Verkrachting en aanranding van tien meisjes en vrouwen: Jonathan M. krijgt 10 jaar cel en tbs

8 oktober 2020 om 13:42 • Aangepast 8 oktober 2020 om 17:13
nl
De 26-jarige Jonathan M. uit Eindhoven moet tien jaar de cel in voor de verkrachting en aanranding van acht meisjes tussen de 12 en 16 en twee vrouwen. Ook moet M. behandeld worden. Justitie had twee weken geleden vijftien jaar cel en tbs geëist.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie vindt de straf te laag en overweegt in hoger beroep te gaan, meldt het OM via Twitter. "De uitspraak doet in onze ogen geen recht aan wat de slachtoffers hebben doorgemaakt. De kans dat wij in hoger beroep gaan is groot, maar een definitieve beslissing daarover volgt."

Jonathan M. werd vorige zomer opgepakt nadat hij een Franse toeriste had verkracht in de Genneper parken in Eindhoven en een paar dagen later een 15-jarig meisje in Valkenswaard. Op zijn mobieltje vond de politie ook beelden van andere minderjarige meisjes die dingen bij hem of zichzelf deden.

Die meisjes lijken willekeurige slachtoffers en komen uit een gebied van Drunen tot Helmond. De beschuldiging lopen uiteen van verkrachting tot aanranding en het dreigen met de verspreiding van naaktfoto's.

De man is in 2011 al eens veroordeeld voor verkrachting van een 16-jarig meisje.

'Jij hoort in de gevangenis'
De rechtbank trok twee dagen uit voor de behandeling van de omvangrijke zedenzaak. M. vertelde toen uiterst kalm zijn versie van de gebeurtenissen waarvoor hij terechtstond. Hij zei dat er alcohol in het spel was en dat hij daar vaak agressief van wordt.

Zijn ex-vriendin noemde het tijdens de behandeling vreselijk dat hij meisjes heeft verkracht en daarna gewetenloos bij haar in bed kroop. "Jij hoort in de gevangenis", zo zei ze.

Veelal zocht de verdachte contact met de meisjes via internet. Hij deed zich daarbij voor als manager van een voetballer van PSV en als fotograaf van een modellenbureau om zo afspraakjes te regelen. Hij bood meisjes geld aan om seksuele handelingen te verrichten.

'Mensonterende en sadistisch'
Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zich op gewetenloze wijze vergreep aan de slachtoffers. "Zijn handelen ging meer dan eens gepaard met geweld, bedreiging, vernedering, onderdrukking, manipulatie, chantage en valse beloften", aldus de rechter.

"De verdachte ging bijvoorbeeld stoïcijns door terwijl hij wist dat zijn slachtoffers soms pijn hadden. Een groot deel van zijn daden heeft de verdachte gefilmd. Op deze beelden zijn zijn mensonterende seksuele en soms sadistische handelingen te zien. Hij had volstrekt lak aan zijn slachtoffers. Voor de vrouwen en meisjes hadden dit ingrijpende gevolgen. Verschillende slachtoffers dachten zelfs dat zij de ontmoeting met de verdachte niet zouden overleven."

Persoonlijkheidsstoornis
De rechtbank weegt verder mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor een verkrachting. Maar zijn veroordeling en de daaropvolgende begeleiding en behandeling hadden onvoldoende effect. De rechtbank vindt daarom dat de verdachte een langdurige celstraf verdient en dat hij opnieuw behandeld moet worden.

Volgens een psycholoog en een psychiater is er sprake van een antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis. Als M. niet wordt behandeld, is er een grote kans op herhaling. Om de maatschappij te beschermen, vindt de rechtbank het daarom noodzakelijk een langdurige klinische behandeling op te leggen in de vorm van tbs met dwangverpleging.

De rechtbank bepaalde ook dat Jonathan acht slachtoffers, die om een schadevergoeding vroegen, in totaal ruim 49.000 euro moet betalen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.