Video

Walvis en bootjes van Efteling-attractie Polka Marina draaien na 36 jaar hun laatste rondje

30 november 2020 om 16:27 • Aangepast 1 december 2020 om 10:47
nl
De Efteling neemt na 36 jaar afscheid van de iconische attractie Polka Marina. De bekende walvis omringd met bootjes draait maandag haar laatste rondjes. "Het was een emotioneel ritje", vertelt een bezoeker. Hij kwam er speciaal voor naar het park.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Bekijk in de video hoe fans en medewerkers de emotionele laatste dag beleven:

Pijn
"Dit doet heel veel pijn! De lachende kinderen zitten straks niet meer in deze mooie attractie", zegt Twan Jansen. De 52-jarige medewerker bedient al bijna zijn halve leven de attractie. Na 21 jaar aan de knoppen, mag hij de poort maandagavond om zes uur definitief sluiten. "Ik voel me vereerd, dat is een heel bijzonder moment. Ik ga zeggen dat ik de attractie heel erg ga missen."

Walvis met bootjes
De attractie is aan vernieuwing toe, maar opknappen is te duur. Geruchten over het verdwijnen van Polka Marina waren er al langer, maar vorige maand maakte het park de beslissing bekend.

De walvis met 23 bootjes opende in april 1984. Het doel was om ook het parkdeel Ruigrijk aantrekkelijk te maken voor een jong publiek. De kosten waren toen 1,5 miljoen gulden. Datzelfde jaar openden ook Carnaval Festival en d'Oude Tuffer.

De attractie staat ook bekend als Koggenmolen, een verwijzing naar de gelijknamige Friese scheepjes. Twee minuten lang varen ze om de grijze walvis heen. De koggen maken tijdens de rit een golvende beweging, veroorzaakt door de vorm van de baan. De letterlijke betekenis van Polka Marina is 'dans van de zee'.

Het iconische ontwerp is van Ton van de Ven (foto: Efteling).
Het iconische ontwerp is van Ton van de Ven (foto: Efteling).

Speelbos
Begin volgend jaar wordt Polka Marina afgebroken en de plek bestraat. Ter vervanging komt er een speelbos. ‘Nest!’ gaat het heten. Het wordt een plek waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen, zo kondigt het pretpark aan.

Nest! krijgt een rolstoelglijbaan, verhoogde zandbakken, maar ook prikkelarme plekken waar kinderen iets meer rust kunnen vinden. In de zomer van 2021 moet het nieuwe speelbos klaar zijn.

Een ontwerp van speelbos Nest! (foto: Efteling).
Een ontwerp van speelbos Nest! (foto: Efteling).
Schaatser Hilbert van der Duim opent Polka Marina (foto: Efteling)
Schaatser Hilbert van der Duim opent Polka Marina (foto: Efteling)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.