona zich nu ontwikkelen, wordt het voor de organisaties van carnaval lastig. “We moeten binnen de spelregels blijven, maar tegelijkertijd blijven die continu wijzigen. Hoe dan iets te organiseren?”, merkt een woordvoerder van een van de stichtingen op.

Toch lijkt er uit de onlinebijeenkomst één ding duidelijk: er zal een vorm van carnaval komen. De verschillende clubs gaan de komende tijd samen nadenken op welke creatieve manieren carnaval toch gevierd kan worden.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...