Zo ziet de priklocatie eruit waar woensdag het eerste coronavaccin wordt toegediend - Omroep Brabant
Video

Zo ziet de priklocatie eruit waar woensdag het eerste coronavaccin wordt toegediend

4 januari 2021 om 15:42 • Aangepast 5 januari 2021 om 09:43
nl
De allereerste priklocatie voor coronavaccinaties in Veghel is bijna klaar voor gebruik. Omroep Brabant mocht alvast binnenkijken op de plek waar woensdag de eerste zorgmedewerkers hun vaccin zullen krijgen toegediend.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Het voormalig distributiecentrum van supermarktketen Jumbo aan De Amert 605 in Veghel bleek een ideale priklocatie omdat deze erg groot is en mensen daardoor gemakkelijk anderhalve meter afstand kunnen houden. Hier zal vanaf woensdag de hele dag door (van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds) zeven dagen per week geprikt gaan worden.

In deze video krijg je alvast een rondleiding:

Wachten op privacy instellingen...

De priklocatie in Veghel is de enige van de GGD Hart voor Brabant, waardoor ook mensen uit bijvoorbeeld Tilburg en Waalwijk de komende tijd voor coronavaccinatie naar Veghel moeten afreizen.

In de enorme hal staan twaalf hokjes zodat twaalf mensen tegelijkertijd gevaccineerd kunnen worden. In de eerste tien dagen kunnen er maximaal 300 mensen per dag een prik krijgen, maar de GGD hoopt dat de capaciteit daarna hoger wordt. Dat zouden er uiteindelijk 1200 vaccinaties per dag moeten worden. Volgens Thérèse Claassen van de GGD hebben in heel Nederland rond het middaguur al vijfduizend zorgmedewerkers zich aangemeld. Hoeveel Brabanders dat zijn, is niet bekend.

Koelcellen
Van de twaalf hokjes zullen in het begin maar drie gebruikt worden. Later wordt er groter opgeschaald. ''Ook de ziekenhuizen en huisartsen gaan naast de GGD vaccineren", legt Claassen uit. "We maken gebruik van elkaars draaiboeken. Hierdoor kunnen de ziekenhuizen straks een vliegende start maken."

Het vaccin dat in Veghel wordt geleverd, is maar beperkt houdbaar. Daarom staan er in de loods grote koelcellen. ''De vaccins worden ontdooid geleverd en koud, maar niet bevroren, bewaard in onze koelcellen."

Hier zullen mensen plaats gaan nemen. voor de vaccinatie.
Hier zullen mensen plaats gaan nemen. voor de vaccinatie.

Het is een hele uitdaging om straks honderden mensen per dag te vaccineren in Veghel. Zo zijn er tientallen prikkers en administratief medewerkers, worden er routes uitgestippeld, moeten de vaccins gekoeld blijven en is de GGD afhankelijk van vele andere partijen. Maar de woordvoerder van de GGD noemt het 'een prachtige puzzel'.

Voor het opbouwen van de priklocatie is Veghel is gebruik gemaakt van evenementenbouwers. De GGD heeft deze expertise namelijk niet in huis en daarom moest ze die elders vandaan halen.

Prikprimeur
De allereerste prik van ons land zal dus woensdag in Veghel worden gezet. Op die dag begint ook in ziekenhuizen het inenten van personeel op de ic, de spoedeisende hulp en de corona-verpleegafdelingen.

Vooralsnog komen er drie plekken in Brabant waar gevaccineerd gaat worden. In Zuidoost-Brabant gaat het om het Indoor Sportcentrum aan de Theo Koomenlaan in Eindhoven. Inwoners van West-Brabant kunnen terecht in de locatie Langendijk van het Amphia Ziekenhuis in Breda. In totaal zet de GGD voorlopig zo'n 350 tot 400 prikkers in.

De hal in Veghel blijft zo lang als nodig beschikbaar. De GGD's zijn nog altijd op zoek naar meer (kleinere) priklocaties zodat het toegankelijker is voor meer mensen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.