LIVEBLOG

Coronanieuws: Brabant telt 1371 nieuwe coronabesmettingen, grootste stijging in weken

10 december 2020 om 06:50 • Aangepast 11 december 2020 om 17:56
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Donderdag kwamen er 1371 nieuwe coronabesmettingen bij.
  • In ziekenhuizen worden ruim een kwart minder operaties uitgevoerd door de komst van het coronavirus.
  • De afgelopen 24 uur kwamen 23 corona-patiënten in het ziekenhuis terecht.
  • Vakbond CNV wil dat personeel in het onderwijs gewoon kerstvakantie kan houden.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.30
Dit liveblog is gesloten.

21.44 - Unox geeft 25.000 blikken met Noordzeewater weg
Omdat de nieuwjaarsduik nergens in het land kan doorgaan, lanceerde de organisator van de meeste duiken, Unox, een passend alternatief. De soepfabrikant voorzag 'duikers' (die nu niet kunnen duiken) van soepblikken met Noordzeewater. Binnen een dag waren alle 25.000 blikken vergeven, meldt Unox aan Omroep Brabant. Het bedrijf hoopt dat er 1 januari om twaalf uur 's middags toch een massale plons mogelijk is.

21.09 - Hugo de Jonge wil focussen op corona en is niet langer lijsttrekker van het CDA
Hugo de Jonge is niet langer lijsttrekker van het CDA. Het lukt hem niet om het leiderschap van de partij te combineren met zijn werk als minister van Volksgezondheid, laat hij in een verklaring weten. "De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de coronacrisis moet voorgaan. Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven", laat De Jonge in een verklaring weten.

19.55 - EU-leiders eens over rechtstaattoets, begroting en coronafonds
De EU-leiders hebben overeenstemming bereikt over de rechtstaattoets en daarmee ook over de EU-begroting en het coronaherstelfonds. "Nu kunnen we beginnen met de wederopbouw van onze economieën", twittert EU-president Charles Michel.

De patstelling over de begroting en het coronafonds, die ontstond omdat Polen en Hongarije die dwarsboomden uit protest tegen de nieuwe rechtstaatregels die daaraan werden verbonden, is voorbij. Ook Nederland stemde in met het compromisvoorstel uit de koker van EU-voorzitter Duitsland, dat eerder al de zegen kreeg van dwarsliggers Warschau en Boedapest.

Nederland wilde alleen onder drie voorwaarden instemmen met het compromisvoorstel over de rechtstaatregels, waardoor de Europese Commissie lidstaten kan korten op EU-subsidies als de rechtstaat er zo belabberd aan toe is dat het geld er verkeerd terechtkomt. Het Europees Parlement moest akkoord gaan, het compromis mocht de eerdere afspraken over de rechtstaattoets niet inperken en de toets moest met ingang van 1 januari in stelling gebracht kunnen worden.

19.00 - Frankrijk stelt avondklok in om 20.00 uur vanaf 15 december
We kijken even over de grens. Frankrijk stelt in de strijd tegen het coronavirus vanaf 15 december een avondklok in vanaf acht uur, ook op oudejaarsavond. Dat kondigde premier Jean Castex donderdag aan. Tegelijk zal op 15 december een zes weken durende landelijke lockdown worden opgeheven.

Castex zei dat gezinnen mogen reizen om samen Kerstmis te vieren, maar dat musea, theaters en bioscopen nog drie weken gesloten blijven. Het aantal nieuwe Covid-19-infecties begint weer langzaam te stijgen in Frankrijk.

18.30 - Massale intocht van Belgen leidde tot winkelsluiting in Eindhoven tijdens Black Friday-weekend
Zestig procent van de mensen die op de zaterdag na Black Friday gingen winkelen in Eindhoven, kwam uit België. Dat zegt gedragsanalist Roelf Pot, die door de gemeente in de arm is genomen om de drukte in de binnenstad beter te stroomlijnen. Burgemeester John Jorritsma sloot die dag de winkels, omdat er veel te veel mensen waren.

16.53 - Werknemers metaalsector gaan staken
Werknemers in de metaalsector gaan staken en actievoeren. Werkgevers gingen donderdag niet in op de eisen die vakbonden FNV stelden in een ultimatum, waaronder een eerlijk loon en meer inspraak voor medewerkers. De vakbond vindt dat de werkgevers de coronacrisis aangrijpen om met een loonbod te komen dat lager is dan de inflatie.

De eerste actie vindt donderdag plaats in Zwolle bij Scania, producent van zware bedrijfsauto's, bussen en industrie- en scheepsmotoren. De FNV roept werknemers daar op direct te stoppen met overwerken. Overwerken is bij Scania namelijk eerder regel dan uitzondering, stelt FNV.

15.50 - Grafiek toont relatieve stijging vandaag

Wachten op privacy instellingen...

14.19 - Nieuwe besmettingen
In Brabant zijn er de afgelopen 24 uur 1371 besmettingen bijgekomen. Dat is het hoogst aantal besmettingen sinds 2 november. In heel Nederland kwamen er 8793 coronabesmettingen bij. Het aantal sterfgevallen steeg met 64. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, omdat zulke informatie soms pas een tijdje na het overlijden wordt geregistreerd. Op woensdag waren 66 sterfgevallen gemeld.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 48.000 mensen positief getest, tegen 35.000 de week ervoor.

14.00 - Minder operaties
Nederlandse ziekenhuizen kunnen vanwege de behandeling van coronapatiënten ruim een kwart minder operaties uitvoeren dan normaal. Dat maakt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

11.45 - Vaccinmerk noteren
Zorgverleners moeten straks heel goed noteren wie welk vaccin krijgt als iedereen ingeënt wordt. Dat wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Er komen straks meerdere coronavaccins op de markt en iedereen moet voor de zekerheid twee keer ingeënt worden. Je moet twee keer het vaccin krijgen van het zelfde merk. Die informatie moet worden genoteerd in een speciaal medicatiedossier. Niet iedereen heeft die en voor mensen die er nog geen hebben, moet er een worden aangemaakt.

11.15 - De ziekenhuiscijfers
De afgelopen 24 uur belandden 23 patiënten die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. In totaal liggen er nu 297 Brabanders met corona in het ziekenhuis. 32 mensen mochten het ziekenhuis verlaten en zeven mensen overleden.

07.40 - 'Ongestoorde kerstvakantie nodig voor personeel onderwijs'
Een ongestoorde kerstvakantie is broodnodig voor personeel in het onderwijs om de hoge werkdruk vol te houden, stelt CNV Onderwijs donderdag. De vakbond reageert ermee op signalen van het kabinet dat geen enkele maatregel op voorhand wordt uitgesloten om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

CNV Onderwijs vreest voor een verlenging van de kerstvakantie of dat landelijk digitaal onderwijs wordt opgelegd in de eerste schoolweek van januari. "Het is een volstrekte no-go om in of net voor de kerstvakantie, die op 19 december begint, alsnog met maatregelen te komen die voorbereidingen vergen waar schoolleiders en docenten hun vakantie voor moeten onderbreken", stelt de vakbond.

06.10 - Opnieuw recordaantal nieuwe besmettingen in Duitsland
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland in een etmaal is vastgesteld, is verder gestegen naar een nieuw recordaantal. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft donderdagochtend 23.679 nieuwe besmettingen gemeld. Woensdag meldde het RKI 20.815 nieuwe gevallen, een forse toename ten opzichte van dinsdag, toen er 14.054 nieuwe besmettingen werden gemeld.

Het dodental in Duitsland is in de afgelopen 24 uur met nog eens 440 toegenomen. Woensdag werd een recordaantal van 590 sterfgevallen in een etmaal gemeld.

01.00 - Economen Rabobank: tweede dip door corona minder schadelijk
De tweede golf aan coronabesmettingen is voor de Nederlandse economie veel minder schadelijk dan de eerste periode van lockdowns. Hoewel sectoren als de horeca en toerisme hard geraakt zijn, hielden huishoudens hun uitgaven beter op peil dan in het voorjaar, stelt Rabobank in een nieuwe prognose.

De eerder gevreesde daling van huizenprijzen is volgens kenners van de bank ook van de baan. De bank rekent er nu op dat het bruto binnenlands product (bbp) in heel 2020 met 4,2 procent krimpt, tegenover de 5,7 procent krimp die in oktober werd voorspeld. Het duurt wel langer dan een jaar voordat de economie zich volledig heeft hersteld, met 2,4 procent groei in heel 2021.

01.00 - Post- en koeriersbedrijven gedijen goed in coronatijd
De transportsector lijdt zwaar onder de coronacrisis, maar daar hebben veel post- en koeriersbedrijven geen last van. Deze bedrijven behaalden in het derde kwartaal 11 procent meer omzet. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"Doordat consumenten minder fysieke winkels bezochten werden meer aankopen online gedaan", aldus de onderzoekers. Dat leverde postbodes en koeriers meer werk op. Veel andere vervoersbedrijven zagen hun omzet juist dalen in het derde kwartaal. Dat geldt vooral voor luchtvaart- en spoorwegbedrijven.

00.00 - Artsen en verpleegkundigen van de intensive care uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar
Elsevier Weekblad heeft de artsen en verpleegkundigen van de intensive care uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2020. In talkshow Op1 vertelde onder meer ic-verpleegkundige Rowan Marijnissen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) het verhaal van een patiënt die haar is bijgebleven. Ook intensivist Desiree Burger van het ETZ zat in de uitzending.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!