'Vaccineren moet zorgvuldig gebeuren, dan maken die twee weken niet uit'

17 december 2020 om 08:23 • Aangepast 18 december 2020 om 09:53
nl
Jos van de Sande snapt niets van de kritiek op de GGD's die hun systemen nog niet op orde hebben om te starten met vaccineren. Dat zegt de oud-hoofd infectieziektenbestrijding van de GGD in WAKKER! op Omroep Brabant radio. "Als we voor de kerst al zouden starten met vaccineren, betekent dat niet dat de regels nu al minder streng zouden kunnen worden."
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Als het Pfizer-vaccin komende week goedgekeurd wordt in Europa, zouden we theoretisch nog voor het nieuwe jaar kunnen beginnen met vaccineren. Ware het niet dat de ICT-systemen van de GGD’s daar nog niet klaar voor zijn. En dat zorgt voor kritiek.

Van de Sande snapt dat niet. “We zitten nog steeds op schema volgens mij, dus ik snap niet waar we moeilijk over doen. Het vaccin is wat eerder af, maar het gaat om twee weken nu. Laten we dan zorgvuldig zijn, dat is óók van belang.”

Koeling
Het ligt ook aan de omstandigheden, legt Van de Sande uit. “Het vaccin dat nu als eerste af komt, brengt moeilijkheden met zich mee vanwege de koeling. Verder is besloten dat bepaalde vaccinaties door de GGD worden gezet en andere door huisartsen. En misschien zijn er nog wel andere partijen. Het is dus opgedeeld. Je kunt niet van bovenaf één apparaat aanspreken.”

Toch is die keuze om het op te delen wel een logische, vindt Van de Sande. “Het maakt het moeilijker maar ik snap het wel. Huisartsen hebben het beste inzicht in kleine groepen patiënten die als eerst het vaccin moeten krijgen. Maar dat maakt het met koeling wel lastiger.”

Zorg als eerste
Nederland heeft voor een strategie gekozen waarbij zorgmedewerkers als eerst kunnen worden ingeënt tegen het coronavirus. Op grote centrale locaties kun je meters maken, denkt Van de Sande. “Maar ik begrijp dat ze nu bij de zorg willen beginnen. Dan wil je niet dat je met bussen ziekenhuispersoneel moet ophalen om die naar een centrale plek te brengen. Dat kost te veel tijd."

De omstandigheden zijn lastiger, maar Van de Sande denkt dat het probleem helemaal niet zo groot is. “Het moet mogelijk zijn om in de eerste werkweek van januari te kunnen starten. Richt alles op een goede kwaliteit, voor de datum die afgesproken is.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.