'Vuurwerkfanaat bracht zijn omgeving bewust in gevaar', burgemeester wil stevig doorpakken

21 december 2020 om 12:41 • Aangepast 21 december 2020 om 21:22
nl
Roderick van de Mortel, burgemeester van de gemeente Vught, sluit niet uit dat hij de man bij wie afgelopen vrijdag 700 kilo onder meer zelfgemaakt vuurwerk is gevonden, hard gaat aanpakken. De burgemeester spreekt van een ‘zeer ernstige situatie’. Van de Mortel: “We mogen echt van geluk spreken dat het goed is afgelopen en dat er niets is gebeurd.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het vuurwerk werd gevonden in en bij de huurwoning van de vuurwerkliefhebber aan de Hageland en in het huis van zijn moeder aan de Jagersweg. Uit voorzorg werd het huis van de buren aan de Hageland ontruimd. "Het was een hartstikke linke situatie", aldus wijkagent Marcel de Rouw.

'Stevig doorpakken'
Van de Mortel:” Ik neem dit zeer hoog op, omdat willens en wetens de wet is overtreden en niet alleen het eigen gezin, maar ook de gehele omgeving in gevaar is gebracht. De politie is bezig met de rapportage te maken en op basis daarvan nemen wij een besluit. Afhankelijk van de uitkomst zal ik hier stevig op doorpakken."

Maandag werd bekend dat de man, die nog steeds vastzit, al eerder in zijn woonplaats in de fout is gegaan. Hij raakte op 7 december 2008 gewond bij een explosie in een schuurtje achter zijn vorige huis, aan de Pieter Bruegellaan. Hij was toen zelf vuurwerk aan het maken. Hiervoor kreeg hij in november 2009 van de politierechter in Den Bosch een werkstraf van 180 uur en drie maanden cel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hem werd onder meer het bezitten en het tot ontploffing brengen van illegaal vuurwerk kwalijk genomen.

Zijn toenmalige vrouw en hun baby waren tijdens de ontploffing thuis, maar ze bleven ongedeerd. Het was maandagmorgen niet bekend of er ook nu meer mensen in zijn woning en in het huis van zijn moeder waren, toen het vuurwerk in beslag werd genomen. De woordvoerster van de gemeente Vught laat desgevraagd weten dat ‘we hierover niets kunnen zeggen.’

Dozen vol illegaal vuurwerk in Vught (foto: Bart Meesters/SQ Vision).
Dozen vol illegaal vuurwerk in Vught (foto: Bart Meesters/SQ Vision).

Overleg woningcorporatie
Evenmin kan ze wat kwijt over de besprekingen die de gemeente met onder Charlotte van Beuningen voert. Dit is de woonstichting waar het huis van de man aan de Hageland onder valt. Ook zij is zich aan het beraden op mogelijke maatregelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.