Dertien voetbalvelden aan varkensstallen verdwijnen in Meierijstad

1 december 2020 om 20:04 • Aangepast 2 december 2020 om 17:19
nl
25 varkensboeren in de gemeente Meierijstad gaan stoppen met hun bedrijf. Daarmee verdwijnt er 90.000 vierkante meter aan varkensstallen in de gemeente, omgerekend zo'n dertien voetbalvelden.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Eind vorig jaar konden varkensboeren zich opgeven voor de zogenoemde 'warme sanering', een subsidieregeling voor varkenshouders die willen stoppen. Daar werd flink gebruik van gemaakt, ook in Meierijstad.

Sloop van stallen kan beginnen
Landelijk ging voor ruim vierhonderd boeren het licht op groen om te stoppen. Ongeveer tien procent daarvan, 42 varkensbedrijven, komt uit Meierijstad. 25 boeren gaan ook daadwerkelijk stoppen met hun varkens.

De varkensboeren kunnen nu gaan beginnen met de sloop van de stallen. Ook kunnen ze aan de slag met de plannen voor hun grond. Het stoppen van de boeren moet leiden tot minder geuroverlast en minder schadelijke stoffen in het milieu.

Herbestemming
Dat er 25 varkensboeren stoppen, betekent ook dat er voorlopig zeventien bedrijven doorgaan die wel in aanmerking komen voor de sanering. Een belangrijk onderdeel in de keuze om wel of niet te stoppen, is volgens de gemeente een passende herbestemming.

De afgelopen maanden heeft de gemeente daarover verschillende gesprekken gevoerd met de boeren. Wethouder Jan Goijaarts: “We begrijpen dat de overweging om te stoppen met hun varkensbedrijf een enorme impact heeft op het leven van de varkenshouders. Zij staan voor een belangrijke beslissing voor hun toekomst."

De wethouder vervolgt: "We hebben daarom geprobeerd zo goed mogelijk mee te denken met de aanvragers binnen onze gemeente en samen afwegingen gemaakt om te komen tot een advies op maat. " Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels voor 20 van de 25 locaties besloten in principe medewerking te verlenen aan een herbestemming.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.