LIVEBLOG

Coronanieuws: lockdown wordt verlengd, meer financiële steun

10 januari om 07:00 • Aangepast 11 januari om 07:44
Archieffoto: MMC.
Archieffoto: MMC.
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus die voor Brabant interessant zijn.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen zondagochtend 387 coronapatiënten, het voorbije etmaal zijn elf coronapatiënten overleden.
  • In Brabant kwamen er 980 nieuwe besmettingen bij, in heel Nederland 6657.
  • Vanuit het bedrijf Movianto in Oss worden maandag de eerste doses van het coronavaccin van Moderna verspreid over Nederland.
  • Boswachter roept op natuurgebieden zondag te mijden vanwege de drukte.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.55
Dit liveblog is afgesloten.

22.20 - Eindhovens restaurant krijgt laatste waarschuwing, bij nieuwe overtreding moet zaak op slot
Handhavers van de gemeente Eindhoven hebben samen met de politie een laatste waarschuwing gegeven aan BBQ-restaurant De Kiet in Eindhoven. Als het restaurant nogmaals de coronaregels overtreedt, wordt de zaak voor onbepaalde tijd gesloten.

"Het restaurant overtreedt de corona-regels door klanten toe te laten in haar zaak, geen toezicht te houden op het mondkapjesplicht en niet houden aan de zorgplicht", zo stelt de gemeente.

21.45 - Kabinet wacht nader onderzoek over basisschoolleerlingen af
Ook scholen blijven na 18 januari vermoedelijk dicht, maar hoe lang is nog niet duidelijk. Het kabinet wacht nader onderzoek over het effect van de Britse coronamutatie op jonge kinderen af, zeggen Haagse bronnen na het beraad van ministers op het Catshuis.

Het sluiten van scholen is een maatregel die het kabinet zwaar valt, omdat het grote maatschappelijke gevolgen heeft. Eerder keek het ministerie van Onderwijs, op aandringen van de Kamer, of de scholen toch niet voor 18 januari open konden. Maar wegens de hoge besmettingscijfers besloot het kabinet eind vorig jaar dit toch niet te doen. Nu de lockdown wordt verlengd, moeten scholen zelfs langer dicht blijven.

Voor middelbare scholen geldt dat ze tot het einde van de lockdown dicht blijven, maar basisscholen kunnen mogelijk wel eerder open. Het kabinet hoopt op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen over de situatie op scholen. Op basis daarvan zal een besluit worden genomen.

19.00 - Inmiddels 31.000 medewerkers acute zorg zijn gevaccineerd
Er zijn tot en met zondag in de ziekenhuizen 31.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) na vijf dagen prikken.

Het vaccineren begon op woensdag. De meeste ziekenhuizen waren zaterdag al door hun vaccins heen, maar zondag kregen nog zo'n 1000 medewerkers een prik.

18.45 - Burgerfront voedt ondernemers met foutieve juridische informatie
Winkeliers in Eindhoven kregen onlangs dikke enveloppen vol stickers, folders en flyers met foutieve juridische informatie over de coronamaatregelen. De vrouw die de post bezorgde is volgens hem dezelfde vrouw die bij de delicatessenwinkel werkt en het eerder aan de stok kreeg met een verslaggever van Omroep Brabant. Daarbij beriep ze zich op de wet en op diverse juridische artikelen.

LEES OOK: 'Winkels open en geen mondkapjes', Burgerfront voedt ondernemers met foutieve juridische informatie

18.30 - Van der Valk vreest omvallen hotels
Als de overheid niet snel met meer ondersteuning komt voor noodlijdende hotels, gaan er ondernemingen omvallen, zegt Freek van der Valk in een interview met Nieuwsuur. De Van der Valk-directeur doet een uiterste oproep aan het kabinet: "Ik wil niet bedelen of zielig zijn, maar er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan."

In het interview schetst hij een donker beeld van het hotelwezen in coronatijd. "We zijn zeker onder de indruk van wat de regering aan het begin van de pandemie voor elkaar heeft gekregen. Dat was een slim pakket dat snel geregeld is. Maar tevreden zijn we absoluut niet."

Bij elkaar zijn de 74 Van der Valk-hotels en de 14.000 werknemers het op een na grootste horecabedrijf van Nederland. Voor de coronacrisis gingen de zaken in de hotels, de restaurants en met de zaalverhuur uitstekend. Maar in de huidige lockdown, waarbij ook restaurants in hotels dicht moesten, ligt bijna alles stil.

18.15 - Lockdown wordt verlengd, meer financiële steun
De lockdown vanwege de coronamaatregelen wordt vrijwel zeker met drie weken verlengd. Voor bepaalde sectoren wordt het financiële steunpakket uitgebreid. Volgens Haagse bronnen is dat de uitkomst van beraad op het Catshuis, meldt de NOS.

Op het Catshuis overlegden de meest betrokken bewindslieden weer met hun vaste adviseurs, onder wie RIVM-directeur Van Dissel. Waarschijnlijk komen er geen versoepelingen, maar ook geen verzwaringen van de coronamaatregelen.

Half december maakte het kabinet bekend dat scholen en niet-essentiële winkels dicht zouden gaan, de scholen tot 18 januari en de winkels tot 20 januari. Omdat de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn, hebben verschillende deskundigen gepleit voor verlenging van de maatregelen.

Leden van het kabinet wilden de afgelopen week niet te veel vooruitlopen op wat er gaat gebeuren, maar lieten zich al niet optimistisch uit over eventuele versoepelingen.

De komende dagen zijn er nog meer overleggen. Dinsdag worden knopen doorgehakt en die avond is er dan weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

18.00 - Schuldhulpverlening kan verwachte toestroom niet aan
Veel gemeenten hebben de schuldhulpverlening voor zelfstandig ondernemers niet of onvoldoende op orde. Dat blijkt uit een inventarisatie van het actualiteitenprogramma Pointer van KRO-NCRV onder 150 gemeenten. Bij bijna honderd van die gemeenten is de hulpverlening onduidelijk of niet aanwezig, waardoor deze ondernemers buiten de boot vallen.

Zelfstandig ondernemers hebben recht op schuldhulpverlening. Dat wordt in de gewijzigde Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening, die per 1 januari is ingegaan, nog eens benoemd. Maar in de praktijk blijkt niet elke gemeente daar voldoende op te zijn voorbereid.

Door de coronacrisis is de verwachting dat het aantal ondernemers dat straks in de schulden zit sterk gaat toenemen. De vereniging voor schuldhulpverlening NVVK verwacht dat dit jaar bijna 65.000 ondernemers in financiële problemen komen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt het onacceptabel dat ondernemers niet goed worden geholpen: "Wij gaan gemeenten hierop aanspreken en gemeenteraden moeten colleges aanspreken."

17.00 - Helft Nederlanders wordt somber als lockdown langer gaat duren
Een verlenging van de lockdown na 19 januari zal een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand van veel Nederlanders. Bijna de helft van hen (49 procent) zegt somber te worden als de strenge maatregelen langer gaan duren dan gepland. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 mensen.

Een deel van het kabinet overlegt zondag samen met deskundigen over de corona-ontwikkelingen tijdens het Catshuisberaad. De verwachting is dat de lockdown met twee weken zal worden verlengd. Ook een aanscherping van de maatregelen wordt niet uitgesloten.

Een verlenging zou ook betekenen dat scholen langer dicht blijven. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt het een verstandig idee om scholen ook tijdens de verlenging gesloten te houden, zo blijkt uit het onderzoek.

16.30 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft verder dalen. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in Nederland bedraagt 2554, dat is 13 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Zondag zijn 212 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 73 minder dan zaterdag. Van hen zijn er 25 opgenomen op de ic, 19 minder dan zaterdag en 187 in de kliniek, 54 minder dan zaterdag. Gemiddeld zijn er deze week minder nieuwe opnames dan vorige week.

"We lijken licht over de top van het plateau te zijn. In de afgelopen week is het aantal opgenomen Covid-patiënten met 5 procent gedaald. Deze daling is het meest uitgesproken in de kliniek, het aantal opgenomen ic-patiënten toont nog slechts een geringe daling", stelt het LCPS.

16.00 - Twee mensen opgepakt bij vrijheidswandeling in Breda
Bij de Asterdplas in Breda werd zondagmiddag een vrijheidswandeling gehouden. Daar deden ongeveer 100 mensen aan mee. De politie hield twee personen aan voor opruiing omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Andere deelnemers aan de wandeling werden gewaarschuwd en vertrokken. Er zijn geen boetes uitgeschreven.

Wachten op privacy instellingen...


15.20 - 980 nieuwe besmettingen in Brabant
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn in Brabant 980 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM. IN heel Nederland werden 6657 nieuwe besmettingen geteld. Dat is minder dan de 7365 (gecorrigeerde) positieve tests die zaterdag waren gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

15.06 - Modernavaccins maandag verdeeld over het land
De planning van de verspreiding van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna over ons land is aangepast. De eerste doses van het vaccin komen maandag in de loop van de dag waarschijnlijk aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit wordt het later verspreid over het land. Eerst werd gemeld dat een eerste hoeveelheid maandagochtend vroeg al zou vertrekken vanuit Oss.

14.24 - Vaccinatiecampagne in Afrika gestart
De eerste vaccinatiecampagne in Afrika is gestart op de Seychellen, een eilandenrepubliek ten noorden van Madagaskar. De president, zijn vrouw en enkele tientallen andere prominenten kregen als eersten een injectie in een ceremonie in een ziekenhuis in de hoofdstad Victoria die op tv te volgen was.

14.16 - Zwitsers onderzoek: sluiting scholen effectief tegen corona
De beslissing van Zwitserland om in het voorjaar de scholen te sluiten was een van de effectiefste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. uit een onderzoek dat zondag is gepubliceerd blijkt dat de mobiliteit daardoor met 21,6 procent werd teruggedrongen, waarmee de kans op overdracht van Covid-19 aanzienlijk afnam.

14.12 - Japan treft nieuwe variant van coronavirus aan
De Japanse autoriteiten hebben een nieuwe variant van het coronavirus aangetroffen bij vier mensen die vanuit Brazilië het land binnenkwamen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid lijkt het gemuteerde virus op de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten. De mensen reageren wisselend op het virus, ze werden positief getest tijdens hun quarantaine op de luchthaven.

13.46 - Ook gehandicaptenzorg wil snellere vaccinatie voor kwetsbaren
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zondag gevraagd de 25.000 medewerkers die werken met 'deze meest kwetsbare mensen' zo snel mogelijk te vaccineren. "Op die manier wordt de zorgcontinuïteit gestut bij de cliënten waar de gezondheidsrisico's het grootst zijn. Bovendien staat de capaciteit al lange tijd onder druk, door een hoog ziekteverzuim en onderbezetting", aldus de vereniging.

13.24 - Huisartsen onder zware druk door corona: uitval en sluiting
Het piept en kraakt bij de huisartsenpraktijken. Wachttijden lopen op en huisartsen maken soms weken van meer dan tachtig uur omdat ze ook de ziekenhuiszorg moeten overnemen. Ondertussen leggen de vele corona-uitbraken sommige praktijken plat. "Als deze zorg in gevaar komt, heeft dat grote gevolgen", waarschuwt de landelijke vereniging voor huisartsen bij RTL Nieuws.

12.45 - 'Kom niet meer naar Kampina, bos Oisterwijk en Loonse- en Drunense Duinen'
Boswachter Irma de Potter roept mensen op zondag niet meer naar de Loonse- en Drunense Duinen, de Kampina en de Oisterwijkse bossen te komen. "De parkeerplaatsen lopen extreem over en ook op veel paden is het overvol", laat ze weten. Vanwege de drukte is het lastig voor mensen om zich aan de coronavoorschriften te houden en anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

12.16 - Ruim tachtig procent van Japanners tegen doorgaan Spelen
Het draagvlak in Japan voor het doorgaan van de Olympische Spelen wordt steeds minder. Bij een telefonische peiling van het Japanse persbureau Kyodo News bleek dat ruim tachtig procent van de ondervraagden vindt dat het evenement komende zomer niet gehouden moet worden. Zo'n 35 procent antwoordde dat de Spelen van Tokio helemaal geschrapt moeten worden, 44,8 wil uitstel. In Tokio en omliggende regio's werd afgelopen week de noodtoestand uitgeroepen, omdat het aantal coronagevallen daar snel oploopt.

11.57 - Modernavaccins maandag verdeeld over het land
Vanuit het bedrijf Movianto in Oss worden maandag de eerste doses van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna verspreid over het land. Het Europees Medicijn Agentschap keurde het middel van Moderna woensdag goed. Het is na het vaccin van BioNTech/Pfizer het tweede vaccin dat in de EU is goedgekeurd om te worden ingezet tegen het coronavirus.

11.15 - ROAZ-cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 23 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. In totaal liggen er nu 387 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, tien minder dan een etmaal geleden. Drie coronapatiënten zijn het afgelopen etmaal overgeplaatst, 21 zijn uit het ziekenhuis ontslagen en elf coronapatiënten zijn de voorbije 24 uur overleden. Dit zijn er vier meer dan zaterdag.

10.13 - Tweede week thuisonderwijs komt eraan, 'blijft gepuzzel'
Het geven van thuisonderwijs blijft voor veel ouders een puzzel. De Stichting Werkende Ouders krijgt aan de lopende band verhalen binnen van ouders die tegen problemen aanlopen. "Er zijn ouders met drie kinderen en maar één laptop, er zijn mensen die geen eigen werkplek hebben en naast hun kind moeten werken terwijl die zit te zoomen met de hele klas", vertelt Marjet Winsemius bij de NOS. Ook leraren uiten hun zorgen.

07.31 - OMT-lid: 'Langere lockdown vanwege langzame daling cijfers'
De huidige lockdown moet worden verlengd nu het aantal coronabesmettingen in Nederland slechts langzaam daalt. Dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong tegen AT5. "Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken. Het is een spannende tijd moet ik zeggen."

Minister Hugo de Jonge bij een eerder Catshuisberaad (foto: ANP 2020/Robin Utrecht).
Minister Hugo de Jonge bij een eerder Catshuisberaad (foto: ANP 2020/Robin Utrecht).

03.30 - Verlenging lockdown op tafel tijdens Catshuisberaad
Wat moet er gebeuren na 19 januari als de huidige lockdown afloopt? Die vraag staat centraal tijdens het Catshuisberaad zondag waarin een deel van het kabinet overlegt met deskundigen, onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel. Waarschijnlijk wordt de lockdown verlengd. Een verlenging van een week of twee ligt voor de hand, zeggen ingewijden. Aanscherping van de maatregelen wordt ook niet uitgesloten. De besmettingscijfers zijn nog steeds veel te hoog.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...