LIVEBLOG

Coronanieuws: voorzitters veiligheidsregio's: 'zorgmedewerkers verdienen adempauze'

24 november 2020 om 07:00 • Aangepast 25 november 2020 om 07:00
Handgel (foto: Pexels).
Handgel (foto: Pexels).
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het RIVM meldt dinsdag 682 nieuwe besmettingen in Brabant, 201 minder dan gisteren.
  • Landelijk gezien zijn er dinsdag voor het eerst sinds 4 oktober in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd.
  • School is steeds vaker de bron van besmetting.
  • OMT-advies: geen verdere versoepeling van coronamaatregelen in december.
  • Ook wil het OMT dat wordt bekeken of de kerstvakantie voor scholen moet worden verlengd.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.55 - We sluiten dit liveblog
Woensdag vind je weer een nieuw liveblog op web en app met daarin het belangrijkste coronanieuws van de dag.

21.50 - Franse skigebieden blijven dicht
De Franse skigebieden, die ook bij Nederlanders zeer populair zijn, mogen door de coronacrisis zeker niet op tijd voor de kerstvakantie heropenen. Volgens de Franse president Macron is een start in januari waarschijnlijker. In een tv-toespraak over versoepeling van de coronamaatregelen zei Macron dat de risico's van het coronavirus het 'onmogelijk' maken om de wintersport snel te laten hervatten.

21.10 - Geen Haagse vreugdevuren
De Haagse vreugdevuren kunnen dit jaar niet doorgaan als gevolg van de coronaregels, zo maakt de gemeente Den Haag dinsdagavond bekend. Volgens de gemeente is het besluit genomen "in constructief overleg met de bouwers van de vier vreugdevuren: Scheveningen, Duindorp, Escamp en Laak".

20.30 - Schaarste testmaterialen dreigt
In de wintermaanden zullen er grote hoeveelheden coronatests moeten worden afgenomen, maar Nederlandse laboratoria zeggen dat ze daarvoor te weinig materialen hebben. Dat meldt Nieuwsuur. Het gaat om plastic wegwerpmaterialen die DNA en chemicaliën in de testmachines moeten brengen. Het ministerie van Volksgezondheid verdeelt die plastics, maar de leveringen zijn volgens verschillende testlabs stelselmatig te weinig.

19.00 - Geen carbidschieten dit jaar
Carbidschieten is in Brabant niet toegestaan. Dat maakten de voorzitters van de drie veiligheidsregio's in Brabant dinsdagavond bekend in een gezamenlijke verklaring. Een uitzondering wordt gemaakt voor de weinige gebieden in Brabant waar het carbidschieten sinds jaar en dag een traditie is. Alles over dat besluit lees je hier.

17.45 - Veiligheidsregio's: 'De zorgmedewerkers verdienen een adempauze'
"We moeten er met elkaar voor zorgen dat de zorg ontlast wordt. Onze zorgmedewerkers verdienen het dat de eindeloze stroom patiënten afneemt en dat ook de reguliere zorg weer kan doorgaan. De zorgmedewerkers verdienen een adempauze", schrijven de drie Brabantse voorzitters van de veiligheidsregio's is een nieuw statement. Volgens de burgemeesters zet de daling van het aantal coronabesmettingen niet door. "Laten we daarom proberen dit jaar een andere invulling te geven aan de eindejaarstradities. Bijvoorbeeld online, in kleine kring of verspreid over een aantal dagen. Een ‘opoffering nú’ biedt perspectief voor een hoopvol 2021 en dat kunnen we alleen samen!"

17.35 - GGD-arts over kerstvakantie
GGD-arts Jos van de Sande kan goed begrijpen dat de kerst er dit jaar waarschijnlijk heel anders uitziet: "De cijfers zijn nu stabiel maar het moet duidelijk afnemen. Dus dat is wel een probleem. Ik begrijp dat men gereserveerd is ten aanzien van de kerstdagen. Als het zo blijft, is er geen ontspanning mogelijk tijdens kerst", zei hij in Brabant Nieuws.

17.15 - Corona bij nertsen in Polen
Ook op nertsenboerderijen in Polen is het coronavirus vastgesteld. Acht van de 91 onderzochte nertsen op een pelsfarm in het noordwesten van Polen bleken het virus bij zich te dragen, ontdekten wetenschappers van de medische universiteit in Gdansk. Mogelijk zijn ze besmet door mensen.

16.15 - Rekening houden met extra kosten bij langere kerstvakantie
Als het kabinet besluit om de kerstvakantie te verlengen, moet het daarbij ook rekening houden met de extra kosten die ouders moeten maken als hun kinderen extra naar een kinderdagverblijf moeten gaan. Daar wijst de Brancheorganisatie Kinderopvang op.

15.40 - Teststraten brengen minder coronagevallen aan het licht
De teststraten van de regionale gezondheidsdiensten brengen steeds minder coronagevallen aan het licht. In de afgelopen week bleken 12 op de 100 geteste personen het coronavirus onder de leden te hebben. De week ervoor was dat 13,8 procent en eind oktober was zelfs bijna een op de vijf tests positief. In de afgelopen week zijn iets meer dan 250.000 mensen getest. Die tests brachten ruim 30.000 coronagevallen aan het licht.

15.10 - Meer besmettingen onder kinderen
Het aantal coronagevallen onder kinderen neemt toe. Vooral onder 13- tot 17-jarigen stijgt het aantal besmettingen, maar ook onder kinderen tot 12 jaar is een groei van het aantal besmettingen te zien. Onder volwassenen in elke groep daalt het aantal gevallen juist.

Op elke 100.000 kinderen van 13 tot 17 jaar oud zijn vorige week zo'n 370 coronagevallen vastgesteld. De week ervoor lag dat op 288 per 100.000 en nog een week eerder op 286. In de groep van 0 tot 12 jaar waren afgelopen week ruim 53 gevallen op de 100.000, tegen ongeveer 45 in de weken ervoor.

15.00 - Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal dinsdag af van 1968 tot 1925 (-43). Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten zijn er 526 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er 10 minder dan een dag eerder.

Schommelingen zijn volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Actute Zorg (LNAZ) niet verrassend aangezien ook het aantal nieuwe besmettingen niet in een rechte lijn omlaag is gegaan de afgelopen weken.

Ziekenhuizen in de grote steden in de Randstad hebben het nog altijd het drukst met de behandeling van coronapatiënten. Maar ook in onze provincie, in Midden-Nederland en in Twente is de belasting van de zorg nog hoog.

14.55 - School is steeds vaker de bron van besmetting
Hoewel het in de meeste gevallen niet duidelijk is waar mensen het coronavirus oplopen, blijkt dat wanneer een bron bekend is dit steeds vaker 'school' is. In de afgelopen week gaven 1453 positief geteste mensen (8,5 procent) aan dat de school of de kinderopvang de 'bron van besmetting' was.

De week ervoor gold dat voor 1042 mensen (6,3 procent) en nog een week eerder voor 865 mensen (4,6 procent). De cijfers maken geen onderscheid tussen leerlingen, leerkrachten en medewerkers van kinderdagverblijven.

14.30 - Minder dan 4000 coronagevallen afgelopen etmaal
Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen er 3979 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Maandag meldde het RIVM iets meer dan 5200 vastgestelde besmettingen.

In de afgelopen weken ligt het aantal besmettingen op dinsdagen doorgaans wat lager dan op de dagen erna. Dat kan ermee te maken hebben dat minder mensen zich in het weekend laten testen. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 90, tegen 54 op maandag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

14.24 - 682 nieuwe besmettingen in Brabant, 201 minder dan gisteren
Het aantal nieuwe gemelde besmettingen in Brabant is opnieuw gedaald. De afgelopen 24 uur werden er 682 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 201 minder dan maandag.

Wachten op privacy instellingen...

14.18 - Meer coronagevallen onder jongeren en kinderen
Het aantal coronagevallen onder jongeren en kinderen neemt toe. Vooral onder 13- tot 17-jarigen stijgt het aantal besmettingen, maar ook onder kinderen tot 12 jaar is een groei van het aantal besmettingen te zien. Onder volwassenen in elke groep daalt het aantal gevallen juist, zo blijkt uit statistieken van het RIVM.

Op elke 100.000 kinderen van 13 tot 17 jaar oud zijn vorige week zo'n 370 coronagevallen vastgesteld. De week ervoor lag dat op 288 per 100.000 en nog een week eerder op 286. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde dinsdag om te onderzoeken of de kerstvakantie een week verlengd kan worden, om de besmettingen onder jongeren terug te dringen.

14.10 - R-getal gestegen naar 1
Het reproductiegetal van 6 november is gestegen ten opzichte van een week eerder en is nu 1,02, zo meldt het RIVM. Het was 0,89. Het R-getal van 1,02 betekent dat 100 mensen met corona samen 102 andere mensen besmetten. Met een R-waarde van 1 blijft het aantal nieuwe besmettingen stabiel. Bij een R-waarde hoger dan 1 neemt het aantal besmettingen toe.

Schattingen van de R van langer dan 14 dagen geleden volgens het RIVM betrouwbaar. Als de R gebaseerd is op gegevens van minder dan 14 dagen geleden zijn de onzekerheden groter. Daarom gaat het RIVM altijd uit van de R van 14 dagen geleden.

14.01 - Afname aantal coronabesmettingen stagneert
In de afgelopen week rapporteerden de verschillende GGD's 36.931 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM. Dat is ongeveer even veel als in de week daarvoor toen er 37.706 nieuwe meldingen werden gerapporteerd (-2%).

Het aantal mensen met corona dat in het ziekenhuis moest worden opgenomen daalde wel licht, van 1.496 naar 1.291. Het aantal mensen dat is opgenomen op de intensive care daalde ook licht van 224, vorige week naar 193 deze week. De druk op de zorg vanwege corona blijft hoog, zo stelt het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...

13.30 - Vakbonden verdeeld over advies verlengde kerstvakantie
Vakbond CNV Onderwijs is kritisch op het voorstel om de kerstvakantie voor scholieren te verlengen. Onderwijsvakbond AOb meent juist dat scholen het een goed idee vinden. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde dinsdag dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie onderzocht moet worden, omdat dit mogelijk bijdraagt aan het verder verlagen van de besmettingen.

"Scholen doen er alles aan om open te kunnen blijven", aldus een woordvoerster van CNV. "Ze willen zo min mogelijk onderwijstijd verloren laten gaan."

12.08 - Rotterdams Philharmonisch Orkest brengt muziek bij mensen thuis
Mensen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen binnenkort genieten van een online concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zo klinkt er straks bijvoorbeeld Tsjaikovski en Beethoven in ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij mensen die alleen en aan huis gekluisterd zijn.

Mantelzorgers van eenzame senioren en medewerkers van zorginstellingen kunnen de komende maanden uitvoeringen aanvragen van het zogenoemde project Hart in Hart. De concerten zijn via een stream te bekijken.

11.40 - 44 nieuwe opnames in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 44 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er vijftien meer dan een dag eerder. Er liggen nu 368 coronapatiënten in een Brabants ziekenhuis, drie meer dan gisteren.

Veertig mensen zijn ontslagen uit het ziekenhuis en er is één coronapatiënt overleden. Vier coronapatiënten werden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Op de Brabantse IC's liggen nu 81 patiënten. Dit blijkt allemaal uit de cijfers van het coronadashboard van het ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorg in Brabant.

11.15 - Advies OMT: 'Voorlopig geen versoepeling coronamaatregelen en mogelijk langer kerstvakantie'
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook vindt het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor alle scholieren onderzocht moet worden, omdat dit mogelijk bijdraagt aan het verder verlagen van de besmettingen.

Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag al tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de coronacijfers er niet goed uitzien en dat daardoor meer vrijheid rond de feestdagen 'lastig' is.

11.00 - Ondernemers kunnen zich vanaf morgen melden voor extra coronasteun
Ondernemers kunnen zich vanaf woensdag melden voor extra steun om de coronacrisis te doorstaan. Het minister van Economische Zaken (EZ) maakte bekend dat de zogeheten TVL-regeling voor vaste lasten in het vierde kwartaal morgen vanaf 12.00 uur wordt opengesteld.

Het kabinet maakte eind oktober bekend dat het in totaal een half miljard euro extra uittrekt voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en de evenementenbranche.

10.20 - Weer minder vraag naar uitzendkrachten
De vraag naar uitzendkrachten blijft dalen. Dit vooral als gevolg van de coronacrisis. Uitzendkrachten draaiden in de periode van 5 oktober tot en met 1 november in totaal 7 procent minder uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven daalde met 2 procent, aldus cijfers van brancheorganisatie ABU.

Daarmee is de neergang iets minder sterk dan in de vorige meetperiode toen het aantal gewerkte uren met 12 procent daalde. Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan daalt de inzet van uitzendkrachten stevig.

9.28 - Minister: mbo en hoger onderwijs getroffen door coronabeperkingen
Het mbo en het hoger onderwijs worden hard getroffen door de coronamaatregelen. Studenten hebben het zwaar en de werkdruk voor medewerkers is hoog. Ook zijn er minder stages, leerbanen en praktijklessen.

De studievoortgang en de onderwijskwaliteit blijven door alle inzet tot nu toe nog op niveau, maar dat neemt de zorgen voor de toekomst niet weg. Dit schrijft onderwijsminister Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens haar ervaart het merendeel van de studenten het thuisstuderen als lastig en geven ze aan last te hebben van stress en depressieve klachten.

8.40 - Mogelijk fans aanwezig bij WK darts
De finale van het WK darts vindt tijdens de komende editie op zondag 3 januari plaats. Normaal gesproken wordt de eindstrijd in Londen op nieuwjaarsdag gespeeld. Organisator PDC hoopt dat er, ondanks de coronacrisis, publiek aanwezig kan zijn in Alexandra Palace.

Maandag werd bekend dat vanaf 2 december in Engeland in sommige regio's tot wel 4000 toeschouwers worden toegelaten tot sportevenementen. Het WK gaat op 15 december van start. De Schot Peter Wright verdedigt zijn titel. Hij won op 1 januari 2020 de WK-finale van Michael van Gerwen.

8.37 - Onderzoek ProRail en TU/e naar gedrag reizigers in 1,5 metermaatschappij
Om de veiligheid op treinstations te vergroten en te voorkomen dat veel mensen tegelijk op één plek zijn, brengt ProRail in kaart hoe reizigers lopen. Dat gebeurt onder meer met sensoren die bewegingen van mensen anoniem meten.

De spoorbeheerder werkt samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan een onderzoek naar het gedrag van menigten.

8.05 - 'Minder vooroordelen rond werkloosheid door coronacrisis'
De vooroordelen rondom werkloosheid zijn door de coronacrisis afgenomen. Dat meldt netwerksite LinkedIn op basis van onderzoek onder ruim duizend Nederlanders die hun baan voor of na de uitbraak van het coronavirus verloren.

Bijna twee op de drie respondenten gaven aan dat het een ontslag minder schandelijk is wanneer dat het gevolg is van de coronacrisis. Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat er wel een stigma verbonden is aan baanverlies wanneer corona geen rol speelt.

Wachten op privacy instellingen...

8.00 - 'Grote zorgen' bij burgemeester Alphen-Chaam over oplopend aantal coronabesmettingen
De stijging van het aantal coronabesmettingen in zijn gemeente baart burgemeester Joerie Minses van Alphen-Chaam 'grote zorgen'. "Het gaat niet de goede kant op. Sterker nog, het ging de afgelopen week heel erg slecht", schrijft hij op de website van de gemeente.

Alphen-Chaam staat landelijk gezien in de top 5 van gemeenten met relatief het hoogste aantal nieuwe besmettingen. "We haalden zelfs het NOS-journaal", verzucht Minses. Hij doet daarom een oproep aan de inwoners van zijn gemeente om zich 'precies aan de sociale omgangsregels te houden'. "Samen moeten we het tij keren. Ik reken op u", aldus de burgemeester.

Wachten op privacy instellingen...

03.30 - Aantal coronagevallen blijft ongeveer gelijk
De corona-uitbraak in Nederland lijkt stabiel te blijven. In de afgelopen week zijn ongeveer evenveel gevallen vastgesteld als in de zeven dagen ervoor. In de weken daarvoor was het weekcijfer juist flink gedaald. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut 37.706 nieuwe gevallen. De daling van de tweede golf gaat veel langzamer dan bij de eerste golf, liet het RIVM toen weten.

02.21 - Engeland versoepelt quarantaineregels voor reizigers
Engeland introduceert vanaf 15 december nieuwe quarantaineregels voor reizigers uit het buitenland. Zij kunnen na vijf dagen quarantaine een coronatest ondergaan en hoeven niet langer in quarantaine te blijven als de uitslag van de test negatief is. Luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven in de reis- en toerismesector pleitten al maanden voor versoepeling van de quarantaineregels, die tot dusver 14 dagen zelfisolatie voorschreven. Veel mensen zagen om die reden af van een vakantie in het buitenland of een reis naar Engeland.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...