Eigenaar van Poolse supermarkten is doodsbang voor nieuwe aanslagen en gaat zijn winkels beveiligen

9 december 2020 om 15:24 • Aangepast 17 december 2020 om 15:28
nl
De eigenaar van meerdere Biedronka-supermarkten in Brabant gaat per direct zijn winkels beveiligen. Hij staat naar eigen zeggen doodsangsten uit. “Mijn winkels kunnen het volgende doelwit zijn. Straks vallen er nog doden. De mensen die dit doen zijn terroristen.”
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Terwijl de verslaggever van Omroep Brabant woensdagmiddag in het kantoor van de eigenaar staat, belt er een beveiligingsbedrijf terug. De eigenaar smeekt het bedrijf aan de telefoon om nog vandaag beveiligers te leveren. “Het maakt mij niet uit wat het kost, ik wil dat het veilig is”, zegt hij. Die roep om beveiliging heeft hij ook gedaan bij de politie.

De supermarkthouder deelt graag zijn verhaal met de pers, maar wil koste wat kost anoniem blijven. “Ik weet niet waar deze mensen toe in staat zijn.”

Geen banden tussen eigenaren
Die angst lijkt inmiddels gegrond. Dinsdag en woensdag waren er explosies bij Biedronka-supermarkten in Heeswijk-Dinther, Aalsmeer (beide dinsdag) en Beverwijk (woensdag). De schade is enorm.

Hoewel er geen sprake is van een overkoepelende keten, de supermarkten delen enkel hun Poolse naam, lijkt er al lang geen sprake meer te zijn van toeval. Ook volgens de burgemeester van Beverwijk staat de explosie in zijn stad niet op zichzelf.

Toch verbaast het de anonieme supermarkteigenaar dat ook de Biedronka-supermarkt in Heeswijk-Dinther getroffen is. Volgens hem zijn er geen banden tussen de eigenaar van die winkel, Shwana Rabati, en de twee getroffen supermarkten in Aalsmeer en Beverwijk, waarvan de eigenaren broers zijn.

'Reden is giswerk'
“De eigenaar in Heeswijk-Dinther is een compagnon van mij. Hij kent die mensen in Aalsmeer en Beverwijk niet. Hij heeft niets met ze te maken.” Wat dan wel de reden is, is giswerk, zegt hij. “Ik heb geen idee waarom ze deze supermarkten moeten hebben. Ik ben alleen doodsbang dat een van mijn winkels de volgende is.”

De politie zegt tegen Omroep Brabant extra op de winkels te letten tijdens het surveilleren, maar gaat niet in op mogelijke extra maatregelen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.