Liveblog

Coronanieuws: Theaters en bioscopen mogen donderdag weer open, lichte stijging coronagevallen

13 november 2020 om 06:24 • Aangepast 14 november 2020 om 12:18
nl
Ook deze vrijdag hielden we je op de hoogte van al het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten. Het liveblog is gesloten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 923 mensen testten donderdag positief in Brabant.
  • Landelijk meldde het RIVM 6109 nieuwe coronagevallen, een stijging ten opzichte van donderdag.
  • Vooral bioscopen en theaters maakten gebruik van tweede steunpakket.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.40
Dit liveblog is gesloten.

21.37 - 'Vaccineren kan sneller'
Het RIVM denkt zeker een jaar nodig te hebben om iedereen te vaccineren zodra er een vaccin is. Huisarts Geert-Jan van Holten uit Oss denkt dat dit veel sneller kan. Donderdag zette hij bij een derde van zijn patiënten de griepprik. "Met twee vingers in de neus", voegde hij er gekscherend aan toe.

20.24 - Drenthe biedt zich aan voor testen evenementen met meer publiek
De Veiligheidsregio Drenthe heeft zich bij staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) gemeld voor het testen van evenementen, voetbalwedstrijden, concerten en bioscoopbezoeken met meer bezoekers. De experimenten worden naar verwachting vanaf half januari toegestaan om te kijken hoe activiteiten en evenementen veilig kunnen plaatsvinden. Dit zal volgens de veiligheidsregio onder strikte voorwaarden gebeuren.

17.29 - Rutte: theaters en bioscopen mogen donderdag weer openen
Zoals verwacht kunnen de theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken komende donderdag weer opengaan. De tijdelijke extra maatregelen van twee weken lopen woensdagavond laat op 18 november af, bevestigde premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn persconferentie. "Het was echt voor twee weken".

Vrijdag werd juist bekend dat het aantal besmettingen langzaam blijft oplopen.

16.57 - Nieuwe commerciële coronateststraat in Tilburg
Op maandag 16 november opent er een nieuwe coronasnelteststraat bij hotel ibis Tilburg. Het gaat om een commercieel initiatief, waarbij je de test zelf moet betalen.

Er worden twee testen afgenomen. Een sneltest, waarbij je binnen een kwartier de uitslag krijgt en die als 90 procent betrouwbaar wordt gezien en ook nog een PCR-test. Dat is dezelfde test die ook de GGD afneemt. Bij de teststraat bij het hotel heb je de uitslag echter binnen 24 uur en bij de GGD kan het 48 uur duren. Het voordeel is dat je dan minder lang in quarantaine hoeft af te wachten of je besmet bent.

Als de sneltest positief is, weet je meteen dat je besmet bent. Als je bij de sneltest negatief bent, kan de tweede test een andere uitslag geven.

16.45 - Rutte: hogere besmettingscijfers op zich nog niet ernstig
De lichte stijging in het aantal coronabesmettingen de afgelopen drie dagen "is op zich nog niet ernstig. Op weekbasis is er een afname van 30 procent en ook het reproductiegetal is een eindje onder de 1. Bovendien worden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen", zegt premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Vrijdag werden 6109 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl dat tot dinsdag nog was gedaald naar 4681. Deskundigen zijn niet overbezorgd over de recente stijging, stelt Rutte, "maar we volgen het heel kritisch".

15.10 - 40 miljoen euro compensatie voor vuurwerkbranche na verbod
De vuurwerkbranche krijgt van het kabinet zo'n 40 miljoen euro compensatie omdat er dit jaar rond de jaarwisseling een verbod komt op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Het eenmalige verbod moet voorkomen dat de zorg nog zwaarder wordt belast.

Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) na de ministerraad. Het vuurwerk hoeft niet vernietigd te worden, omdat het volgend jaar kan worden verkocht. De compensatie is bedoeld voor het verlies aan omzet, maar volgens Van Veldhoven ook bedoeld voor de veilige opslag en transport van vuurwerk dat niet is verkocht

14.24 - 'Nederlanders kochten tijdens eerste golf meer online en lokaal'
Zowel online shoppen als lokaal winkelen nam toe tijdens de coronamaatregelen in de eerste golf in het voorjaar. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van betaalplatform Adyen.

Consumenten die voorafgaand aan de pandemie alleen bij fysieke winkels kochten, deden online gemiddeld 40 procent meer uitgaven dan voorheen. Ook bleven Nederlandse consumenten tijdens de eerste lockdown trouw aan lokale winkeliers. De helft van de Nederlanders kocht meer lokaal om winkels in de buurt open te houden. Op Europees niveau was dit gemiddeld 66 procent.

De helft van de winkeliers die zowel online als in een fysieke winkel zijn producten verkocht, had tijdens de eerste golf ongeveer dezelfde omzet als voor de pandemie. De daling van de verkoop in de fysieke winkels werd bij veel van deze ondernemers gecompenseerd door de verkoop online.

14.22 - Aantal nieuwe coronagevallen stijgt voor derde dag op rij
Voor de derde dag op rij is het aantal nieuwe coronagevallen gestegen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6109 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had op donderdag 5651 nieuwe gevallen gemeld, op woensdag 5417 en op dinsdag 4681.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 54. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 89 sterfgevallen gemeld.

923 mensen testten donderdag positief in Brabant, aldus cijfers van Local Focus.

14.20 - Aantal opgenomen coronapatiënten weer een klein beetje omlaag
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2181 mensen vanwege het coronavirus, twintig minder dan op donderdag. Het is het laagste aantal in bijna drie weken tijd.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1572 coronapatiënten, 34 minder dan een dag geleden. Het aantal patiënten op de ic's steeg juist

licht, van 595 naar 609.

14.15 - Bijna 300 nieuwe coronagevallen op de Antillen
Op Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten zijn in de afgelopen week 278 coronagevallen vastgesteld. Daarvan was meer dan de helft op Curacao. Dat eiland telde 161 positieve tests. Op Aruba kwamen 78 gevallen aan het licht.

In de afgelopen dagen zijn vier sterfgevallen gemeld op Aruba en één in Sint Maarten. Het dodental steeg daarmee naar 71. Momenteel liggen acht mensen in een ziekenhuis op Aruba, acht in Sint Maarten en zeven op Curacao.

14.05 - Vuurwerkbranche uitgenodigd voor gesprek met kabinet
De vuurwerkbranche is door het kabinet uitgenodigd om volgende week te komen praten. Dat zegt Marcel Teunissen, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

"Er zijn wat data voor volgende week in potlood doorgegeven", aldus Teunissen, die verder niet kan ingaan op de onderwerpen die er besproken zullen worden.

De belangenvereniging hoopt dat het vuurwerkverbod waar het kabinet op lijkt in te zetten, niet doorgaat. Een verbod zou betekenen dat

vuurwerkhandelaren dit jaar geen inkomsten hebben. De belangenvereniging merkte eerder deze week al dat consumenten vanwege het mogelijke verbod de hand op de knip houden.

13.52 - Proef met 1500 supporters in voetbalstadions
Het kabinet heeft toestemming gegeven voor een proef waarbij weer maximaal 1500 supporters naar binnen mogen in een voetbalstadion. De bezoekers, die vooraf worden getest op het coronavirus, worden verdeeld over diverse 'bubbels'. In iedere bubbel wordt een bepaalde maatregel uitgetest om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals het gebruik van mondkapjes en wel of niet juichen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de proef kan starten. Dat kan pas zodra het risiconiveau 'waakzaam is', de laagste categorie. In de meeste regio's geldt nu het risiconiveau 'zeer ernstig', in sommige is het 'ernstig'.

Heel wat betaaldvoetbalclubs hebben al interesse getoond om mee te doen aan de proef.

13.20 - Geen grote schaatstochten

De eerste serieuze nachtvorst heeft zich nog niet aangediend, maar wanneer het deze winter hard gaat vriezen, zullen er geen toertochten voor schaatsers zijn in de Kop van Overijssel. Dit vanwege de coronamaatregelen. Nog afgezien van de voorgeschreven 1,5 meter afstand tussen mensen en het huidige verbod op groepsvorming, leiden schaatstochten ook bij traditie tot een grote belasting van de hulpdiensten en de zorg.

13.05 - Geen groots oud en nieuw-feest in De Efteling

Het Oud & Nieuwfeest in De Efteling gaat dit jaar niet door. Met de andere leden van de Club van Elf, waarin meer attractieparken zitten, is afgesproken dat buien de reguliere openingstijden geen grote activiteiten plaats zullen vinden. Mensen die tijdens oud en nieuw in De Efteling overnachten, krijgen een coronaverantwoorde, alternatieve viering. Voor dagjesmensen is het park op 31 december tot 18.00 uur open.

Overigens rekent de leiding van het sprookjespark erop dat ze de poorten donderdag 19 november kan heropenen. Het kabinet moet hierover nog een formeel besluit nemen.

12.50 - Stichting Vluchteling deelt mondkapjes uit

Stichting Vluchteling deelt vrijdag mondkapjes uit aan alle Tweede Kamerleden. Daarmee vraagt de organisatie aandacht voor het lot van vluchtelingen tijdens de coronapandemie. Ze stelt dat ‘de meest kwetsbare medemens in de vergetelheid dreigt te raken nu alle aandacht uitgaat naar het onder controle krijgen van de pandemie in ons eigen land.’

De uit Lith afkomstige directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen zegt zich zorgen te maken om de situatie in Nederland. Ze is vooral bezorgd over 'al die mensen die huis en haard hebben moeten verlaten en die vaak achteraan de rij staan als het gaat om preventieve coronamaatregelen, laat staan een vaccin.’

12.40 - Vierdaagse 2021: nog veel onzekerheden

De organisatie van de Vierdaagse is er niet zeker van of het wandelevenement in 2021 coronaproof te organiseren is. Als er in juli volgend jaar nog coronamaatregelen gelden, zijn er veel problemen op te lossen, zo beseft de marsleiding. Hoe zit het bijvoorbeeld met de inzet van de talloze vrijwilligers en de noodzakelijke hulp van instanties als het Rode Kruis en Defensie?

Het is onzeker of de inschrijving voor de Vierdaagse wel zoals gewoonlijk in januari begint, laat marsleider Henny Sackers weten. Vrijdag werd ook bekend dat start en finish op de Wedren in Nijmegen niet mogelijk is. Wellicht komen er ook meer start- en finishmomenten.

12.25 - Minister Hoekstra verrast door economisch herstel

Minister van Financiën Wopke Hoekstra is ‘echt positief verrast’ over de groeicijfers waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag naar buiten kwam. Het CBS meldde een groei van 7,7 procent in het derde kwartaal, na een dramatisch tweede kwartaal vanwege de coronamaatregelen.

Volgens Hoekstra hebben de steunpakketten van het kabinet een belangrijke bijdrage geleverd aan het rappe herstel. Wat huishoudens gemiddeld uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen en kleding is tussen juli en september ‘relatief goed op peil gebleven’, ziet de bewindsman.

12.20 - Ook corona op nertsenbedrijven in Griekenland

Na Nederland en Denemarken is het coronavirus nu ook aangetroffen in Griekenland. Er zullen op twee bedrijven in het noorden van het land 2500 dieren worden geruimd. De nertsenhouderijen staan in steden waar de bonthandel een belangrijke lokale industrie is. Ook één van de fokkers is besmet geraakt met het virus. In Denemarken worden mogelijk alle nertsenfokkerijen geruimd. In Nederland zou na dit jaar geen levende nerts meer te vinden zijn.

12.10 - Bedankvideo Máxima Medisch Centrum

Anky van Grunsven, Gerard van Maasakkers, Rob Scheepers, Björn van de Doelen, de burgemeesters Marcel Delhez en John Jorritsma en uiteraard onze Betty van den Oetelaar. Tal van bekende en minder bekende Brabanders hebben meegedaan aan een filmpje om het personeel van het Máxima Medische Centrum een hart onder de riem te steken.

De video is gemaakt door de afdeling communicatie van het ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Eindhoven en Veldhoven. Alle mensen die wat ingesproken hebben, zijn vol lof over de inzet van alle 'lieve' ziekenhuismedewerkers en ze wensen hen alle steun en sterkte toe.

Kijk hier de video, de tekst gaat daarna verder.

Wachten op privacy instellingen...

11.45 - Op proef meer mensen binnen

In een aantal bioscopen, theaters en stadions mogen begin volgend jaar bij wijze van proef meer mensen komen, om te kijken hoe dat gaat. Het kabinet heeft in principe groen licht gegeven voor tests met deze evenementen en zakelijke congressen, meldt staatssecretaris Mona Keijzer na een overleg tussen het kabinet en de evenementenbranche.

Concerten, festivals mogen nog even niet proefdraaien. De proeven mogen overigens alleen in regio's waar op dat moment het risiconiveau 'waakzaam' geldt. Dat betekent dat de situatie goed onder controle is: het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is laag, mensen houden zich aan de regels, het bron- en contactonderzoek werkt goed en de zorg kan het aan.

11.30 - Papieren spoorboekje van de baan

Het papieren spoorboekje dat Rover en Treinreiziger.nl ieder jaar op de markt brengen, verschijnt dit jaar niet wegens de coronacrisis. Ze hopen het boekje, waarvan er de afgelopen jaren 50.000 zijn verkocht, in 2021 wel weer te kunnen uitbrengen.

De reizigersorganisatie en de website brengen het boekje al sinds 2013 naar de boekhandel, nadat de NS hier in 2010 mee was gestopt. Door de coronacrisis is het aantal treinreizigers dit jaar echter fors afgenomen. Ook is de reguliere dienstregeling volgend jaar vrijwel gelijk aan het huidige spoorboekje.

11.20 - Minder verwijzingen met (mogelijke) kanker

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is extra bezorgd over het verminderde aantal verwijzingen door huisartsen in verband met (mogelijke) kanker. Dat lag afgelopen week op 73 procent van wat het waarschijnlijk zou zijn geweest zonder corona.

Na de zomervakantie steeg het aantal verwijzingen voor oncologische zorgvragen even tot een piek van bijna 10.800 verwijzingen. Dat was in de week van 6 september; het aantal was toen zelfs hoger dan normaal en mogelijk het gevolg van een poging om zorg in te halen. Maar daarna zakte het aantal verwijzingen onder het niveau van 2018 en 2019, al is er de laatste weken weer een lichte stijging. "Of de daling ook betekent dat minder tumoren worden gevonden, is nog niet duidelijk", zegt de NZa.

11.05 - Forse daling pintransacties

Direct na de verzwaringen van de coronamaatregelen op 4 november is de pinomzet in de recreatie- en cultuursector gedaald naar 75 procent onder het normale niveau. Onder meer musea en bioscopen moesten hun deuren sluiten. De transacties die nog wel plaatsvinden in de recreatie en cultuur zijn vooral bij hotels en reisbureaus. Dat meldt het economisch bureau van ING op basis van transactiegegevens.

10.30 - 'Kinderen vatbaarder voor virus dan gedacht'
Kinderen zijn vatbaarder voor het coronavirus dan gedacht, lijkt Belgisch onderzoek uit te wijzen. Op plaatsen waar het virus veel rondgaat, lopen ook jonge kinderen het vaak op. Onderzoekers vonden eind september antistoffen tegen het virus in het bloed van 14,4 procent van de kinderen in het Vlaamse Alken, dat tijdens de eerste golf zwaar werd getroffen. Of dat meer of minder is dan bij volwassen plaatsgenoten is niet vast te stellen, maar het is in ieder geval een aanzienlijk aantal, zeggen virologen van de universiteit in Leuven in Het Belang van Limburg.

Kinderen worden zelden erg ziek van het virus. Deskundigen gaan er daardoor nog altijd van uit dat ze geen grote rol spelen in de verspreiding van de epidemie. De meeste kinderen werden besmet door volwassenen met wie ze nauw omgingen, denken de onderzoekers, en niet op school. Toch maakt het nieuws artsen ongerust over de heropening van de scholen, maandag. Belgische kinderen gaan dan weer naar school na een dubbel zo lange herfstvakantie.

9.10 - Oproep: 'Ontzie natuurgebieden'
Wie een frisse neus wil halen, moet dat in de eigen omgeving doen. Ga zo min mogelijk met de auto naar natuurgebieden. Die oproep doet voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht Peter den Oudsten, ook mede namens de 26 gemeenten in de regio. Volgens de Veiligheidsregio is het bezoek aan natuurgebieden in de regio Utrecht de afgelopen tijd zo sterk gestegen, dat er geregeld grote drukte ontstaat op parkeerplaatsen.

8.30 - 'Black Friday gaat records breken'
Black Friday gaat dit jaar alle verkooprecords via internet breken in Nederland. Dat voorspelt Klarna, een Zweeds betalingsbedrijf, op basis van data en onderzoek onder duizend Nederlandse onlineshoppers. Op Black Friday, dit jaar op 27 november, stunten veel winkels met hoge kortingen.

Klarna verwacht een ruime verdubbeling van de uitgaven op de dag ten opzichte van vorig jaar, mede door de coronapandemie. Het bedrijf verwacht dat ook ouderen dit jaar op Black Friday veel meer inkopen gaan doen via internet. Dat komt door de coronapandemie, maar ook omdat het fenomeen bij steeds meer mensen bekend is.

08.15 - Langer thuiswerken moet beter 'beloond' worden
Werkgevers willen dat de vergoeding voor thuiswerken belastingvrij wordt en dat er een aanpassing komt van de vaste reiskostenvergoeding. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, dat honderden leden hierover ondervroeg. Ook wanneer de coronacrisis zal zijn afgelopen, verwacht het overgrote deel van de werkgevers dat thuiswerken de norm wordt en werknemers minimaal twee dagen per week thuis werken, zegt de AWVN.

Werkgevers kunnen nu nog reiskosten belastingvrij uitkeren, maar per 1 januari 2021 vervalt dit voordeel. Daarnaast is er nog geen belastingvoordeel voor een thuiswerkvergoeding. Twee op de vijf werkgevers zeggen tegen de AWVN dat de huidige belastingwetgeving hen beperkt in het uitkeren van geld voor thuiswerken. Het merendeel van de ondervraagden geeft aan de bestaande vergoedingen voor reiskosten en thuiswerken te willen aanpassen.

07.30 - Stichting compenseert eigen risico zorgpersoneel met corona
Zorgmedewerkers met een collectieve IZZ Zorgverzekering krijgen hun verplichte eigen risico van 385 euro gecompenseerd als zij zelf corona hebben opgelopen en daardoor hun eigen risico moeten aanspreken. Daarmee wil Stichting IZZ, een ledencollectief van mensen in de zorg, zorgmedewerkers extra steun en waardering geven.

06.55 - Onderzoek Nationaal Ouderenfonds: 35% van de ouderen wil zich niet direct vaccineren
Hoewel een meerderheid van de ouderen (65,5%) zich direct wil laten vaccineren zodra een vaccin beschikbaar is, bestaat er ook veel twijfel. Ruim een kwart (27,2%) van de ouderen geeft aan zich niet direct te laten vaccineren, 7,3% weet het nog niet. Opvallend is dat mannen eerder geneigd zijn een vaccin te nemen dan vrouwen (respectievelijk 70,4% en 62,1%).

Dit is de uitkomst van een onderzoek onder 521 leden van het ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds.

06.30 - Corona en vuurwerkverbod hoofdpunten in wekelijkse Ministerrraad
Belangrijke punten in de Ministerraad zijn vrijdag de coronacrisis en het vuurwerkverbod. Het overleg begint om 10.30 uur met een Rijksministerraad.

06.30 - Evenementenbranche praat met kabinet
De evenementenbranche en het kabinet praten vrijdag (virtueel) met elkaar over een aantal plannen waarmee de sector zo spoedig mogelijk veilig en verantwoord concerten en festivals wil organiseren. Het kabinet is al langer in gesprek met de evenementensector over de coronaproblemen.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en de ministers Tamara van Ark van Medische Zorg, Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Ingrid van Engelshoven van Onderwijs en Ferd Grapperhaus van Justitie zijn aanwezig bij het gesprek.

03.30 - Economie toont veerkracht na coronaklap in tweede kwartaal
De Nederlandse economie zal in het derde kwartaal goeddeels zijn hersteld van de coronaklap die het kreeg in het tweede kwartaal. Kenners gaan er in doorsnee vanuit dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een stijging van het bruto binnenlands product van 6,8 procent zal melden in vergelijking met het tweede kwartaal. Toen kromp de economie nog met een historische 8,5 procent.

Vooral de sterke daling van de consumptie door huishoudens zorgde in het voorgaande kwartaal voor de ongekende krimp. Evengoed presteerde de Nederlandse economie beter dan gemiddeld in de eurozone. Het CBS komt vrijdag met cijfers over de economische groei in het derde kwartaal.

00.00 - Vooral bioscopen en theaters maakten gebruik van vervolgsteun
Ongeveer driekwart van de bioscopen, theaters en zwembaden heeft een beroep gedaan op de tweede NOW-coronasteun. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt op dat deze branches zowel voor NOW-1 als voor de vervolgregeling bij de overheid aanklopten. Beide regelingen waren bedoeld voor bedrijven die hun omzet zagen terugvallen door de uitbraak van het coronavirus. Ze konden, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

In het algemeen werd juist minder vaak een beroep op NOW-2 dan op NOW-1 gedaan. Dit geldt met name voor tandartspraktijken, winkels in optische artikelen en kappers. Bedrijven in deze branches konden immers weer klanten ontvangen na de tijdelijke sluiting tijdens de eerste lockdown in het voorjaar.

00.00 - Aantal banen stijgt met recordaantal, werkloosheid stijgt ook
De arbeidsmarkt is wat opgekrabbeld na de enorme coronaklap van het tweede kwartaal. In de afgelopen periode kwamen er een recordaantal van 164.000 banen bij en ook het aantal vacatures nam toe. Het aantal werklozen was met 419.000 wel hoger dan het voorgaande kwartaal. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat meer mensen op zoek gingen naar werk.

De grootste toename in het aantal banen was te zien in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca. De recordstijging van het aantal mensen met een baan volgt op een recorddaling. In het tweede kwartaal van het jaar verdwenen nog 297.000 banen. Het CBS noemde dat 'een ongekende afname'. Het aantal werklozen groeide in het derde kwartaal met 70.000 naar 419.000. Dat is 4,5 procent van de beroepsbevolking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!