Omstreden advocaat gestoken met schaar, drie maanden cel geëist

10 november 2020 om 15:27 • Aangepast 19 november 2020 om 16:49
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Breda drie maanden cel geëist tegen een man die vorig jaar januari een Eindhovense advocaat met een schaar zou hebben gestoken. Het slachtoffer werd in zijn eigen kantoor op verschillende plekken in zijn lichaam geraakt.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens het OM heeft de Eindhovense verdachte zich schuldig gemaakt aan poging tot zware mishandeling en bedreiging. Er was poging tot doodslag ten laste gelegd. De 59-jarige man was een cliënt van de advocaat. Hij wilde zijn gram halen, omdat hij niet tevreden was over hem.

'Geen 90.000 euro schadevergoeding'
De raadsman vindt dat hij recht heeft op een reputatieschadevergoeding van 90.000 euro, maar dat verzoek legde het OM naast zich neer. Wel zou de verdachte hem 1000 euro vanwege immateriële schade moeten overmaken. Ook de kosten voor de broek van de advocaat, die beschadigd werd bij de steekpartij, zouden vergoed moeten worden.

De advocaat sluit niet uit dat hij de schadevergoeding mogelijk via een andere procedure probeert toegewezen te krijgen.

Verhaal halen op kantoor
De advocaat verdedigde hem in een zaak, maar hij had een termijn waarbinnen hoger beroep moest worden aangetekend overschreden. Zijn cliënt kreeg vervolgens bezoek van een deurwaarder. Daarna ging hij verhaal halen in het kantoor van de advocaat aan de Crabethstraat in Eindhoven. "Hij zei dat ik hem als eerste had aangevallen, maar diverse getuigen hebben het anders gezien", aldus de advocaat.

De raadsman, die vorig jaar januari dus slachtoffer was, kwam onlangs nog in het nieuws door een uitspraak van de Raad van Discipline in Den Bosch. Die wil hem schorsen en schrappen als advocaat. Volgens de Raad van Discipline heeft hij het ambt bezoedeld door een aantal, al dan niet bewezen, delicten en administratieve fouten. Tegen beide uitspraken is hij in beroep gegaan, het Hof van Discipine buigt zich hierover.

Spoedschorsing verworpen
Vorige week vrijdag behandelde de Raad van Discipline een verzoek van deken Jan Frederik Schnitzler tot een onmiddellijke schorsing. Dat werd deze week afgewezen, onder meer omdat de advocaat volgens de Raad 'onweersproken heeft gesteld dat hij zal zorgdragen voor een adequate behartiging van de belangen van zijn cliënten.'

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.