Video

Vuurwerkrellen in Roosendaal: burgemeester pleit voor sociale dienstplicht

11 december 2020 om 13:49 • Aangepast 18 december 2020 om 16:37
nl
De burgemeester van Roosendaal, Han van Midden, wil dat er een vorm van sociale dienstplicht komt voor jongeren die achttien worden. In een interview met tv-programma Nieuwsuur zegt Van Midden dat een jaar dienstverlening voor de samenleving zou 'helpen om elkaar te leren begrijpen'.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Hij stelt dat de sociale dienstplicht moet gelden voor jongens en meisjes en voor 'jongeren van alle nationaliteiten'. Jongeren zouden volgens Van Midden een jaar lang moeten werken in de zorg, bij een bejaardentehuis, in het verkeer of in een buurthuis.

Van Midden komt met zijn oproep nadat jongeren eind vorige maand voor overlast in een aantal wijken in Roosendaal hadden gezorgd. Het was dagen achtereen onrustig door groepen jongeren die vuurwerk afstaken en brandstichtten.

Intensieve gesprekken
De burgemeester zegt tegen Nieuwsuur dat hij er een intensieve gespreksronde op heeft zitten met de inwoners van vijf wijken. Die wijken gingen na de vuurwerkrellen tijdelijk op slot voor buitenstaanders.

Van de gesprekken met bewoners heeft Van Midden naar eigen zeggen veel opgestoken. "Het belangrijkste is dat eigenlijk iedereen is geschrokken. Zelfs de jongeren zeggen: 'Dit was eigenlijk te gek. Dit was niet leuk meer'."

Bekijk in de onderstaande video hoe jongeren Roosendaal in de greep hielden:

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.