Niet één maar twee overvallers sloegen Mien Graveland dood, concludeert hof

30 november 2020 om 10:23 • Aangepast 1 december 2020 om 11:22
nl
Het gerechtshof in Den Bosch heeft maandag in hoger beroep een man veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de fatale roofoverval op de hoogbejaarde Mien Graveland in Helmond in 2014. Eerder legde de rechtbank dezelfde straf op. Twee mededaders kregen van het hof zwaardere straffen dan de rechtbank eerder gaf.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Het drietal wordt verantwoordelijk gehouden voor de gewelddadige overval op de bejaarde Mien (86). De hoofddader houdt in hoger beroep zijn straf van 15 jaar cel. Zijn twee kompanen krijgen 10 en 8 jaar gevangenisstraf. Dat is voor beide mannen twee jaar cel meer dan de rechtbank eerder oplegde.

Het Openbaar Ministerie had liever alle daders langer achter de tralies gezien. Justitie eiste straffen van 20, 18 en 9 jaar cel.

Zwaar mishandeld
De rechtbank hield destijds maar één dader verantwoordelijk voor het toetakelen van Mien. Het gerechtshof komt echter tot de conclusie dat de 86-jarige Helmondse door twee overvallers de dood is ingeslagen toen ze haar in de zomer van 2014 thuis beroofden. De derde dader heeft Mien niet mishandeld maar haar ook niet geholpen, zo oordeelt het hof in Den Bosch.

Getipt
De verdachten waren getipt dat Mien Graveland in een kistje een groot geldbedrag bewaarde. Dit was voor hen aanleiding om haar te beroven. De overval ging gepaard met veel geweld. Het slachtoffer werd uren later bijna onherkenbaar door haar zoon thuis gevonden werd. Nog diezelfde dag overleed ze in het ziekenhuis aan haar verwondingen. In het kistje bleken alleen sieraden te zitten.

De verdachten hoopten allemaal op lagere straffen. Zij zeiden eerder dat het een uit de hand gelopen inbraak was en gaven elkaar de schuld.

Schadevergoeding
De drie mannen moeten gezamenlijk ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de vrouw. Zij moeten verder leven met het feit dat hun moeder en oma tijdens haar laatste uren zwaargewond raakte en grote angst had.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.