Klaas Otto opnieuw veroordeeld, ex-advocaat opgepakt in de rechtszaal

12 november om 13:40 • Aangepast 13 november om 09:01
Klaas Otto (foto: screenshot tv)
Klaas Otto (foto: screenshot tv)
Klaas Otto moet zes maanden de cel in voor beïnvloeding van getuigen in zijn strafzaken. Drie medeverdachten werden ook veroordeeld. Eén van hen, een ex-advocaat van Otto, is in de rechtbank opgepakt en wordt naar de gevangenis gebracht.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Er was 21 maanden cel tegen de inwoner van Bergen op Zoom geëist. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij en de andere verdachten zich hebben schuldig gemaakt aan de beïnvloeding van getuigen.

Volgen de rechtbank was Otto de initiatiefnemer, gebeurde het beïnvloeden van getuigen in georganiseerd verband en was er goed over nagedacht.

Bedreigd
Dat gebeurde allemaal vanaf de zomer van 2016 toen Otto in voorarrest in zijn cel in Middelburg zat.

Voormalig zakenpartner Piet S. uit Etten Leur was naar de politie gestapt omdat hij zich bedreigd voelde door Otto. S. vertelde de recherche dat Otto vanuit zijn cel stiekem briefjes met opdrachten doorgaf, ook aan hem. De boodschappen waren bestemd voor twee getuigen in zijn rechtszaak. Otto vroeg die mensen hun verklaringen aan te passen of in te trekken, tegen forse betaling.

Vrijspraak
Otto is door de rechtbank in Breda wel vrijgesproken voor een poging tot afpersing van Piet S. Volgens de rechter is er geen bewijs dat Otto dreigde met geweld. Daarom valt de straf lager uit.

De rechtbank is van mening dat Otto hulp kreeg van in totaal drie mensen: Piet S. maar ook Nancy B. de vriendin van Otto en zijn civiele advocaat Jan-Piet van R. Ook deze verdachten kregen straffen opgelegd.

De voormalige civiele advocaat van Otto Jan-Piet van R. (73) kreeg de hoogste straf: twee jaar cel. Er was drie jaar geëist. De raadsman moest meteen weer de cel in. Onder begeleiding van enkele rechercheurs mocht hij aan de balie nog wel hoger beroep aantekenen. Daarna werd hij meegenomen.

Jan-Piet van R. donderdag in de rechtbank (tekening: Adrien Stanziani)
Jan-Piet van R. donderdag in de rechtbank (tekening: Adrien Stanziani)

Drugslab
Van R. is ook veroordeeld voor bezit van amfetamine en drugslabmaterialen. Die waren aanwezig in zijn huis, schuur en tuinhuis in Den Haag. Daarvan heeft de advocaat altijd gezegd dat de spullen niet van hem waren. Maar de rechtbank denkt daar anders over.

De advocaat smokkelde dus ook briefjes van Otto uit de cel. "Hij had een belangrijke rol", oordeelde de rechtbank, omdat een advocaat niet wordt gecontroleerd bij bezoek aan de gevangenis.

Dat juist hij daaraan meedeed noemde de rechtbank 'onbegrijpelijk, verbijsterend en ondermijnend'. "Valt een beetje tegen", reageerde Jan-Piet van R. in de rechtszaal. Hij was de enige die kwam opdagen bij het vonnis maar mocht dus niet meer naar huis terug.

De vriendin van Otto, Nancy (49) moet 53 dagen de cel in. Er was 240 uur werkstraf tegen haar geëist. Ze kreeg daarnaast ook een taakstraf van 180 uur.

Moord
Piet S. (45) uit Etten Leur werd alleen schuldig verklaard na een eis van zes maanden. Dat gebeurde omdat hij eerder dit jaar al 22 jaar cel kreeg voor de moord op Peet van der Linden in Breda. Straffen opstapelen kan niet volgens de wet.

Otto is momenteel verwikkeld in een reeks rechtszaken. Zijn hoger beroep over de witwas- en afpersingszaak waarin hij zes jaar cel kreeg, volgt nog. In die zaak heeft hij het grootste deel van zijn straf uitgezeten. Hij is eerder dit jaar met een enkelband naar huis gestuurd door het gerechtshof Den Bosch.

No Surrender
Otto staat vrijdag opnieuw voor de rechtbank, nu in Groningen. Daar dreigt opnieuw een celstraf. Voor de rechtbank Noord-Nederland is drie jaar cel tegen hem geëist als oprichter en leider van motorclub No Surrender. Het OM ziet dat als een misdaadorganisatie.

Drie miljoen
Onlangs startte ook een kaalplukzaak tegen Otto. Justitie wil drie miljoen euro van de Bergenaar afpakken. Dat geld is volgens het Openbaar Ministerie van misdrijven afkomstig en zou hij dus illegaal hebben verdiend.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...