PSV wil vele tegenslagen niet als excuus gebruiken: er moet gepresteerd worden in de Europa League

29 oktober 2020 om 09:00 • Aangepast 29 oktober 2020 om 09:50
nl
Ondanks alle coronabesmettingen en de beslissing van de Cypriotische autoriteiten om Jordan Teze en Eran Zahavi niet toe te laten tot het land, zal PSV donderdagavond ‘gewoon’ een resultaat moeten behalen om uitzicht te houden op Europese overwintering. Trainer Roger Schmidt is en blijft strijdbaar, ondanks dat veel tegen lijkt te zitten.
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

“Ondanks de vreemde situatie is het mijn taak om de spelers te laten focussen op de wedstrijd en de tactiek die we willen hanteren", stelde Schmidt op de persconferentie voorafgaand aan het duel met Omonia Nicosia. "We kunnen ons door deze situatie ook als team ontwikkelen en zullen donderdag klaar zijn om te knokken voor de punten.”

Wachten op privacy instellingen...

Winst nodig
PSV mist dus met de geblesseerden, de besmette spelers en afwezige Teze en Zahavi een halve selectie. Toch hebben de Eindhovenaren snel punten nodig in de Europa League, aangezien het eerste groepsduel tegen Granada vorige week verloren ging in eigen huis. Een tweede nederlaag zou nog geen directe knock-out betekenen, maar Europese overwintering wordt dan wel steeds lastiger.

“Maar de gezondheid van de spelers en technische staf staat wel voorop, absoluut”, stelt Harrie Timmermans, voorzitter van de supportersvereniging PSV. “Natuurlijk wil je als fan dat PSV kampioen wordt en overwintert in Europa. Maar je bent nu telkens aan het wachten wie er nu weer besmet is bij PSV. En dan is mijn eerste zorg de gezondheid van de speler en niet of we door het gemis van die speler wel of geen goed elftal op de been kunnen krijgen. Zoals altijd, en zeker nu, gaat gezondheid voor sportieve prestaties. Geen twijfel over mogelijk.”

De 18 spelers van PSV die wel in Nicosia zijn, moeten dus voor de eerste drie punten gaan zorgen. Dat zullen ze logischerwijs moeten doen zonder de steun van Eindhovense fans. “Dat is nog steeds een gemis”, vindt Timmermans.

Herinneringen voor het leven
Normaal was het voor PSV-fans al een feestje wanneer de loting voor een Europees hoofdtoernooi plaatsvond. Fanatieke fans hoopten op de meest vreemde oorden en gingen direct op zoek naar de goedkoopste vluchten om hun ploeg in actie te zien en te steunen. “Veel fans zagen het als een sport om een zo goedkoop mogelijk kaartje te bemachtigen”, vertelt Timmermans. “Zo’n trip als nu naar Cyprus, zou echt geweldig geweest zijn. Op zo’n Europese reis doe je herinneringen op voor het leven. Het zijn vaak magische avonden.”

Donderdagavond zal Timmermans dus, net als de andere PSV-fans, de wedstrijd thuis op de bank moeten kijken. En dat is toch wel anders. “Je juicht natuurlijk wel als PSV scoort, maar de echte beleving mis je gewoon heel erg thuis. Het stadiongevoel kun je niet naar je eigen huiskamer brengen.”

LEES OOK:

Roger Schmidt heeft op Cyprus de beschikking over 18 spelers (foto: ANP).
Roger Schmidt heeft op Cyprus de beschikking over 18 spelers (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.