Rianne gaat in lockdown in Ierland: 'Nederlanders hebben meer moeite met regels'

22 oktober 2020 om 10:26 • Aangepast 22 oktober 2020 om 13:29
nl
Noord-Brabant heeft met 2,5 miljoen inwoners meer coronagevallen dan Ierland met vijf miljoen inwoners. Toch worden daar nu heel strenge maatregelen genomen: het land gaat zes weken in lockdown. Voor Rianne Hendriks uit Veghel betekent dat dat ze het huis bijna niet meer uit mag.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

“Klopt, je moet thuisblijven”, licht ze toe in het Omroep Brabant radioprogramma WAKKER! Alleen nog heel af en toe mag ze de deur uit. “Je mag wandelen, een beetje sporten en binnen vijf kilometer van je huis zwemmen in de zee.” En één lid van het huishouden mag contact hebben met iemand buiten het huishouden. Op twee meter afstand én met een mondkapje.

"Ik woon op anderhalf uur rijden van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.”

Strenge regels, maar Rianne ziet er het nut wel van in. “Het is schrikbarend hier.” Al zijn er veel minder coronagevallen in Ierland dan in Nederland, het land is ook een stuk minder dichtbevolkt. “Er wonen 4,9 miljoen mensen in Ierland, er zijn hier minder dan 1900 sterfgevallen. En sinds het begin van de coronacrisis zijn er 53.000 mensen positief getest. Veel minder dan in Nederland.”

Maar daar tegenover staat ook dat de zorg veel minder wijdverbreid is dan in ons land. “Er zijn hier veel minder ziekenhuizen. Ik woon op anderhalf uur rijden van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.”

Het weidse uitzicht in Ierland (foto: Rianne Hendriks)
Het weidse uitzicht in Ierland (foto: Rianne Hendriks)

Toch vindt ze het vreemd dat wij in Nederland niet zulke strenge maatregelen hebben. “Ik was twee weken geleden nog in Nederland en het viel me op dat hier nog helemaal niet veel mensen een mondkapje droegen. De tweede week waren het al iets meer mensen.” Maar Nederlanders volgen regels nu eenmaal minder strikt dan de Ieren, is haar ervaring. “Ik woon hier al heel lang. En mensen volgen de regels gewoon.”

"Ik kan mooi de administratie bijwerken. En tijd besteden aan hobby's."

En die regels schrijven dus voor: thuisblijven. Het duikcentrum en de bed & breakfast die Rianne beheert blijven noodgedwongen dicht. Maar ze is niet bang zich te vervelen. “Ik heb een winkel, ik moet nog van alles opruimen. Ik kan mooi de administratie bijwerken”, somt ze op. “En ik heb wat meer tijd om aan hobby’s te besteden.”

Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in ons liveblog

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.