Wim S. over moord op Heidy Goedhart: 'Ik zit al zes jaar onschuldig vast'

2 oktober 2020 om 13:30 • Aangepast 3 oktober 2020 om 12:44
nl
Wim S. (45) uit Kaatsheuvel zegt al zes jaar onschuldig vast te zitten voor de moord op zijn vriendin Heidy Goedhart in 2010. Zijn nieuwe advocaat verzocht het gerechtshof in Den Haag vrijdag om hem voorlopig vrij te laten, tot de zaak begin volgend jaar inhoudelijk wordt behandeld.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie verdenkt S. ervan dat hij zijn partner Heidy bij hun huis in Kaatsheuvel met een steen op het hoofd heeft geslagen, waarna hij haar wurgde. Daarna zou hij een inbraak in scène hebben gezet. S. is daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar door het gerechtshof in Den Bosch, maar de zaak moest van de Hoge Raad opnieuw worden beoordeeld, door een omstreden undercoveroperatie van de politie.

"Ik zit al zes jaar onschuldig vast en ik heb er niets mee te maken", zei S. "Ik heb Heidy ook verloren. In deze zaal zitten alleen verliezers." De advocaat noemde het een nachtmerrie voor zijn cliënt.

Bekentenis onder druk
De verdediging zegt dat de verdachte onder grote druk een bekentenis heeft afgelegd tegenover undercoveragenten in het Spaanse Marbella, die hem in de watten hadden gelegd en een baan met een riant salaris in het vooruitzicht stelden als hij de moord zou toegeven. Op basis van deze bekentenis is S. opgepakt en veroordeeld.

Volgens de advocaat is de verklaringsvrijheid van zijn cliënt 'met voeten getreden'. De undercoveragenten zouden hebben 'doorgedramd, net zolang tot ze horen wat ze willen horen'.

De Hoge Raad sprak zich in december uit over deze vorm van bewijsvoering en vond dat de rechtszaak over moet. Dit omdat het hof in de uitspraak van 2018 niet goed heeft gemotiveerd waarom de bekentenis van S. toelaatbaar bewijs is en waarom ze vonden dat hij niet te veel onder druk is gezet en verleid.

Het gerechtshof in Den Haag doet op korte termijn uitspraak over het voorarrest van S.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.