Rutte tegen opstandige horecaondernemers: 'Hou je aan de regels'

27 november 2020 om 16:56 • Aangepast 30 november 2020 om 10:36
nl
''De horeca kan alleen opengaan wanneer de stand van de pandemie het toelaat." Dat zei premier Rutte vandaag in reactie op het ultimatum van een deel van de horecabranche. De ondernemers dreigen op 17 januari de zaak weer te openen, ongeacht de maatregelen die dan gelden.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Omroep Brabant meldde vrijdagmiddag dat minimaal veertig regionale takken van de Koninklijke Horeca Nederland de actie ondersteunen. Tijdens het wekelijks persmoment werd Premier Rutte om een reactie gevraagd. ''We moeten alles doen om het land door deze crisis te loodsen en daarvoor is het noodzakelijk dat de horeca dicht blijft. Ik hoop dat deze prachtige bedrijven weer open mogen, maar die belofte kan ik nu niet maken."

Op de vraag wat het het kabinet gaat doen wanneer de branche toch opengaat, gaat hij nu nog niet in. ''Daar kan ik nog niets over zeggen, ik heb de berichten ook niet gezien. In algemene zin is het niet mogelijk om je niet aan de regels te houden."

Meerdere horecaondernemers hebben een conceptbrief opgesteld waarin ze dreigen om per 17 januari gewoon de deuren te openen. Directe aanleiding voor de opstand zijn volgens het schrijven de uitlatingen die minister Hugo de Jonge afgelopen dinsdag deed. Die zei: "We moeten ervan uit gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari", zei de zorgminister.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.