Vuurwerkverbod blijft, rechter begrijpt waarom maatregel nodig is

11 december 2020 om 11:27 • Aangepast 12 december 2020 om 08:53
nl
Er mag eind dit jaar definitief geen vuurwerk worden verkocht. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten vrijdag. Twee winkeliers uit Milheeze en Rijen stapten met ongeveer 150 collega's naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met het besluit.
Profielfoto van Frances VermeerenProfielfoto van Karin Kamp
Geschreven door
Frances Vermeeren & Karin Kamp

De winkeliers vinden dat het kabinet veel te laat heeft besloten om al het vuurwerk te verbieden, namelijk pas op 13 november. Ook zijn ze van mening dat met het besluit de bedrijfstak de nek wordt omgedraaid.

'Verplichtingen aangegaan'
"De trein was al in volle vaart toen de regering het besluit nam", zei advocaat Lex de Jager eerder. "Er zijn verplichtingen aangegaan met importeurs en er zijn containers vol met vuurwerk onderweg, die binnenkort aankomen in de haven. Er zijn enorme sommen geld geïnvesteerd, terwijl de omzet straks nul is."

De advocaat noemde ook de compensatieregeling die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld, zwaar onvoldoende. De rechtbank gaat daar niet in mee. "De Staat heeft volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom het verbod nodig is en wat hij daarmee wil voorkomen", staat in het vonnis.

"Als iedereen gewoon in zijn eigen achtertuin vuurwerk afsteekt, dan overtreed je geen enkele coronaregel."

Marian Nooijen van Ano Vuurwerk in Milheeze reageert vrijdag teleurgesteld op het besluit van de rechter. "Onbegrijpelijk vind ik het. Ik snap heus dat we met oudjaar niet in groten getale de straat op kunnen om vuurwerk af te steken, maar als iedereen dat gewoon in zijn eigen achtertuin doet, dan overtreed je geen enkele coronaregel."

Noijen hoopt op een ruimhartige compensatie van het kabinet. Bang voor het voortbestaan van de vuurwerkwinkel is ze niet. "Nee, met een beetje geluk is die coronacrisis eind volgend jaar achter de rug, en dan is alles als het goed is weer bij het oude."

Overbelasting zorg
De rechtsgang was een initiatief van de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk. Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontlasten. Die is overbelast door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.