Coronanieuws: 651 nieuwe coronagevallen in Brabant, 291 patiënten in ziekenhuizen - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 651 nieuwe coronagevallen in Brabant, 291 patiënten in ziekenhuizen

28 november 2020 om 08:47 • Aangepast 29 november 2020 om 15:04
nl
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn de voorbije 24 uur 26 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
  • Fikse daling in Brabant: 615 nieuwe coronagevallen
  • Het aantal landelijke coronagevallen is de voorbije 24 uur gedaald met 1300.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is gesloten.

19.27 - Veel meer online-aankopen op Black Friday in coronajaar
Consumenten hebben in de aanloop naar Black Friday en op die dag zelf veel meer online-aankopen gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die de Betaalvereniging Nederland zaterdag bekendmaakte. Op Black Friday zelf werden er ruim 1,8 miljoen iDEAL-transacties gedaan waarmee voor 134 miljoen euro gekocht is.

Ook in de vier dagen ervoor werden telkens records geboekt, met omzetten van 96 miljoen euro op maandag oplopend naar 107 miljoen euro op donderdag. Vorig jaar werden op Black Friday bijna 1,3 miljoen aankopen gedaan op internet, waarmee voor 106 miljoen euro gekocht werd. In fysieke winkels deden consumenten op Black Friday bijna 18,5 miljoen transacties, waarmee voor 550 miljoen euro aangeschaft werd.

Zowel het aantal transacties als de omzet lag daarmee in de winkels 13 procent lager dan vorig jaar. Dat het aantal online-transacties hoger is uitgevallen, heeft volgens de Betaalvereniging Nederland mogelijk te maken met corona.

Mogelijk mijden meer mensen fysieke winkels en schaffen ze meer online aan. Ook de lagere uitgaven in winkels lijkt hierop te wijzen. Hoewel het ook kan dat uitgaven in winkels meer verspreid zijn. Maar cijfers over uitgaven aan de kassa in winkels op dagen in aanloop naar Black Friday zijn nog niet beschikbaar.

16.03 - 'Ga niet naar Ekkersrijt'
De gemeente Son en Breugel roept mensen op om niet meer naar het winkel- en meubelboulevardgedeelte van industrieterrein Ekkersrijt bij Eindhoven te gaan. De gemeente doet ook een dringend beroep aan bezoekers om het meubelplein direct te verlaten.

15.51 - Fikse daling in Brabant: 615 nieuwe coronagevallen
In Brabant is een forse daling te zien in het aantal positieve coronatests: in een dag tijd zijn er 651 nieuwe positieve tests gemeld. Een dag eerder waren dat er 1086.

Wachten op privacy instellingen...

14.24 - Ongeveer 1300 minder coronabesmettingen gemeld
Het dagelijkse aantal coronagevallen in Nederland is de voorbije 24 uur gedaald met bijna 1300. Tussen vrijdag en zaterdagochtend zijn 4499 positieve tests gemeld bij het RIVM. Op vrijdag meldde het instituut (na correctie) 5781 gevallen, dat was een flinke stijging ten opzichte van donderdag (ongeveer 4500). De cijfers schommelen al de hele week, met dalingen op maandag, dinsdag en donderdag, en weer forse stijgingen op woensdag en vrijdag.

12.23 - Coronacijfers
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de voorbije 24 uur 26 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er zeven minder dan de dag ervoor. In totaal zijn er in de Brabantse ziekenhuizen nu 291 coronapatiënten opgenomen, 54 minder een dag geleden. Er zijn de voorbije 24 uur 37 coronapatiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen, drie meer dan vrijdag. Drie patiënten zijn er overgeplaatst. Zes coronapatiënten zijn de voorbije 24 uur overleden. Vrijdag waren dit er nog dertien.

11.53 - Winkels Rotterdam eerder dicht
In het centrum van Rotterdam moeten de winkels zaterdagmiddag om vijf uur de deuren sluiten en mag er geen klant meer naar binnen. Vanaf zes uur zaterdagavond moeten de winkels helemaal dicht. Dat geldt niet voor supermarkten. De gemeente heeft hiertoe besloten na de enorme drukte in de stad op vrijdagavond. Door die massale toestroom van winkelend publiek was de anderhalve meter afstand niet goed aan te houden.

10.15 - Oproep drukte te mijden in centra
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven roept inwoners van zijn stad op om zaterdag niet naar het centrum te komen om sinterklaasinkopen te doen. De burgemeester is constant in overleg met politie, handhaving en crowdmanagers over de drukte. "We monitoren van uur tot uur. Ingrijpende maatregelen als vervroegde winkelsluiting zijn een ultieme remedie”, laat hij via zijn woordvoerder weten.

Ook andere gemeenten roepen mensen op om dit weekend drukte in de centra te voorkomen. Vanwege de naderende feestdagen en de Black Friday-aanbiedingen was het vrijdag al heel druk in verschillende steden. De gemeente Den Bosch adviseert mensen om de online druktemeter te raadplegen als ze naar de binnenstad willen komen.

Wachten op privacy instellingen...

09.30 - Politie belaagd bij illegaal feest
Agenten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag belaagd door bezoekers van een illegaal feest in een appartement in Den Haag. In die woning (80 vierkante meter) waren 50 mensen aanwezig. Buren hadden geklaagd over geluidsoverlast. Toen agenten een eind aan het feest wilden maken, keerden een aantal mensen zich tegen hen. Een agent is geslagen en een politiewagen moest het ook ontgelden. Tijdens de politie-actie werden vanuit het appartement onder meer drugs naar beneden gegooid. Twee mensen, een vrouw van 21 en een man van 22, zijn aangehouden.

08.30 - Dringende oproep KNVB aan kabinet
De KNVB dringt aan op een snelle terugkeer van publiek in de voetbalstadions. De bond roept het kabinet op om daar toestemming voor te geven. Volgens de KNVB hebben de wedstrijden die aan het begin van het seizoen met publiek werden gespeeld niet tot problemen geleid en is voor zo ver bekend niemand in een stadion besmet geraakt met het coronavirus. Als de huidige situatie van voetballen zonder publiek nog lang duurt, vreest de KNVB dat clubs gaan omvallen.

Wachten op privacy instellingen...

23.19 - geen uitzondering publieksgrootte show Van 't Hek
Er wordt geen uitzondering gemaakt voor de eindejaarsshow van Youp van 't Hek in Carré wat de publieksgrootte betreft. Premier Mark Rutte zei vrijdagavond voor de camera in het RTL4-programma Beau dat dat niet gaat. "Ik zou het dolgraag doen, Youp, maar dat kan ik niet doen." Overigens wijst cultuurminister Ingrid van Engelshoven het idee niet gelijk af. "Als hij met een serieus voorstel komt, dan gaan we daar serieus naar kijken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.