Vuurwerkhandel Baarle-Hertog: 'Meer vuurwerkcontroles in grensstreek schrikt klanten af'

26 oktober 2020 om 20:05 • Aangepast 26 oktober 2020 om 20:51
nl
De aankondiging van de politie dat er dit jaar meer gecontroleerd gaat worden op vuurwerk schrikt klanten af. Dat zegt Pedro Kipping van Zena vuurwerk in grensgemeente Baarle Hertog. Maandag kreeg de vuurwerkzaak al verschillende telefoontjes en mailtjes van klanten die vroegen of er al gecontroleerd wordt.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Of er controles zijn door de politie, dat weten wij natuurlijk ook niet", zegt Pedro. Volgens hem wordt er ieder jaar opnieuw gezegd dat er strengere controles in het grensgebied komen.

In de praktijk valt het steeds mee volgens hem. Er wordt mondjesmaat gecontroleerd, simpelweg omdat de politie er de mensen niet voor heeft. Hoe het dit jaar gaat is afwachten.

Smokkeldorp
De grensenclave Baarle-Hertog en Baarle-Nassau is van oudsher een dorp van smokkelaars, zegt Pedro. "Er zijn wel 36 grensovergangen, dus alles controleren zal moeilijk zijn. Ondertussen heeft de vuurwerkhandel ook zorgen over corona.

"Er zijn afspraken gemaakt met de gemeente, zo komen er dranghekken om de toeloop in december in goede banen te leiden."

Pedro Kipping vindt het maar raar dat de regels per land zo verschillen. "Wij verkopen legaal, goedgekeurd vuurwerk. Dat is in heel Europa te koop. Nederland is wat betreft vuurwerk een uitzondering met de strenge regels".

De politie laat weten steekproefsgewijs auto's aan de kant te gaan zetten, om te controleren of de inzittenden vuurwerk hebben meegenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.