Mysterieuze monoliet in Oosterhout is na een dag weer spoorloos verdwenen - Omroep Brabant

Mysterieuze monoliet in Oosterhout is na een dag weer spoorloos verdwenen

12 december 2020 om 20:41 • Aangepast 14 december 2020 om 12:01
Foto: Geert Kollau
Foto: Geert Kollau
Zo plots als hij Oosterhout in rep en roer bracht, zo plots is hij weer verdwenen: de mysterieuze stalen monoliet. Het gevaarte is zaterdag nergens meer op het terrein van de voormalige stoelenfabriek van Galvanitas te bekennen. En uiteraard, geheel in lijn met de monolietentrend: niemand weet waarom, door wie of wanneer.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Kunstenaar Geert Kollau was vrijdag de eerste die over de monoliet berichtte op sociale media. Hij is daarmee in lokale kringen een beetje het uithangbord van de mysterieuze stalen obelisk geworden. Hij kreeg dan ook veel appjes vrijdag. Of hij meer wist. Nou, dat wist hij niet, helaas.

“Ja, ik ben kunstenaar, maar ik kan niet eens lassen”, lacht hij. Zaterdag kreeg hij echter een appje van een geheel andere orde. Van de beheerder van het terrein. Hij is weg, viel er te lezen. “Ik ben erheen gegaan en heb wat foto’s gemaakt. En inderdaad, de monoliet is weer weg. Maar verder weet ik niets”, verzekert Kollau.

De mysterieuze monoliet (foto: Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision).
De mysterieuze monoliet (foto: Foto: Jeroen Stuve/SQ Vision).

Mysterieuze monolieten
Op de foto’s is enkel te zien dat de monoliet tientallen centimeters was ingegraven. Eerder zijn er al vergelijkbare stalen pilaren gezien in Delft, Maasbracht en Beneden-Leeuwen. Maar ook elders op de wereld duiken de monolieten op - en worden ze weer weggehaald.

Wie het ding in Oosterhout heeft neergezet, is nog steeds niet bekend. Wie ‘m heeft weggehaald evenmin. Het mysterie blijft daarmee overeind.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...