Video

Jeffrey Herlings was korte tijd verlamd na crash in Italië: 'Vanaf mijn nek geen gevoel meer'

2 november 2020 om 21:12 • Aangepast 4 november 2020 om 10:20
nl
9 september is een datum die motorcrosser Jeffrey Herlings niet snel zal vergeten. Tijdens een training voor de Grand Prix van Faenza in Italië vloog Herlings over de kop en raakte kortstondig verlamd. "De wereld stond even stil", blikt de motorcrosser uit Oploo voor het eerst terug op het ongeluk.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Bij de NOS doet hij openhartig zijn verhaal over zijn gebroken nek. "Ik ging over de kop, voelde mijn hoofd de grond raken, wilde opstaan, maar er was vanaf mijn nek nul gevoel meer."

Omdat hij niets voelde, had de MXGP-wereldkampioen van 2018 geen pijn. Maar in zijn hoofd spookte het. "Ik kon niet weg, terwijl de motoren vol gas langs me gingen. In mijn hoofd kon ik opstaan, maar ik voelde niks. Ik dacht echt: dit is het einde."

"Einde carrière dan, maar ook bijna het einde van je leven als je verder moet in een rolstoel", gaat Herlings verder. "Natuurlijk is dat niet het echte einde, maar dat is het laatste wat je wilt."

"Vanaf mijn nek was er nul gevoel meer."

Wonder boven wonder keerde na een half uur het volledige gevoel terug bij de motorcrosser. Wat overbleef, was een stijve nek. En nog steeds de pijnlijke voet die hem al twee jaar dwarszat.

Wachten op privacy instellingen...

Daar is hij inmiddels aan geopereerd. "Ik dacht: laten we meteen die voet maken. Het moest toch een keer gebeuren. Er was extra bot gegroeid bij mijn enkel. Elke cross had ik pijn. De operatie is nu twee weken geleden en het voelt al stukken beter", aldus Herlings.

"Vroeger reed ik als een kip zonder kop."

Het is nog onduidelijk wanneer volgend jaar het nieuwe MXGP-seizoen van start gaat. Vanwege de coronapandemie zal dat pas mogelijk in april zijn. Op dat moment zal er een herboren Herlings op de motor zitten.

"Vroeger reed ik als een kip zonder kop, won ik en was het leven een groot feest. Het afgelopen jaar was ik voorzichtiger en uiteindelijk maak je dan meer fouten. Ik denk dat ik beter kan racen zoals vroeger, of de balans daartussen vinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.