Hoofdverdachte in zaak van drie doden bij drugslab België plotseling vrij

30 september om 16:02 • Aangepast 30 september om 21:18
De plek waar het 'dodelijke drugslab' werd gevonden. (foto: Jozef Bijnen/SQ Vision Mediaprodukties)
De plek waar het 'dodelijke drugslab' werd gevonden. (foto: Jozef Bijnen/SQ Vision Mediaprodukties)
De hoofdverdachte achter het drugslab in België waar eind januari vorig jaar drie mannen dood werden gevonden, is sinds woensdagmiddag op vrije voeten. De officier van justitie had dinsdag nog vijf jaar geëist tegen deze man.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De rechtbank in Den Bosch bepaalde eerder deze woensdag dat hij om twaalf uur de gevangenis mocht verlaten. De motivering voor dit besluit wordt pas gegeven op de dag dat uitspraak in deze zaak wordt gedaan en dat is 13 oktober. Bij een vroegtijdige vrijlating valt de uiteindelijke straf vaak lager uit dan het voorarrest.

Dodelijke slachtoffers uit Eindhoven en Valkenswaard
De dodelijke slachtoffers die bij het lab in Hechtel-Eksel werden aangetroffen, waren twintigers uit Eindhoven en Valkenswaard.

Voor hun mogelijke betrokkenheid bij de dood stonden dinsdag drie Brabanders terecht. Tegen hen is twee, vijf en vijf jaar geëist. Justitie vond het schandalig dat de verdachten hun slachtoffers in een ongezonde ruimte hebben laten werken. Ook moeten ze geweten hebben dat drie mannen een nacht dood in het lab hebben gelegen.

Advocaat niet echt verrast
Mark Nillesen, de advocaat van de vrijgelaten verdachte, is niet verrast door het besluit van de rechtbank. "Ik vermoed dat de rechtbank moeite heeft met de door het Openbaar Ministerie voorgedragen bewijsconstructie. Namens mijn cliënt is bij elke rechtszaak gezegd dat het vooral om van-horen-zeggen-verklaringen gaat", aldus de raadsman.

Hij weet zelf ook niet wat de precieze overwegingen van de rechtbank zijn geweest om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt te schorsen. Mogelijk wil de rechter nog nader onderzoek, bijvoorbeeld door het (nogmaals) horen van getuigen, zo vermoedt Nillesen. Volgens hem is 'een belangrijke getuige sowieso niet door een rechter ondervraagd.' De advocaat laat verder nog weten dat zijn cliënt 'uiteraard verheugd' reageerde.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...