Erfgenaam van oud-burgemeester van Tilburg gevonden: 'Ik wil de grafrechten verlengen'

2 november 2020 om 16:12 • Aangepast 3 november 2020 om 09:45
nl
De erfgenaam van de Tilburgse oud-burgemeester Eduard van Voorst tot Voorst is gevonden. Daarmee komt een eind aan de zoektocht naar het familielid dat de rechten van het graf van zijn vader kan verlengen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het graf van de Tilburgse oud-burgemeester dreigde te worden geruimd omdat de rechten in 2022 verlopen. De kerkhofbeheerder en gemeente Tilburg kregen de 76- jarige Berend-Jan Baron van Voorst tot Voorst niet te pakken. Hij is 'heel erg verrast', zegt hij nu tegen Omroep Brabant. “Ik weet niet helemaal hoe dat kan, ik woon hier al een tijdje, maar ik ga de rechten verlengen”, zegt hij.

De gemeente zei dinsdagmiddag dat ‘alles op alles werd gezet om met de nabestaanden in contact te komen’. De privacywetgeving zou die zoektocht erg verhinderen. Dit erkende de beheerder van de Tilburgse begraafplaats maandag ook. Maar die zoektocht lijkt nu tot een goed eind te komen. Berend-Jan Baron van Voorst tot Voorst is inmiddels volledig op de hoogte. Hij woonde in Limburg, maar is verhuisd naar Den Haag.

Die contactgegevens van de gemeente waren verouderd. "Tenminste, ik denk zelf dat het daar moet zijn misgegaan", aldus de 76-jarige erfgenaam.

'Ik wil weer gaan verlengen'
De oud-burgemeester ligt begraven op het kerkhof aan de Hoflaan, op steenworpafstand van zijn ‘eigen’ Burgemeester Baron Van Voorst tot Voorstweg. De beheerder van die begraafplaats kreeg naar eigen zeggen geen contact met leden van de adellijke familie, die de rechten van het graf kunnen verlengen. Die rechten verlopen in februari van 2022. De gemeente Tilburg gaf maandag aan ‘in dat geval in te stappen om de rechten te kopen’.

Zover hoeft het niet te komen, zo blijkt. Aan Omroep Brabant vertelt Berend-Jan Baron van Voorst tot Voorst dat hij absoluut wist dat het graf van zijn vader een keer zou verlopen. "Ik wist alleen niet dat het nu al zover was. Dit wordt de tweede verlenging. Ik heb gelijk met mijn enige levende zusje overlegd. Ik was eigenlijk net bezig met het benaderen van de begraafplaats om mijn akkoord te geven. Ik wil die rechten weer gaan verlengen.”

'De stad waarvan hij hield'
En dat is belangrijk, ook voor de stad, meent de 76-jarige erfgenaam. “Dit is de stad waar hij van hield. Dit is de stad waar hij zich altijd hard voor heeft ingezet. Die twee dingen horen bij elkaar.”

Wel baalt hij dat hij zelf al een tijdje niet bij het graf is geweest. Dat is ook de reden dat hij niet wist van het bordje bij het graf, waarop familieleden worden verzocht contact op te nemen met de beheerder van de begraafplaats.

“Vóór corona bezocht ik het graf af en toe. Ik ben er nu, ook vanwege mijn beperkte mobiliteit, al enige tijd niet meer geweest. Dat vind ik jammer. Alleen al vanwege zijn band met de stad is het de moeite waard om alles rond mijn vader in stand te houden”, zo besluit de zoon.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.