Verkiezingen in coronatijd: ruim een derde brengt stem uit in Oisterwijk, Vught en Boxtel - Omroep Brabant
Video

Verkiezingen in coronatijd: ruim een derde brengt stem uit in Oisterwijk, Vught en Boxtel

18 november 2020 om 20:25 • Aangepast 18 november 2020 om 21:27
nl
In Boxtel, Vught en Oisterwijk gingen de inwoners woensdag naar de stembus, omdat er nieuwe gemeenteraden worden gekozen. Het is voor het eerst dat er verkiezingen waren in coronatijd. Rond zeven uur woensdagavond lag de opkomst in Vught op 43 procent. De stembureaus waren tot negen uur 's avonds geopend.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

In Oisterwijk en Boxtel lag het aantal mensen dat hun stem uitbracht iets lager. Daar had om half zeven respectievelijk 33,4 procent en 36,9 procent van de kiesgerechtigden het potlood ter hand genomen.

In 2018 lag de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Vught op 59 procent, in Oisterwijk op 55 procent en in Boxtel op 54,7 procent.

Gemeente Haaren verdwijnt
De gemeente Haaren wordt opgesplitst. Het dorp Helvoirt gaat naar de gemeente Vught, Haaren gaat naar Oisterwijk, Esch naar Boxtel en Biezenmortel naar Tilburg. Bij het gemeentehuis van Haaren kon woensdag voor het laatst worden gestemd.

De inwoners van Haaren nemen tijdens het stemmen meteen afscheid van hun gemeentehuis:

Wachten op privacy instellingen...

In Haaren stond er 's ochtends soms een rij voor het stembureau in het gemeentehuis, maar dat had vooral te maken met het coronavirus. Om coronaproof te kunnen gaan stemmen, moest je buiten op je beurt wachten. Er waren in het gemeentehuis twee stembureaus om zo de stemmers te kunnen spreiden.

De uitslagen van de verkiezingen worden aan het eind van de avond verwacht. Omdat de stemmen coronaproof geteld moeten worden, kan dat wat langer duren dan normaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.