'Bankier van de onderwereld' uit Breda moet acht jaar de cel in van justitie

30 november 2020 om 18:29 • Aangepast 8 december 2020 om 09:52
nl
Hij leefde als 'God in Frankrijk' op een tropisch eiland, in een landhuis met uitzicht op de oceaan. Ronald N. (58) uit Breda, alias de Bankier van de Onderwereld. Dat rijkeluisleventje verdiende hij volgens justitie door systematisch miljoenen te roven van spaarders. En hij zou voor miljoenen aan misdaadgeld hebben witgewassen van Brabantse drugscriminelen. Tegen de Bredanaar eiste justitie maandag acht jaar gevangenisstraf.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De verdachte werkte tientallen jaren in de bankenwereld in Zwitserland. Hij beheerde geld van klanten uit heel Nederland. Na een tijdje zette hij een eigen bedrijf op en rond de eeuwwisseling nam hij zijn trouwe klantenkring over én hun geld mee. Zijn klandizie haalde hij over om hun geld te stallen op rekeningen via buitenlandse constructies in onder meer Dubai en Panama. De bankier kreeg machtigingen en kon zijn gang gaan. Maar al dat geld verdween in zijn zakken en niet in die van zijn klanten.

Tientallen zwartspaarders die hem vertrouwden gingen het schip in. Soms voor een paar ton. Ook zijn er klanten bij wie het soms om ruim een miljoen euro’s gaat. "Juist cliënten op leeftijd zijn zwaar beroofd door hem", volgens het OM.

Miljoenen verduisterd
"Hun pensioen of appeltje voor de dorst blijkt te zijn verdwenen als sneeuw voor de zon", zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Zwolle waar het proces plaatsvindt. Ronald N. zou meer dan 6,5 miljoen euro hebben verduisterd van zijn klanten. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan exportfraude, door op grote schaal valse verkoopfacturen op te stellen.

Naast de zwartspaarders had de Bredanaar nog andere klanten: criminelen die hun geld wegsluisden naar het buitenland. Ruim zes miljoen euro uit vooral de Brabantse drugswereld zou hij hebben witgewassen. Ook zou hij nog eens miljoenen euro’s hebben witgewassen met belastingtrucs.

Het OM vindt dat de man 'op schandalige wijze' geld en goederen heeft toegeëigend van zijn cliënten. 'En dit allemaal enkel en alleen om zichzelf te verrijken.'

Privéjet voor 68.000 euro
Het vermoeden is dat hij al begon met de financiële misdrijven in 2007. De politie kreeg er pas later lucht van. Er kwam een tip binnen dat de man voor meerdere criminelen geld zou witwassen. In 2015 startte de financiële recherche een onderzoek naar zijn handel en wandel. De recherche stuitte op een buitensporig uitgavenpatroon, zoals dat heet. Hij charterde bijvoorbeeld een privéjet voor 68.000 euro per vlucht.

In 2016 verdween de man uit Zwitserland en verhuisde hij naar het eiland Dominica, in de Caraïben. In het voorjaar van 2018 was hij eventjes in Nederland. Toen wist de politie hem aan te houden op de openbare weg in Eindhoven. De politie omschreef hem toen al als Bankier van de Onderwereld.

De verdachte vermogensbeheerder zweeg in al zijn verhoren en zittingen.

De strafzaak gaat dinsdag verder met het pleidooi van de verdediging. Het OM is ook een procedure gestart om de man zijn miljoenen af te pakken.

Netwerk
Dit onderzoek naar Ronald N. houdt verband met diverse andere rechercheonderzoeken in Brabant. De politie probeert al jaren het netwerk rond N. bloot te leggen. Maar dat speuren verloopt moeizaam. Het OM noemde dit maandag 'tijdrovend' en 'een zaak van lange adem'.

Een klant die al vroeg in het onderzoek naar voren kwam is een zakenman (52) uit Raamsdonksveer. Die werd vorig jaar veroordeeld omdat hij vertrouwelijke info zoals kentekens en adresgegevens had gekregen van een 'politiemol' uit Den Haag. Het OM noemt deze man nog steeds 'medeverdachte'.

Ook denkt de politie dat een zakenman (41) uit Made een criminele klant zou zijn geweest van Ronald N. De Madenaar is daar al eens voor gearresteerd maar ook nooit voor veroordeeld. Hij is een paar weken geleden opnieuw gearresteerd omdat hij in een Rotterdamse drugsbende zou zitten rond een fruithandelaar die cocaïne importeerde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.