Liveblog

Coronanieuws: 1270 nieuwe besmettingen in Brabant, basisschool Zevenbergen gaat weer open

22 oktober 2020 om 06:45 • Aangepast 23 oktober 2020 om 11:04
nl
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen donderdag 347 coronapatiënten.
  • Er kwamen donderdag 1270 nieuwe besmettingen bij in Brabant.
  • Landelijk werden er 9283 positieve tests gemeld, ook dat is een dagrecord.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is afgesloten.

22.54 - Red Team pleit voor 'sterke' lockdown
Het Red Team, een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis, pleit voor een strenge, korte lockdown in Nederland. In een advies aan het kabinet stelt het team dat een striktere aanpak van het virus nodig is om terugkerende lockdowns te voorkomen.

Volgens het Red Team probeert de overheid met de huidige coronastrategie een balans te vinden tussen 'een open samenleving en het minimaliseren van gezondheidsschade', maar is dat bijna niet te doen. "Het risico ervan is dat Nederland slachtoffer wordt van een jojo-effect van verwerven en inleveren van vrijheden, met als dieptepunt terugkerende lockdowns", stellen de wetenschappers in hun advies.

22.41 - Basisschool Zevenbergen gaat weer open
Basisschool De Arenberg in Zevenbergen gaat naar de herfstvakantie weer open. De eerder positief geteste medewerkers zijn goed hersteld. Er hebben tot op heden geen nieuwe besmettingen plaatsgevonden onder de leerkrachten, stelt de school.

De school ging 15 oktober dicht. De leerlingen kregen de laatste twee dagen voor de herfstvakantie online les.

22.38 - Bemanning Nederlands marineschip in quarantaine
Een bemanningslid van het marineschip Zr. Ms. Groningen, dat bij marinebasis Parera ligt op Curaçao, is besmet met COVID-19. Dat bevestigt de woordvoerder van Defensie in het Caribisch Gebied donderdag tegenover de Curaçaose website NU.cw. De bemanning van het gehele marineschip zit momenteel in preventieve quarantaine.

22.00 - Nathalie's operatie werd uitgesteld door corona maar nu wordt ze toch geholpen
Nathalie van Heesch uit Schijndel wordt waarschijnlijk 30 oktober geopereerd. Haar operatie ging begin oktober niet door, omdat het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven de zorg moest afschalen door de coronadrukte. Nathalie is blij, maar ook sceptisch: "Straks wordt het misschien weer uitgesteld."

21.00 - 'Meer inkomenssteun nodig in tweede coronagolf'
In Nederland is meer inkomenssteun nodig voor mensen zonder werk om iedereen door de tweede coronagolf te loodsen. Met die oproep komt FNV. Daarnaast wil de vakbond dat de steunpakketten van de overheid vanaf 1 januari niet worden afgebouwd zodat meer bedrijven hun mensen aan het werk kunnen houden.

20.30 - Negen maanden cel geëist voor oplichting met mondkapjes
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van negen maanden geëist tegen een man die verdacht wordt van oplichting door mondkapjes te koop aan te bieden. De verdachte zou via zijn bedrijf een bestelling van ruim 146.000 euro hebben ontvangen van een Japanse klant, maar leverde de mondkapjes nooit.

Het OM verwijt hem behalve oplichting ook witwassen en valsheid in geschrifte.

17.59 - Inspectie: commerciële teststraten helpen, maar let goed op
Commerciële teststraten dragen bij aan de bestrijding van het coronavirus, vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), maar je kunt er als klant "niet automatisch van uitgaan" dat ze allemaal even betrouwbaar zijn. De inspectie ziet momenteel op veel plaatsen in het land testlocaties verrijzen waar mensen zich buiten de GGD om op het coronavirus kunnen laten testen, doorgaans met een sneltest.

De commerciële initiatieven "ontlasten de GGD-testlocaties omdat zij een snelle voor-screening kunnen doen", aldus de inspectie. Die vindt het wel belangrijk dat testen altijd worden afgenomen door zorgprofessionals en dat bij testlocaties altijd een arts betrokken is. "Deze arts is verantwoordelijk voor de kwaliteit en zorgvuldigheid van het testen." Aanbieders kunnen hiervoor bijvoorbeeld een bedrijfsarts inschakelen.

Klanten krijgen het algemene advies van de inspectie zich goed te informeren over een testaanbieder. "Controleer of er een arts betrokken is, de testen CE-gemarkeerd zijn en een zorgprofessional de testen uitvoert."

17.52 - Speciale units voor ingang ziekenhuis Weert
Het Sint Jans Gasthuis in Weert gaat volgende week speciale noodgebouwen bij de hoofdingang van het ziekenhuis opzetten. Daarmee loopt het ziekenhuis vooruit op de verwachte opvang van grotere aantallen coronapatiënten. De noodvoorziening wordt in gebruik genomen zodra het ziekenhuis de toestroom niet meer aankan. Dat is nu nog niet het geval, maar het bestellen en plaatsen van de noodvoorziening kost enkele weken de tijd. Om die reden worden nu al de voorbereidingen getroffen, maakte het ziekenhuis donderdag bekend.

17.17 - Coronapiek kwam door computerfout

GGD Hart voor Brabant heeft op dinsdag en woensdag ineens veel hogere besmettingscijfers laten zien. De dagen daarvoor waren de cijfers juist lager. Zou de regio de nieuwe coronabrandhaard van Brabant zijn? Nee, zo blijkt uit navraag bij de GGD: het kwam door een fout in het computersysteem waar GGD Hart voor Brabant mee werkt.

De systeemfout kwam vorige week aan het licht. Eigenlijk zouden de ontbrekende besmettingen afgelopen weekend worden doorgegeven, maar dat lukte niet omdat er zieken waren bij de GGD.

17.07 Winterterrassen in Waalre
Als de horeca weer open mag, staat de gemeente Waalre ondernemers toe om een winterterras neer te zetten.

Wachten op privacy instellingen...

17.01 Consumentenvertrouwen nog verder onder nul
Het consumentenvertrouwen in de eurozone heeft in oktober weer een nieuwe tik gekregen als gevolg van het oplopende aantal virusbesmettingen en de aangescherpte coronamaatregelen in veel landen. Volgens een voorlopige raming van de Europese Commissie zakte de graadmeter verder onder de nul.

16.54 Epidemioloog vindt ons gedrag 'onbegrijpelijk en super-irritant'
Epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC vindt het 'onbegrijpelijk en super-irritant' dat mensen ondanks de stijgende coronacijfers onvoldoende afstand van elkaar houden om besmetting te voorkomen. "In maart en april waren de mensen bang en de straten leeg. Toen waren er hier in de omgeving ook nauwelijks gevallen. Maar nu doen mensen toch nog vaak of er niks aan de hand is", zegt hij tegen het ANP. Een strenge(re) lockdown zou de epidemioloog bepaald geen gek idee vinden.

16.36 Bezoekersbeleid Máxima MC aangepast
Patiënten in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven mogen nog maar één bezoeker per keer en maximaal twee bezoekers per dag ontvangen.

Wachten op privacy instellingen...

15.34 - Zaak mishandeling buschauffeur uitgesteld

De 43-jarige Raymonth E. die begin oktober in Dongen een buschauffeur van Arriva zou hebben mishandeld, beweert dat hij op dat moment bij zijn vriendin was. De behandeling van de snelrechtzaak bij de politierechter is daarom uitgesteld. Hij heeft het recht om zich te verdedigen en dus moet zijn vriendin gehoord worden, stelt de politierechter.

14.38 - Landelijk aantal ziekenhuisopnames met 60 toegenomen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 60 toegenomen tot 2003. Van deze patiënten liggen er 463 op de intensivecareafdelingen, dertien meer dan woensdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de cijfers donderdagmiddag bekend.

Inmiddels is al meer dan de helft van alle patiënten die in Nederland op de intensive care liggen daar wegens COVID-19. Op verpleegafdelingen vormen coronapatiënten 13 procent van het totale aantal patiënten: 1540 van de 11.915.

14.24 - Nieuw landelijk dagrecord
Voor het eerst komt het landelijke cijfer boven de 9000 in 24 uur tijd uit, en dat is opnieuw een dagrecord. Woensdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8757 besmettingen. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 58.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 262.000 mensen in Nederland positief getest.

14.19 - Afgelopen etmaal 9283 positieve coronatests gemeld, 1270 in Brabant
Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 9283 positieve tests geregistreerd. Brabant telt 1270 nieuwe besmettingen. In Brabant ging het woensdag nog om 1549 mensen die positief werden getest. Dat was een dagrecord. Op dinsdag kwamen er 1487 bij en maandag 1134.

Wachten op privacy instellingen...

14.17 - Eerste patiënten naar Duitse ziekenhuizen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vrijdag weer Nederlandse coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen te brengen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt dat dit althans de planning is. Hij kondigde vorige week al aan dat het verplaatsen van patiënten naar Duitsland binnenkort zal worden hervat.

13.45 - Weer forse stijging coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is inmiddels gestegen tot 347, blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg in onze provincie. Dat zijn er 27 meer dan gisteren. Daarmee zet de snel stijgende trend van ziekenhuisopnames door. Van de 347 coronapatiënten liggen er 71 op de intensive care. Vijf personen met het coronavirus overleden in de Brabantse ziekenhuizen. Drie patiënten zijn overgeplaatst.

12.25 - 'Fuck corona'-tompoezen
Kok Luc Martin heeft schoon genoeg van corona. De eigenaar van bakkerij én lunchroom Pig & Rye in Tilburg moest vorige week woensdag gedeeltelijk sluiten door de lockdown. Martin was zo boos dat hij thuis #fuckcorona op tompoezen begon te schrijven. De tompoezen blijken ook bij Martins klanten aan te slaan.

Heldere taal (foto: Luc Martin).
Heldere taal (foto: Luc Martin).

12.04 - Staatsschulden flink gestegen in de eurozone
De staatsschulden van de landen in de eurozone zijn in het tweede kwartaal flink gestegen. Omdat overheden veel geld leenden voor de bestrijding van de gevolgen van de coronacrisis, steeg die naar gemiddeld 95,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), becijferde het Europese statistiekbureau Eurostat. In het eerste kwartaal was dat nog 86,3 procent.

11.15 - Veghelse in Ierland mag huis niet meer uit
Noord-Brabant heeft met 2,5 miljoen inwoners meer coronagevallen dan Ierland met vijf miljoen inwoners. Toch worden daar nu heel strenge maatregelen genomen: het land gaat zes weken in lockdown. Voor Rianne Hendriks uit Veghel betekent dat dat ze het huis bijna niet meer uit mag.

10:16 - Geen intocht in de gemeente Geldrop-Mierlo
In de gemeente Geldrop-Mierlo vindt geen jaarlijkse intocht van Sinterklaas plaats door het coronavirus. Er is gezocht naar een alternatief om de Sint te ontvangen, maar de gemeente en organisatoren kwamen er niet uit.

09.50 - Huurders krijgen besparingsadvies
Om de stijgende energiekosten op de woonlasten te drukken krijgen huurders hulp bij het besparen op stook- en stroomkosten. Branche- en belangenverenigingen Aedes en de Woonbond gaan woningcorporaties en huurdersorganisaties stimuleren om huurders bij te staan. Ze worden daarbij ondersteund door adviesorganisatie Quintens, dat zich onder meer richt op verduurzaming.

09.21 - Sligro verwacht opnieuw een flinke tik
Groothandelsbedrijf Sligro in Veghel houdt rekening met een nieuwe coronaklap, nu de horeca in Nederland voor de tweede keer dit jaar de deuren heeft moeten sluiten. Volgens het bedrijf zal dit de omzet in het slotkwartaal geen goed doen.

08.51 - Deelnemers Dakar in onzekerheid
Het zijn onzekere tijden voor de Brabantse deelnemers aan de Dakar Rally. Volgens de organisatie gaat het evenement in januari in Saoedi-Arabië gewoon door, maar er blijven ook twijfels. Daarnaast valt het voor de deelnemers niet altijd mee om alles georganiseerd te krijgen.

08.14 - Nertsenbedrijfbesmettingen lopen opnieuw op
Bij een nertsenbedrijf in het Limburgse Meerlo (gemeente Horst aan de Maas) zijn besmettingen met corona vastgesteld. De fokkerij telt 7000 moederdieren. Alle nertsen worden afgemaakt. Het bedrijf in Meerlo is al het 68e nertsenbedrijf waar het virus is ontdekt.

Eind augustus werd bekend dat minister Carola Schouten (Landbouw) heeft besloten dat de nertsenhouderij op 1 maart volgend jaar moet stoppen, drie jaar eerder dan gepland. Er is een stoppersregeling opgetuigd, die in de praktijk neerkomt op een vergoeding van 1,5 miljoen voor elke fokker die zijn bedrijf nu opdoekt.

07.55 - BOA's willen snel een wapenstok
De Nederlandse Boa Bond en Vakbond BOA ACP pleiten voor een versnelde uitvoering van de afspraken voor een verdedigingsmiddel, zoals een wapenstok. De bonden verwachten namelijk vooral problemen met twee coronamaatregelen: de handhaving van het verbod op alcoholbezit na 20.00 uur en samenkomsten met meer dan vier personen. Dat laten zij donderdag weten.

06.51 - Nieuwe horecazaken geopend
Vanaf het begin van de coronacrisis in maart tot en met september zijn er ongeveer 4700 nieuwe horecazaken geopend in Nederland, meldt nieuwszender BNR na een navraag bij de Kamer van Koophandel.

Vorig jaar werden in dezelfde periode meer nieuwe zaken geopend, maar vooral in de zomer was er nauwelijks een verschil. In die periode waren de coronamaatregelen versoepeld en waren restaurants en cafés gewoon open.

06.35 - Monkapjesweigeraar voor de rechter
Een 43-jarige man, die wordt verdacht van de mishandeling van een buschauffeur in Dongen moet zich vandaag bij de politierechter in Breda verantwoorden. De man zou op 9 oktober in de bus van Tilburg naar Dongen hebben geweigerd een mondkapje te dragen. Toen de buschauffeur hem daarop aansprak, mishandelde de passagier haar.

De man zou de buschauffeur verschillende keren in het gezicht hebben geslagen. Ze moest per ambulance naar het ziekenhuis, waar ze aan haar verwondingen is behandeld. De verdachte werd op maandag 12 oktober aangehouden voor winkeldiefstal in Tilburg. Een agent herkende hem vervolgens als mogelijke verdachte van de mishandeling.

06.24 - Zorgbonus
De zorgbonus leidt tot kopzorgen bij werkgevers over verdeeldheid op de werkvloer, schrijft De Telegraaf.

Hoewel het ministerie van Volksgezondheid in overleg met de sector voorwaarden heeft gesteld aan wie wel en niet voor het extraatje in aanmerking komt, schrikken werkgevers er bij de aanvraag voor terug de selectie toe te passen. In plaats daarvan vragen ze de bonus aan voor al het personeel.

Niet de bedoeling en niet verstandig, vindt het ministerie van Volksgezondheid.

06.21 - Weer op vakantie naar Bonaire
Gezaghebber van Bonaire Edison Rijna heeft Nederland gevraagd om het reisadvies voor Bonaire van oranje in geel te veranderen. Dan kunnen er weer Nederlandse toeristen naar Bonaire toe. Volgens Rijna onderzoekt het RIVM nu of dat kan.

Vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen heeft Bonaire een maand geleden Nederland gevraagd het eiland als code oranje-bestemming te bestempelen, waardoor alleen nog noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Maar omdat er op Bonaire in de laatste dertien dagen geen nieuwe gevallen van Covid-19 zijn bijgekomen, kunnen die regels volgens Rijna weer worden verspoepeld. Op Bonaire zijn nu nog vier mensen besmet.

06.17 - OV gaat minder rijden
De negen bedrijven die in Nederland het openbaar vervoer verzorgen, voorzien voor volgend jaar een sterke verschraling van hun dienstverlening. De daling van de reizigersopbrengsten door de coronacrisis veroorzaakt financiële problemen en de noodzaak om kosten te besparen.

De bedrijven zijn nu in onderhandeling met gemeenten en provincies over hoeveel ze mogen snijden in hun dienstregelingen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC.

06.15 - Nog twee Brabantse regio's naar 'zeer ernstig'
In nog twee Brabantse regio's is de situatie opgeschaald naar 'zeer ernstig'. Brabant-Noord en Midden- en West-Brabant hebben die status nu ook. De regio Brabant-Zuidoost had dat etiket anderhalve week geleden al gekregen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!