'Godfather' Martien R. wil een andere rechtbank, liefst niet in het zuiden

4 december 2020 om 11:12 • Aangepast 5 december 2020 om 11:56
Zoon Anton, broer Toon en als derde van links, Martien R. (tekening: Adrien Stanziani).
Zoon Anton, broer Toon en als derde van links, Martien R. (tekening: Adrien Stanziani).
De vermeende drugshandelaar Martien R., ook wel de 'Godfather van de Brabantse onderwereld' genoemd, heeft niet langer vertrouwen in de rechtbank in Den Bosch. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers heeft de rechtbank verzocht de strafzaak van R. naar een andere rechtbank te verwijzen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Daarnaast hebben twee medeverdachten de rechtbank gewraakt, zij willen dus andere rechters. Justitie ziet Martien R. als kopstuk van een crimineel familienetwerk, dat zich bezighield met de grootschalige handel in harddrugs en wapens.

Operatie Alfa
Tijdens de grote politieoperatie Alfa november vorig jaar op en rond het woonwagenkamp in Oss waar Martien R. woont, werden de meeste verdachten opgepakt. Van de vijftien verdachten in de zaak zijn er nu drie op vrije voeten.

Kuijpers verzocht deze week het voorarrest van R. op te heffen. De rechtbank wees dit af. "De familie R., in ieder geval mijn cliënt Martien, heeft zoals ik het bespeur, blijkbaar te veel voetstappen in het zuiden en met name Noordoost-Brabant, achtergelaten om een volstrekt zuivere berechting op grond van feiten te kunnen verwachten", aldus Kuijpers.

'Het zou blijkbaar voor niemand iets uitmaken'
R. is volgens zijn advocaat bang dat een eerlijke beoordeling van zijn zaak van de baan is. "Wat hij ook zou zeggen, het zou blijkbaar voor niemand iets uit maken, zelfs dus niet voor de rechtbank."

Als de rechtbank de strafzaak van R. niet bij een andere rechtbank wil onderbrengen, dan wil Kuijpers dat de rechters zich verschonen en zich op eigen verzoek laten vervangen. Zo niet, dan gaat Kuijpers een wrakingsprocedure in, samen met de twee advocaten van de medeverdachten.

Kuijpers wil dan wel dat de rechtbank een wrakingskamer benoemt buiten het arrondissement Oost-Brabant. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de wrakingsverzoeken behandelt.

Inhoudelijke behandeling in mei op de planning
Als de wrakingskamer de verzoeken afwijst, gaat de rechtbank vanaf mei de zaak inhoudelijk behandelen, waarvoor meerdere weken tot en met begin juli zijn uitgetrokken.

LEES OOK:

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...