Drugsbaas moet 7 miljoen euro betalen aan de staat

11 januari 2021 om 11:15 • Aangepast 12 januari 2021 om 11:10
nl
Drugsbaas John G. (61) die in 2018 vier jaar cel kreeg, gaat 7 miljoen euro aan de staat betalen. Het OM heeft hierover een schikking met de man uit Breda getroffen, meldt justitie maandag. Daarmee is het hoger beroep in zijn strafzaak van de baan.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

John G. kreeg de celstraf, omdat hij zich in 2009 en 2010 bezighield met de productie van en handel in soft- en harddrugs en met witwassen. Tegen G. was zes jaar geëist.

Zoon om het leven
John G. kwam in 2010 in het nieuws toen zijn woonwagen in Breda werd doorzeefd met kogels. Zijn 12-jarige zoon Danny kwam daarbij om het leven. Het zou een vergeldingsactie zijn geweest, omdat G. 400 kilo cocaïne zou zijn kwijtgeraakt, stelde justitie toen. De rechtbank sprak hem destijds vrij van handel in die bewuste 400 kilo, omdat het bewijs ontbrak dat het om cocaïne ging.

Tegen het vonnis van de rechtbank ging zowel het OM als de verdachte in beroep. Met de verdachte is afgesproken dat hij en het OM het hoger beroep intrekken. Het gerechtshof in Den Bosch is daar akkoord mee gegaan. Daarmee wordt het vonnis van de rechtbank onherroepelijk. John G. zal de vier jaar gevangenisstraf, met aftrek van het voorarrest, moeten uitzitten.

Er was eerder al van alles in beslag genomen bij John G. Het ging om veel geld in onder meer buitenlandse valuta en sieraden. Ook een Mercedes raakte hij kwijt. Alles is nu ruim 7 miljoen euro waard. Daarmee betaalt hij de schikking.

Koelkasten en Swarovskibeeldjes
Er loopt sinds de zomer van 2020 nog wel een ontnemingszaak tegen de medeverdachte. Dat is zijn zoon Sander (40). Die kreeg drie jaar celstraf. Ook bij hem heeft de rijksoverheid beslag gelegd op waardevolle goederen. Het gaat om een paar waterscooters, cash geld, Swarovskibeeldjes en diverse auto's. Maar ook meer dan twintig koelkasten. En verder is beslag gelegd op diverse partijen afzuigkappen, ovens, magnetrons en vaatwassers.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!