Pius X College in Bladel dicht na 'alarmerend' aantal besmettingen onder leerlingen en personeel

13 oktober 2020 om 08:09 • Aangepast 20 oktober 2020 om 17:42
nl
Op het Pius X College in Bladel wordt vanaf donderdag geen les meer gegeven. De school voor middelbaar onderwijs opent de deuren pas weer op woensdag 28 oktober. Aanleiding voor deze maatregel is het aanhoudend aantal besmettingen met het coronavirus. Tijdens de sluiting wordt wel digitaal onderwijs gegeven. Directeur Jan Poels spreekt van een alarmerende situatie.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Er zijn al 48 scholieren en dertien personeelsleden van het 'Pius X' besmet verklaard. Om te voorkomen dat nog meer mensen elkaar aansteken, is besloten de deuren woensdag aan het eind van de middag op slot te doen, zo laat de leiding van de school weten. Ze heeft hierover dagelijks overleg (gevoerd) met de GGD. Ook burgemeester Remco Bosma en het Rythovius College in Eersel zijn ingelicht.

'Nadrukkelijk beroep'
De schoolleiding spreekt van een ingrijpend besluit. Ouders van leerlingen en andere betrokkenen is maandagavond een brief met alle informatie gestuurd. Poels: “Ik doe een nadrukkelijk beroep op hen om zich te houden aan de maatregelen die we genomen hebben. Ik hoop dat scholieren nu elkaar niet gaan opzoeken, anders is het dweilen met de kraan open.”

De school eerder dicht doen, was volgens hem niet mogelijk en niet nodig. “We hebben steeds contact gehouden met de GGD, die gaf nog geen signalen af. Toen ze daar het overzicht op het bron- en contactonderzoek kwijtraakte, hebben we ons besluit genomen. Ik vind niet te laat. Misschien dat ik er over een jaar anders over denk, maar er moet nog veel geregeld worden, omdat het onderwijs digitaal, thuis dus, wel doorgaat. Niet alle leerlingen hebben een iPad thuis en daar moet voor gezorgd worden. Ook de docenten moeten zich voorbereiden op de nieuwe situatie. Het leerproces gaat gewoon door, al zullen de lessen tien minuten korter gaan duren en worden praktijklessen geschrapt”, aldus Poels.

'Ik hou mijn hart vast'
“Ik ben optimistisch en hoop dat er voldoende Nederlanders met gezond verstand zijn die zich houden aan de regels om zo het virus redelijk onder controle te houden. Maar ik hou toch mijn hart vast voor de komende maanden", zo laat de directeur van het Pius X ook nog weten in WAKKER!, het Omroep Brabant radioprogramma.

Het ‘Pius X’ in Bladel is met 2265 leerlingen en ruim driehonderd werknemers een van de grootste scholen voor middelbaar onderwijs in De Kempen. In dit deel van Brabant worden al wekenlang vele besmettingen geconstateerd wat bijvoorbeeld tot diverse afgelastingen in het amateurvoetbal heeft geleid. Burgemeester Remco Bosma vraagt zich af waardoor de vele besmettingen vandaan komen.

“Het vervelende van de stijging is dat niet duidelijk is, waar de besmettingen plaats hebben gevonden. Wisten we dat wel, dan konden we daar specifieke acties op ondernemen”, zo liet hij op de site van de gemeente weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.