LIVEBLOG

Coronanieuws: Aantal nieuwe besmettingen in Brabant stijgt met 1.055

18 oktober om 07:03 • Aangepast 19 oktober om 11:29
Archieffoto: Wikimedia
Archieffoto: Wikimedia
Ook deze zondag houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de verspreiding van het coronavirus.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Landelijk zijn is er opnieuw een dagrecord aan nieuwe besmettingen: 8139 nieuwe gevallen geconstateerd
  • In Brabant is het aantal positieve tests gestegen met 1.055
  • Restauranthouders vechten de sluiting aan bij de rechter.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.50
Dit liveblog is afgesloten.

19.15 - 'Kwart miljoen sterfgevallen door coronavirus in Europa'
In het bijna 750 miljoen inwoners tellende werelddeel Europa zijn volgens statistieken die het Franse persbureau AFP heeft geraadpleegd, inmiddels meer dan 250.000 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat is één op 3000. Er zijn volgens de cijfers 7,3 miljoen besmettingen geregistreerd in Europa.

18.15 - Veertien coronagevallen in zorgcentrum in Fijnaart
In woonzorgcentrum Fendertshof in Fijnaart zijn zeven bewoners besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om woonvorm De Hofjes, waar mensen met dementie verblijven. Ook zeven zorgmedewerkers testten positief.

18.00 - Restaurants vechten sluiting aan bij rechter
Tientallen restauranthouders hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat. Ze willen dat de rechter bepaalt dat ze weer open mogen gaan, schrijft De Telegraaf. Het kort geding dient dinsdag.

Initiatiefnemer van de gang naar de rechter is de Haagse horecaondernemer Michael Meeuwisse. Hij noemt de door het kabinet opgelegde sluiting van alle horeca buitenproportioneel. "Ik zie dat gasten zich keurig aan de afstandsregels houden en dat ze bovendien ook het personeel scherp in de gaten houden", zegt hij tegen de site. "Omgekeerd doen wij dat bij onze gasten. Er is geen enkele reden voor sluiting."

De afgelopen week hebben zich volgens Meeuwisse dertig restauranthouders bij het kort geding aangesloten. Ze voelen zich gesterkt door het advies van het Outbreak Management Team, waarin stond dat eetgelegenheden onder voorwaarden open konden blijven. "Met dat advies is niets gedaan en dat is heel vreemd", zegt Meeuwisse.

De restauranthouders opereren bij hun kort geding los van brancheorganisatie KHN. Die spande afgelopen zomer ook een kort geding aan tegen de Staat om versoepeling van de coronamaatregelen te eisen, maar ving bot bij de rechter.

15.10 - Ouderenzorg luidt de noodklok
Ook medewerkers in verpleeghuizen en thuiszorg worden opnieuw hard geraakt door het coronavirus. Het wordt steeds moeilijker om voldoende zorg te kunnen blijven leveren. In een aantal regio's lukt het al niet meer om de personeelsroosters in thuiszorg en verpleeghuizen rond te krijgen, zegt de voorzitter cvan Actiz, de branchevereniging van zorgorganisaties. Bij sommige organisaties is er sprake van een ziekteverzuim van 50 procent.

15.00 - Koningspaar 'had beter moeten weten', vinden Brabanders
Willem-Alexander en Máxima hadden moeten aanvoelen dat hun herfstvakantie in Griekenland niet helemaal goed zou vallen bij het Nederlandse publiek. Dat blijkt uit een peiling van Omroep Brabant. 55 procent zegt dat de koning en de koningin ‘beter hadden moeten aanvoelen dat dat onhandig was’.

14.53 - Zorgen om jongeren
Ggz-instellingen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid van vooral kinderen en jongeren, maar ook kwetsbare groepen zoals verslaafden, daklozen en ouderen.

Volgens onderzoek van de Nederlandse ggz hebben jongeren meer stress, last van depressies en krijgen ze te maken met gevaarlijke situaties, veroorzaakt door een gebrek aan contact met volwassenen. In de verslavingszorg ziet de koepelorganisatie dat cliënten zich onttrekken aan de zorg en vereenzamen. Ook ouderen vereenzamen.

14.52 - Horeca-ondernemers stappen naar de rechter om maatregelen
Zeker dertig horecaondernemers hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat om de door het kabinet opgelegde coronasluiting van restaurants van tafel te krijgen. Dat meldt De Telegraaf.

De restauranthouders stappen naar de rechter na een oproep van eigenaar Michael Meeuwisse van bodega De Posthoorn aan het Lange Voorhout in Den Haag. Bij de spoedprocedure wordt de rechter gevraagd om de vorige week afgekondigde wekenlange sluiting van restaurants met onmiddellijke ingang op te heffen. Het kort geding dient dinsdag om 10.30 uur bij de Haagse rechtbank, zo laat Meeuwisse weten.

14.43 - Iets meer dan duizend nieuwe positieve testen in Brabant
In Brabant zijn er in de laatste 24 uur 1.055 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er opnieuw iets minder dan gisteren. Toen waren er ruim 1100 nieuwe besmettingen in Brabant. Vrijdag stond de teller nog op iets meer dan 1200.

Er zijn de afgelopen 24 uur 38 mensen met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 20 minder dan gisteren. Vijf mensen uit de provincie overleden aan het coronavirus.

14.33 - Nieuwe cijfers, opnieuw dagrecord
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 8141 maar dat is zondag bijgesteld.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 15. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend waren 28 sterfgevallen gemeld.

11.45 - Rutte 'schatte vakantie koning verkeerd in'
Premier Mark Rutte heeft een "verkeerde inschatting" gemaakt en "te laat beseft" dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland "niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen". Zeker na de persconferentie van dinsdag 13 oktober had hij zich daarvan bewust moeten zijn, zegt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

11.32 - Topdrukte in natuurgebieden
Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen voor grote drukte in het bos. Veel meer mensen zoeken zondag de Brabantse natuur op vanwege de herfstvakantie en strenge coronamaatregelen. In de bossen rondom Breda is al code rood afgegeven. "De parkeerplaatsen staan nu al bomvol", weet boswachter Floris Hoefakker .

09.17 - Illegaal feestje
De politie heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een illegaal feestje in een bedrijfsunit in 's-Gravenzande. Agenten en boa's hebben de feestvierders naar huis gestuurd. Volgens de politie leek het binnen meer op een café dan een bedrijfsruimte. De eigenaar kan een coronaboete tegemoet zien. "Onbegrijpelijk dat in deze coronatijd mensen zo eigenwijs en onverantwoordelijk zijn", twitteren agenten.

07.47 - Handen wassen
Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt. Dat virus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus. Het nieuwe coronavirus overleeft negen uur op de mensenhuid, een griepvirus 1,8 uur, staat in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal.

07.04 - PSV mist aanvaller en verdediger
Bij hen is het coronavirus vastgesteld. Daarom worden zij buiten de wedstrijdselectie van de Eindhovense voetbalclub gelaten. De wedstrijd PEC Zwolle-PSV begint om kwart voor vijf.

Wachten op privacy instellingen...

03.30 - Boswandeling
Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Nationale Park De Hoge Veluwe verwachten dat het dit weekend, nu voor een aantal regio's de herfstvakantie begonnen is, druk zal worden in de bossen. Ze raden wandelaars vanwege het coronavirus dringend aan om niet allemaal naar de bekendste plekken te gaan. "Op onze website staan duizenden wandelingen, er zijn rustige plekken genoeg", benadrukt een woordvoerder van Natuurmonumenten. Ook Staatsbosbeheer heeft een lange lijst gemaakt van onbekende streken. Bekijk voor de drukte de druktemeter van VisitBrabant.

03.30 - Kerkbezoekers
De Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum laat 'deze zondag meer dan dertig bezoekers per dienst toe. Hoeveel het er zullen worden is afwachten, maar volgens de kerk zelf kunnen er maximaal 250 kerkgangers de dienst bijwonen met inachtneming van de afstandsregel. De Rehobothkerk telt tweeduizend zitplaatsen. Er zijn zondag drie zogeheten leesdiensten, waarbij er geen predikant is maar een ouderling voorleest uit de Bijbel.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...