30 procent meer besmettingen: tweede coronagolf maakt comeback in Brabant

8 december 2020 om 16:05 • Aangepast 9 december 2020 om 15:03
nl
De tweede coronagolf maakt een stevige comeback. Nadat het aantal positieve tests een maand lang mondjesmaat daalde, is dat nu in Brabant binnen een week met ruim 30 procent gestegen. Het RIVM noemt die ontwikkeling 'zorgwekkend'.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Zowel provinciaal als nationaal is in de weekstatistieken van het RIVM een flinke besmettingspiek zichtbaar. Zo liep dat aantal in Brabant de afgelopen week op van 5304 naar 6915. In heel Nederland nam dat aantal toe van 33.949 naar 43.103. Hiermee is een trendbreuk na weken met dalende cijfers een feit. Dat heeft een aantal redenen.

Meer mensen laten zich testen
Overduidelijk is dat veel meer mensen zich hebben laten testen. Dat steeg met een kwart naar 339.054. Het percentage positieve tests nam echter ook iets toe: van 11,1 naar 11,6 procent. Dat ligt volgens het RIVM aan ons gedrag. De winkeldrukte rondom Black Friday speelt hier vermoedelijk een rol in, zegt het instituut.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Wachten op privacy instellingen...

Geen klachten, toch test tien procent positief
Ook zien we een nieuwe categorie terug in de coronacijfers, door een verruimd testbeleid dat op 1 december is ingevoerd. Mensen die contact hadden met een coronapatiënt en na vijf dagen quarantaine geen klachten hebben, zijn namelijk welkom in de teststraat. 18.700 testers vielen in die categorie. Van hen bleek 10,3 procent het virus te hebben, bijna net zo hoog als het percentage positieven mét klachten. Tot een week geleden zou de groep zonder coronasymptomen onder de radar gebleven zijn.

Veel besmettingen onder tieners
Uit bron- en contactonderzoek van de GGD's blijkt dat meer dan de helft van de coronagevallen hoogstwaarschijnlijk thuis via bijvoorbeeld een partner besmet is. Daarna volgen bezoek in de thuissituatie (22 procent), werksituatie (14 procent) en school of kinderopvang (9 procent).

Vooral de coronasituatie in het onderwijs beheerst de afgelopen tijd het nieuws. Diverse scholen sloten korte tijd hun deuren en gaven online les, omdat het coronavirus niet meer beheersbaar was. Volgens het RIVM zijn kinderen tussen de 13 en 17 jaar het meest oververtegenwoordigd in de cijfers, gevolgd door jongeren tot 25 jaar.

Situatie in Brabantse ziekenhuizen stabiel
De situatie in Brabantse ziekenhuizen is de voorbije dagen vrijwel hetzelfde gebleven. Hier liggen nu 321 coronapatiënten, twee minder dan een week geleden. Met stijgende aantallen besmettingen in het achterhoofd houden ziekenhuizen echter rekening met op korte termijn een grotere toestroom van coronapatiënten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Aantal in Brabantse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten (screenshot: ROAZ).
Aantal in Brabantse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten (screenshot: ROAZ).

Geen versoepelingen rondom feestdagen
Al met al zijn deskundigen somber gestemd. "Zelfs in een gedeeltelijke lockdown zijn we niet in staat het aantal besmettingen fors terug te dringen", concludeert Jos van de Sande, voormalig hoofd infectieziektebestrijding bij GGD Hart voor Brabant. "We houden ons niet goed genoeg aan de regels. Dat zie je ook op straat: meer dan in het voorjaar gaan mensen tóch naar kantoor of de stad in."

Maar wat betekent dit nou concreet voor ons dagelijkse leven de komende periode? Premier Mark Rutte was daar dinsdagavond duidelijk over: de situatie blijft tot op zijn vroegst halverwege januari zoals die nu is. Dat betekent: met maximaal 3 bezoekers aan het kerstdiner. Dit opschroeven naar 6 zien experts als een te groot risico. Zij vrezen dat traditionele familiebezoekjes als 'superverspreiders' werken. En als deze weekpiek doorzet? Dan sluit Rutte strengere maatregelen vóór kerst zelfs niet uit.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!