Liveblog

Coronanieuws: storing bij cijfers RIVM, 429 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

28 oktober 2020 om 07:22 • Aangepast 29 oktober 2020 om 10:54
nl
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • De RIVM-cijfers over het aantal coronabesmettingen vallen een stuk lager uit, maar dat komt door een storing.
  • In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 2374 coronapatiënten, van wie 543 op de intensive care.
  • In Brabantse ziekenhuizen liggen 429 coronapatiënten van wie 83 op de intensive care.
  • Twee PSV-spelers zijn niet welkom op Cyprus na coronabesmetting
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.50
Dit liveblog is afgesloten.

22.30 - XL-testlocatie in Eindhoven
Eindhoven wil een zogenoemde XL-testlocatie inrichten waar mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus. Dat meldt burgemeester Jorritsma. Minister De Jonge noemde Eindhoven vanmiddag als één van de mogelijke gemeenten waar een dergelijke voorziening zou kunnen komen. "Wij willen dit als gemeente graag faciliteren. Er vindt al enkele dagen een voorbereidende verkenning plaats met verschillende partijen over de haalbaarheid en een geschikte locatie voor een XL-testlocatie binnen onze stad", aldus Jorritsma.

22.15 - 1,48 miljard aan zorgbonussen aangevraagd, loket week langer open
Er is inmiddels voor 1,48 miljard euro bruto aan zorgbonussen aangevraagd. Dat meldde minister Tamara van Ark (Medische Zorg) woensdag in een debat in de Tweede Kamer. Zorginstellingen kunnen een week langer een zorgbonus aanvragen voor hun medewerkers, aldus Van Ark. Het loket blijft nu open tot vrijdag 6 november. De bonus van 1000 euro netto is bedoeld als waardering voor de grote inzet van het zorgpersoneel tijdens de coronacrisis.

Zo'n 7800 zorgaanbieders hebben een bonus aangevraagd voor meer dan 788.000 medewerkers. Onder hen zijn 69.009 zzp'ers, uitzendkrachten en ingehuurd personeel zoals schoonmaker, liet de bewindsvrouw weten. "Dat is ook nadrukkelijk de bedoeling", aldus Van Ark. Ook volgend jaar krijgen de zorgmedewerkers een bonus.

Van Ark denkt dat de week extra voldoende tijd moet zijn voor alle organisaties om nog een aanvraag in te dienen. De eerste zorgbonussen zijn al uitbetaald.

20.45 - 'Impact coronavirus beperkt zichtbaar in cijfers ziekteverzuim'
Het ziekteverzuim in Nederland is wel licht aan het oplopen, maar het negatieve effect van het coronavirus is vooralsnog beperkt zichtbaar in de cijfers. Dat zeggen arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, werkzaam voor circa 1 miljoen werknemers. Ze roepen werkgevers in het bijzonder op om aandacht te houden voor psychisch verzuim.

Het gemiddelde verzuim steeg in de twaalf maanden tot en met juli licht naar 4,2 procent. Bij mkb'ers met maximaal 200 werknemers was het verzuim met 3,8 procent nog steeds het laagst. Bij grote bedrijven was dit gemiddeld 4,7 procent.

Na de coronapiek in maart, volgde volgens de arbodiensten een scherpe daling tot beneden het normale niveau. Vanaf begin september nemen het aantal ziekmeldingen en het gemiddeld verzuimpercentage weer toe. Deze stijgingen zijn volgens de diensten gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

20.35 - FNV hekelt besluit over zorgsalaris: minister liegt
Vakbond FNV gaat maandag minister Tamara van Ark (Medische Zorg) kritisch onderhouden over de keus van het kabinet om niets te doen met een aangenomen voorstel om salarissen in de zorg te verhogen. FNV vindt dat namelijk 'volstrekt onacceptabel'.

Maandag zit FNV met Van Ark om de tafel. "En dan zullen wij haar zeker ter verantwoording roepen. Wij vinden dat zij zich moet houden aan haar beloftes en met concrete maatregelen moet komen voor de mensen die werken in de zorg", zegt vicevoorzitter Kitty Jong. "Het is wel heel erg makkelijk dat je de mening van de meerderheid van de Tweede Kamer, die er is gekomen door een rechtmatige stemming, naast je neerlegt in het kader van 'Foutje, bedankt'. Dat getuigt van minachting voor de zorgmedewerkers."

De motie van PVV-leider Geert Wilders werd dinsdag door een fout van een coalitie-Kamerlid aangenomen, maar het kabinet trekt niet nog meer geld uit voor een hoger loon voor zorgmedewerkers.

20.30 - Frankrijk weer in lockdown
Frankrijk gaat vanaf vrijdag weer in een nationale lockdown om het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen. Dat heeft president Macron woensdag bekendgemaakt in een toespraak.

Dit voorjaar ging het land al acht weken op slot toen de pandemie een eerste piek bereikte, maar nu blijven de scholen wel open, zei Macron. Maar cafés en restaurants gaan dicht en reizen tussen regio's is niet mogelijk.

Macron waarschuwde dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste en dat de aanpak tot nu toe niet goed genoeg was.

19.20 - Nog 3 regio's met coronasituatie 'zeer ernstig'
In nog eens drie regio's - IJsselland, Flevoland en Noord-Holland Noord - is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart.

19.15 - Geen coronabonus voor duizenden zorg-zzp'ers
Duizenden zorgmedewerkers zien de coronabonus waar ze recht op hebben aan hun neus voorbijgaan. Zorginstellingen vinden de administratieve rompslomp te groot om de 1000 euro ook aan te vragen voor extern ingehuurden, zoals zzp'ers. Daarvoor waarschuwt de brancheorganisatie voor intermediairs NBBU, meldt RTL Nieuws.

"We kregen van de intermediairs die uitzendkrachten en zzp'ers aan zorgorganisaties koppelen signalen dat de zorgbonusaanvragen niet werden geaccepteerd", vertelt hoofd sociaal economische zaken Piet Meij van NBBU.

De organisatie kreeg zo'n 200 meldingen binnen en heeft een lijst samengesteld van meer dan dertig organisaties die de bonus niet voor externen aanvragen. Het blijkt een branchebreed probleem te zijn, zegt Meij.

18.00 - Minister Kaag ook in quarantaine
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is sinds woensdag in quarantaine. De nieuwe leider van D66 is in contact geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. De bewindsvrouw heeft zelf geen klachten. Het betekent dat het vervolg van de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer die voor donderdag gepland staat, ook niet kan doorgaan.

Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) zit even gedwongen thuis. Zij heeft na verkoudheidsklachten een coronatest laten doen. Minister Arie Slob van Onderwijs zit ook al even in isolatie omdat hij eveneens in contact is gekomen met een persoon die het coronavirus heeft. De bewindsman moest halsoverkop een debat verlaten toen hij dat nieuws kreeg.

Al verscheidene bewindslieden van het kabinet zijn in quarantaine geweest. Onder anderen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris en Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid).

17.20 - PSV'ers Zahavi en Teze na coronabesmetting niet welkom op Cyprus
De autoriteiten op Cyprus hebben geweigerd om PSV-spelers Eran Zahavi en Jordan Teze toe te laten op het eiland. Dat meldt PSV. Volgens de club komt dit, omdat zij eerder deze maand positief werden getest op het coronavirus. Cyprus, waar PSV het donderdag opneemt tegen Omonia Nicosia, hanteert een ander protocol dan Nederland en de UEFA.

Wachten op privacy instellingen...

16.35 - Aantal nieuwe coronagevallen flink lager door nieuwe storing
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 'slechts' 8123 positieve coronatests geregistreerd. Dit aantal klopt niet vanwege een computerstoring en is aanzienlijk lager dan de drie voorgaande dagen, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 10.000 besmettingen meldde. Ook afgelopen weekend was er sprake van een technische storing, waardoor de cijfers lager uitvielen.

16.20 - Curaçao en Canarische eilanden populair, maar vooral last minute
De behoefte aan vakanties is nog altijd groot, maar mensen zijn ook voorzichtig met boeken. Dat merkt de reisbranche. Curaçao en de Canarische eilanden worden weer als relatief veilig bestempeld en hebben code geel. Het zijn populaire zonbestemmingen in het winterseizoen, merken ze bij de reisbranche. Tegelijkertijd is er grote voorzichtigheid met boeken. "De meeste reizen worden last minute geboekt", laat reisorganisator Corendon weten. Mensen vertrekken dan binnen twee weken na de boeking. In de herfstvakantie waren Griekenland, Madeira, Sicilië en Curaçao gewild.

15.55 - Belgische ziekenhuizen verplicht om patiënten over te nemen
België gaat ziekenhuizen verplichten coronapatiënten over te nemen als voor hen ergens anders geen plaats is. De verplichte spreiding is nodig, omdat de ziekenhuizen vollopen maar zij elkaar toch niet altijd willen helpen Zwaarder getroffen delen van België, zoals Brussel en Luik, konden de afgelopen weken niet altijd op de hulp rekenen van streken waar de nieuwe golf van de coronapandemie nog minder hevig was.

14.15 - Horeca-eigenaren willen hun zaak massaal verkopen
Horecaondernemers zetten hun bar of restaurant massaal in de verkoop, nu ze door de tweede coronagolf noodgedwongen de deuren moeten sluiten. Het is het laatste zetje om een nieuwe eigenaar te zoeken. Het aantal aanvragen om horecabedrijven in de verkoop te doen, ligt 28 procent hoger dan vorig jaar, stelt makelaardij Knook & Verbaas.

14.10 - Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 2374 coronapatiënten. In Duitsland liggen ook nog twee zieke Nederlanders in het ziekenhuis. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten komt daarmee op 2376. Dat zijn er 18 meer dan een dag eerder, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). 545 mensen liggen op de intensive care, onder wie de twee mensen die naar het Duitse Münster zijn gebracht. Dat zijn er 16 meer dan dinsdag.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

14.05 - Wereldwijd half miljoen nieuwe coronagevallen erbij in een dag
Voor het eerst zijn dinsdag wereldwijd meer dan een half miljoen nieuwe coronagevallen op een dag geregistreerd. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van een eigen telling. Het zou gaan om 516.898 nieuwe gevallen.

13.30 - ASML werkt aan uitrollen sneltestlocaties
De Veldhovense chipmachinefabriek ASML, Shell, KLM, uitzendorganisatie Randstad, Schiphol en zorgadviseur Kerteza werken samen met de overheid aan het uitrollen van sneltestlocaties. De bedrijven gaan met specialistische kennis over logistiek, personeel en klantprocessen een bijdrage leveren aan de infrastructuur van de nieuwe coronateststraten. Het kabinet wil het aantal testmogelijkheden flink verruimen. Zo moeten er 25 testlocaties voor sneltesten komen, waarbij mensen uiterlijk binnen enkele uren weten of ze met het coronavirus zijn besmet.

13.10 - Coronacijfers bieden te weinig houvast door computerproblemen
De recente cijfers over de verspreiding van het coronavirus bieden nog te weinig houvast. Door een computerstoring konden niet alle positieve tests worden verwerkt. Het RIVM rapporteerde de afgelopen drie dagen steeds ruim 10.000 nieuwe besmettingen. Zaterdag waren dat er veel minder, bijna 8700. Daardoor is het lastig de getallen die sinds zondag gemeld zijn, in het juiste perspectief te plaatsen. Er is waarschijnlijk sprake geweest van een inhaalslag, legde RIVM-baas Jaap van Dissel woensdag uit in de Tweede Kamer.

13.07 - Toename antistoffen bij bloeddonors
Bloedbank Sanquin ziet een toename in aangetroffen antistoffen tegen COVID-19 bij bloeddonors. Naar schatting hebben nu gemiddeld 6,2 procent van de Nederlanders antistoffen ontwikkeld tegen de ziekte, blijkt uit gegevens van de bloedbank. Begin april was dit 2,7 procent en in mei 5,4 procent. In Limburg en Brabant zijn de gemiddeld hoogste percentages antistoffen aangetroffen (8,5 procent), in het noorden (3,9 procent) het laagst.

13.01 - 429 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 57 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er vier meer dan een dag eerder. In totaal liggen er nu 429 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie, van wie 83 op de intensive care. Acht coronapatiënten zijn overleden, één minder dan een dag eerder. 57 coronapatiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen en elf patiënten zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit blijkt allemaal uit het dashboard van het Regionaal Overleg Acute Zorg, dat dagelijks wordt bijgewerkt.

12.17 - Ziekenhuispersoneel kreeg minder vaak corona na griepprik
De griepprik beperkt mogelijk het risico op infectie met het coronavirus. Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben hier op twee manieren indirect bewijs voor gevonden. Ze becijferen dat personeelsleden van het academische ziekenhuis die zich vorig jaar lieten vaccineren tegen het griepvirus, minder vaak SARS-CoV-2 opliepen dan collega's die de griepprik niet haalden. Daarnaast hebben ze met laboratoriumonderzoek laten zien dat het griepvaccin in cellen van gezonde mensen de immuunreactie verbetert.

11.10 - 'We zitten nog op het verkeerde spoor'
Het nog altijd stijgende aantal ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus laat zien 'dat we nog steeds op het verkeerde spoor zitten'. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, in de Tweede Kamer. De druk op de ziekenhuizen neemt door het nog altijd snel oplopende aantal besmettingen verder toe, waarschuwt Kuipers. In het beste geval wordt de piek voor de ziekenhuizen al volgende week bereikt, maar dan moet de komende dagen echt een afvlakking te zien zijn. De oplopende opnames in de ziekenhuizen, zowel op de ic als op verpleegafdelingen, wijzen daar volgens hem nu nog niet op.

11.04 - Jubileum Mini Efteling valt in het water
Het 35-jarig jubileum van de Mini Efteling in Nieuwkuijk valt door de coronacrisis in het water. Tot grote spijt van parkmanager Tristan.

In de video een bezoek aan de (voorlopig gesloten) Mini Efteling, die volgens Tristan toe is aan een boost.

10.48 - Levensgrote foto's in theater De Lievekamp
Stoelen van theater De Lievekamp in Oss zijn bezet door levensgrote foto's van bekende Nederlanders. Zo kun je als bezoeker zomaar naast Ronald Goedemondt, Bert Visscher, Najib Amhali of Tineke Schouten zitten. Op deze manier wordt enigszins verbloemd dat maar dertig bezoekers zijn toegestaan in de zaal.

Foto's in theater De Lievekamp.
Foto's in theater De Lievekamp.

10.27 - 'Patiënt verzwijgt coronaklachten uit angst voor uitstel operatie'
Patiënten die reguliere zorg nodig hebben verzwijgen steeds vaker dat zij coronaklachten hebben, stelt de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Reden is dat ze niet willen dat een geplande operatie of behandeling wordt uitgesteld. "Dit vormt een groot risico voor de patiënt zelf, de zorg en voor andere patiënten", aldus de vereniging. De organisatie roept patiënten en hun bezoekers op om klachten kenbaar te maken.

09.47 - Nick Viergever (PSV) test positief op coronavirus
PSV-verdediger Nick Viergever is positief getest op het coronavirus. Hij ontbreekt om die reden donderdag in het Europa League-duel tegen Omonia Nicosia. Naast Viergever missen ook Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Timo Baumgartl, Cody Gakpo, Joël Piroe en Maxime Delanghe de Europese wedstrijd in Cyprus vanwege het coronavirus.

09.39 - 44.000 euro voor Museum Helmond
Museum Helmond krijgt 44.000 euro van het Kickstart Cultuurfonds. Met dit bedrag kan het museum zich nog verder coronaproof maken. De kasteelroute wordt aangepast en ook wordt een nieuw en extra groot deel van het kasteel toegankelijk voor het publiek.

08.57 - Negatief reisadvies voor kerstvakantie
Tijdens de kerstvakantie zal een negatief reisadvies gelden voor vakanties in het buitenland, verwacht het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van de regering gedurende de coronacrisis. Het Parool schrijft er over. In het nieuwste advies stelt het OMT dat in de zomermaanden vele honderden mensen, vooral jongeren, met Covid-19 naar Nederland zijn teruggekomen van een vakantie in het buitenland. Bovendien ging volgens metingen van de GGD slechts een kwart van de reizigers na een reis naar een zogenoemd code oranjeland in quarantaine.

Daar komt bij dat het op veel plekken, zoals in de rij bij skiliften, moeilijk is 1,5 meter afstand te houden en dat wintersportvakanties vaak bezoek aan drukke horecagelegenheden betekenen, waar de risico's op besmetting groter zijn.

08.50 - Coronabesmettingen in Duitsland flink gestegen
Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is het afgelopen etmaal een stuk sneller gestegen dan de afgelopen dagen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde met bijna 15.000 nieuwe gevallen een nieuw record.

08.48 - 4,5 miljoen mensen keken naar persmoment Rutte en De Jonge
Gemiddeld ruim 4,5 miljoen mensen hebben dinsdagavond gekeken naar mededelingen over de coronasituatie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

08.26 - Gemeente Roosendaal trekt portemonnee
De gemeente Roosendaal trekt opnieuw geld uit voor coronacompensatie. Het gaat om een bedrag van 335.000 euro, bovenop de twee miljoen eerder dit jaar. Het geld is onder meer bedoeld voor ondernemers, cultuurverenigingen en voor projecten om mensen in deze lastige tijden toch verbinden.

07.24 - Coronadruk blijft oplopen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten dat in de Brabantse ziekenhuizen terechtkomt, loopt tenminste nog enkele weken op. Reëel is dat de gewone zorg dan tot ‘ver onder de vijftig procent’ wordt afgeschaald. Dat zegt voorzitter Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) tegen Omroep Brabant. Vanuit zijn functie juicht hij strengere maatregelen toe.

07.17 - Oudere mijdt sportschool
Het ledental van sportscholen is de laatste maanden gestegen, maar zit nog niet op het niveau van voor corona, meldt de NOS. Volgens brancheorganisatie NL Actief is het gemiddeld nu zo'n 80 tot 90 procent ten opzichte van maart. Ouderen zijn nog wat gereserveerder om terug te komen dan jongere sporters.

07.12 - Piek tweede golf lijkt in zicht
De piek van de tweede coronagolf in Nederland is in zicht. Dat stelt Jacco Wallinga, hoofd van de afdeling Modellering van Infectieziekten bij het RIVM in een gesprek met het AD. Nederland telde dinsdag voor de derde keer meer dan 10.000 coronabesmettingen in een etmaal, maar de explosieve groei is er volgens Wallinga uit.

Ook ziet Wallinga het reproductiegetal dalen richting de één. "Hij zit er nog iets boven, volgens onze schatting nu. Maar ik wil waken voor te snelle conclusies. Het nare van deze dagen is: we vermoeden dat we de piek bereiken, maar dat kun je pas echt concluderen als je eroverheen bent en de aantallen echt dalen. Ik hoop en verwacht dat we dat dit weekeinde of vlak daarna kunnen zeggen."

06.50 - Scherpere maatregelen in Duitsland
De Duitse bondsregering maakt woensdag waarschijnlijk bekend dat bars, clubs en cafés geen gasten meer ontvangen, dat hotelovernachtingen alleen nog zijn toegestaan als er een gegronde reden voor is, en dat theaters, bioscopen en sportfaciliteiten de deuren moeten sluiten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de zestien deelstaatpremiers maken woensdag een nieuw pakket aan verregaande maatregelen bekend, waarvan het Duitse persbureau DPA meldt dat het de conceptversie heeft gezien.

06.00 - Debat Tweede Kamer
De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag weer over de aanpak van de coronacrisis. Ze worden in de ochtend eerst bijgepraat door experts. RIVM-topman Jaap van Dissel en Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding houden een presentatie en beantwoorden vervolgens vragen van Kamerleden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!