Tijd voor iets anders: Brabantse Kamerleden houden het voor gezien

23 oktober 2020 om 14:51 • Aangepast 23 oktober 2020 om 17:49
nl
Madeleine van Toorenburg (CDA) stopt na 14 jaar als Kamerlid. Ze zegt dat het tijd wordt om jonge talenten zoals haar eigen dochter de ruimte te geven. Maar er zijn meer Brabantse politici die het tijd vinden om iets anders te gaan doen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door


Klaas Dijkhoff uit Breda is sinds 2017 fractievoorzitter van de VVD. Hij maakte eerder deze maand al bekend dat hij gaat vertrekken. "Na ruim tien jaar aan het Binnenhof ben ik nieuwsgieriger om ergens anders aan het werk te gaan dan om hier te blijven."

Ook vertrekt Henk van Gerwen (SP). De 65-jarige politicus uit Oss nam in 2017 afscheid van de landelijke politiek nadat hij niet verkozen was. Maar een jaar later kwam hij terug toen stadgenoot Lilian Marijnissen hem zondag vroeg om de plots vertrekkende Nine Kooiman op te volgen.

Gebarentaal
Verder neemt Jessica van Eijs (D66) afscheid. De slechthorende Eindhovense politicus die al ruim 1300 dagen in de parlementsbanken zit, zorgde er mede voor dat de Wet Erkenning Gebarentaal door de Eerste en Tweede Kamer kwam en ziet haar taak nu als volbracht.

Ook Ronald van Raak (SP) gaat weg. De politicus die in Hilvarenbeek geboren is, woont inmiddels in Amsterdam. Met 5077 dagen is hij een van de meest ervaren Kamerleden. Hij vindt dat het tijd is dat hij zijn politieke idealen op een andere manier probeert te bereiken.

Onzekere toekomst
Henk Krol brak in mei met 50PLUS. Meteen daarna richtte hij samen met een gelijkgestemde de Partij voor de Toekomst op, maar ook daar vertrok hij deze maand. Hij startte daarop zijn eigen partij, de Lijst Henk Krol. Krol kan met die partij opnieuw vier jaar in de Haagse banken gaan zitten, maar dan moet hij met de verkiezingen wel genoeg stemmen trekken.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.