Geen carbidschieten in Brabant komende jaarwisseling, uitzondering voor enkele gemeenten

24 november 2020 om 19:11 • Aangepast 25 november 2020 om 09:23
nl
Wie gedacht had het carbidschieten deze jaarwisseling eens op te pakken nu er een landelijk vuurwerkverbod geldt, kan het vergeten. De drie Brabantse veiligheidsregio's willen niet dat er met carbid geschoten wordt in onze provincie. En daar zal ook tegen worden opgetreden.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

"Je mag het spul om carbid mee te schieten niet voorhanden hebben, daar wordt op gehandhaafd", zegt een woordvoerder van veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Er worden ook zogenaamde stopgesprekken gevoerd met mensen die producten aanbieden waarmee je carbid kunt schieten, legt de woordvoerder uit. "Mensen die bijvoorbeeld carbid aanbieden via Marktplaats, met hen gaan we in gesprek." Om er op die manier voor te zorgen dat het spul niet op straat terecht komt en op oudjaarsdag afgeschoten wordt.

Uitzondering
Een uitzondering wordt gemaakt voor gemeenten of plaatsen waar het carbidschieten al sinds jaar en dag een traditie is. Bijvoorbeeld in Altena of Berghem. Het idee daarachter is dat op die plekken ervaren mensen met het carbid in de weer gaan, wat de kans op ongelukken kleiner maakt. De veiligheidsregio: "Juist omdat de druk op de zorg al zo hoog is, willen we voorkomen dat we extra slachtoffers gaan toevoegen door dit mensen te laten doen die er geen ervaring mee hebben."

In de gemeenten waar wel met carbid mag worden geschoten, zijn daar al afspraken over gemaakt in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). De voorzitters van de drie Brabantse veiligheidsregio's moeten het verbod op carbidschieten in de provincie nog bespreken met de burgemeesters.

Nu er een verbod op vuurwerk is tijdens de jaarwisseling, wordt carbidschieten rap populairder.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.