Drie doden in Belgisch drugslab: justitie eist tot vijf jaar cel

29 september 2020 om 17:11 • Aangepast 30 september 2020 om 09:00
nl
Tegen drie mannen die betrokken zouden zijn geweest bij een drugslab in België waar vorig jaar januari drie doden werden gevonden, is tot vijf jaar cel geëist. De slachtoffers waren begin twintig en ze kwamen door koolmonoxidevergiftiging om het leven.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De slachtoffers waren afkomstig uit Eindhoven en Valkenswaard. Het lab werd gevonden in Hechtel-Eksel, 35 kilometer ten zuiden van Eindhoven. De drie verdachten stonden dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch. Voor de officier van justitie is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden. Ze eiste daarom straffen van twee, vijf en vijf jaar.

'Onachtzaam te werk'
De drie mannen die zich moesten verantwoorden, zijn de eigenaar van de loods en twee andere betrokkenen. Justitie had geen goed woord over voor hun handelswijze en benadrukte de onachtzaamheid waarmee ze te werk gingen. Ook vond justitie het onacceptabel dat de verdachten, volgens haar, wisten dat de drie slachtoffers in een slecht geventileerde ruimte moesten werken en dat ze daar zeker een nacht dood hebben gelegen.

“Zeker een nacht lagen zij daar, terwijl wij ervan overtuigd zijn dat de drie verdachten daarvan wisten en niet meteen ingrepen. Achteloos, dat is het woord dat opkwam. Achteloos ten aanzien van de risico’s die de jongens liepen en achteloos ten aanzien van hun leven. Alleen maar bezig met hun eigen hachje en geld verdienen. Drie jonge mannen zijn weggerukt uit de bloei van hun leven.”

Verdachten hadden verschillende rollen
Uit het justitieel onderzoek bleek dat een van de mannen een sturende en leidende rol had. Hij werd door zijn kompanen ‘baas’ genoemd en is eerder veroordeeld voor drugsdelicten. Een andere man zou onder meer geld hebben gegeven aan de latere slachtoffers om spullen te kopen.

Ook zou hij voor het vervoer van de laboranten naar het drugslab hebben gezorgd. De rol van de derde verdachte mag volgens de officier niet onderschat worden: hij was de huurder van het pand waarin het drugslab was opgetuigd.

De politie denkt dat er een netwerk achter zat dat geleid werd door Paul G. uit Bergen op Zoom, de schoonzoon van Klaas Otto. Zijn proces is begin 2021.

LEES OOK:

Drie doden in Belgisch drugslab: justitie eist tot vijf jaar cel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.