Traag internet tijdens de lockdown? Hier ligt dat aan en dit kun je eraan doen

11 januari 2021 om 14:21 • Aangepast 11 januari 2021 om 16:42
nl
Doordat er veel mensen thuiswerken hebben ook steeds meer werknemers en scholieren last van een trage internetverbinding. "Dit komt niet omdat de netwerken overbelast zijn", zegt woordvoerder Hans van Zon van KPN.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Er is genoeg ruimte, er is zelfs ruimte over", voegt hij er geruststellend aan toe. Alle internetproviders maken gebruik van hetzelfde glasvezel- of kopernetwerk. Alleen VodafoneZiggo heeft een eigen netwerk. Al deze providers zeggen geen overbelast netwerken te hebben.

"Doordeweekse gebruik is nu vergelijkbaar met een zaterdag."

De netwerken worden ieder moment van de dag in de gaten gehouden. "Wij zien wel een stijging van het internetgebruik door de week", zegt KPN-woordvoerder Hans van Zon. "Dit doordeweekse gebruik is nu vergelijkbaar met een zaterdag waarop volop streamingsdiensten als Netflix gebruikt worden."

Ook bij VodafoneZiggo zien ze een toename in het internetgebruik op werkdagen. "Ook ons eigen netwerk zit nog niet vol." Als er meer mensen afhankelijk zijn van internet ontstaan er ook meer problemen, maar dat ligt niet aan een overbelast netwerk.

"Via een kabel heb je een betere en stabielere verbinding."

"Er zijn heel veel oorzaken waardoor internet traag werkt", begint Patrice Sligter van VodafoneZiggo haar uitleg. "Om te beginnen werken veel mensen via wifi. Via een kabel heb je een betere en stabielere verbinding."

Heel veel apparaten die aangesloten zijn op hetzelfde netwerk in huis, helpt ook niet. "Stel dat je 100 megabit per seconde hebt, dan wordt dit door de verschillende apparaten de dan gebruikt worden gedeeld. Gamende huisgenoten hebben dus veel invloed op de snelheid van je internetverbinding" , voegt Patrice eraan toe.

"Als je veel downloadt of uploadt is een duurder en dus sneller abonnement handiger."

Het internetabonnement zelf speelt ook een rol. "Heb je het het goedkoopste abonnement dan kom je niet boven de 50 megabit per seconde. Als je veel downloadt of uploadt is een duurder en dus sneller abonnement handiger", zegt Hans van KPN.

Daarnaast wordt er nog wel eens op plekken gewerkt die niet in de buurt liggen van de router, zoals op zolder. "Een kabel is dan ook niet fijn, maar een versterker kan dan veel ellende oplossen", sluit Hans van Zon verder.

Verder zijn er nog talloze andere oorzaken waardoor een verbinding traag is. Het kan ook aan de computer liggen. Er kan een kabelbreuk zijn, maar dit komt allemaal minder voor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.