Video

Angst in buurt Roosendaal door vuurwerkterreur: 'Ook burgemeester geeft toe dat we niet veilig zijn'

24 november 2020 om 10:07 • Aangepast 1 december 2020 om 16:06
nl
Bewoners van de wijk Langdonk in Roosendaal voelen zich niet meer op hun gemak in hun eigen huis, nu jongeren al dagenlang voor onrust zorgen door zwaar vuurwerk af te steken en branden te stichten in de buurt. "Ook de burgemeester heeft toegegeven dat we hier niet veilig zijn", laten bewoners van het voormalige parochiehuis aan de Lindenburg dinsdagochtend weten. Agenten grepen maandagavond in door een deel van de wijk schoon te vegen.

De bewoners van het oude parochiehuis hebben de laatste twee dagen het gevoel 'letterlijk onder vuur te liggen'. Ze spreken van 'heel angstige momenten'. Maandagavond stak een grote groep jongeren urenlang zwaar vuurwerk af - onder meer met jerrycans met 'brandbaar spul' - en stichtte diverse brandjes. Uiteindelijk vormde de politie een linie en grepen agenten in.

Een buurtbewoonster is de volgende ochtend nog ontzettend geschrokken en bang door het vuurwerkgeweld:

"We gaan nu in gesprek met de burgemeester want we willen de nachten ergens anders doorbrengen", laten buurtbewoners dinsdagochtend weten nadat het maandagavond weer goed raak was in hun buurt.

De zijkant van de oude pastorie is door al het vuurwerk zwartgeblakerd (foto: Noël van Hooft).
De zijkant van de oude pastorie is door al het vuurwerk zwartgeblakerd (foto: Noël van Hooft).

'We willen veiligheid voor onze kinderen'
Het voormalige parochiehuis ligt naast het grasveld waar het al dagen onrustig is. De zijkant van het huis is inmiddels helemaal zwartgeblakerd. "Dat is van een nacht eerder", wijst een van de bewoners. "En afgelopen nacht is de kerk naast ons in brand gestoken. We voelen ons onveilig. Daarom willen we 's nachts voorlopig niet meer thuis zijn. We willen veiligheid voor onze kinderen."

Het stel woont al acht jaar op deze locatie en ervaart weleens vaker vuurwerkoverlast. Maar naar eigen zeggen hebben ze nog nooit zo onder vuur gelegen als de afgelopen nachten. "Het zijn heel angstige momenten."

Er werd in Roosendaal onder meer gegooid met brandbommen (foto: Noël van Hooft).
Er werd in Roosendaal onder meer gegooid met brandbommen (foto: Noël van Hooft).

'Je voelt het borrelen'
Volgens een man die in een flat woont, wordt het vuurwerk waarmee de jongeren de buurt al dagen op stelten zetten verhandeld vanuit twee busjes.

Een oudere vrouw die in de buurt woont, zag vanuit haar appartement de jongeren maandagavond bezig. "Rond zeven uur verzamelden ze zich hier allemaal. Met auto's , scooters en fietsen. Ze komen van heinde en verre. Ze seinen naar elkaar, jutten elkaar op. Je voelt dan de spanning, je voelt het gewoon borrelen." Veel hoop dat het de komende avond rustiger wordt nadat de politie maandagavond ingreep, heeft ze niet. "Dit gaat gewoon opnieuw gebeuren", meent ze. "Het wordt echt niet rustig..."

LEES OOK:

Ook de oude kerk in Roosendaal is beschadigd (foto: Noël van Hooft).
Ook de oude kerk in Roosendaal is beschadigd (foto: Noël van Hooft).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.