Naderend verbod op vervoer moet Duits en Belgisch vuurwerk weren

24 november 2020 om 11:10 • Aangepast 25 november 2020 om 10:24
nl
Niet alleen het afsteken maar ook het vervoeren van vuurwerk wordt verboden. Dat maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandagavond bekend na afloop van het Veiligheidsberaad. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat vuurwerk uit Duitsland en België ons land binnenkomt.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Eerder besloot het kabinet al om het afsteken van vuurwerk dit jaar te verbieden. Hierdoor zou de druk op de zorg rond de jaarwisseling niet toenemen. In Nederland wordt dan ook geen vuurwerk meer verkocht. Om te voorkomen dat men in Duitsland en België vuurwerk inslaat, komt er nu ook een vervoersverbod.

De nieuwe wet zal per 15 december ingaan. De politie mag dan, bij een vermoeden dat iemand illegaal vuurwerk in bezit heeft, in dozen, tassen en kofferbakken zoeken naar vuurwerk. Maar agenten mogen niet preventief fouilleren op de aanwezigheid van vuurwerk.

Boete minstens 100 euro
De boete voor het afsteken en vervoeren van vuurwerk wordt minstens 100 euro, maar het Openbaar Ministerie zal het precieze bedrag moeten bepalen.

Tot de nieuwe wet ingaat, blijven de huidige regels van kracht. Daarin staat dat het toegestaan is om 25 kilo legaal vuurwerk te bewaren op een plek die niet toegankelijk is voor publiek. Hier valt onder meer een huis, schuur maar ook kofferbak onder. Wie momenteel thuis vuurwerk heeft opgeslagen, hoeft zich echter geen zorgen te maken. Dat mag worden bewaard tot volgende jaarwisseling, wanneer het weer mag worden afgestoken.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.