Gif ontsnapt uit drugslab na geknoei met zoutzuur: alleen het opruimen kost al 50.000 euro

11 januari om 18:15 • Aangepast 12 januari om 13:03
Het lab werd ontmanteld (foto: SQ Vision).
Het lab werd ontmanteld (foto: SQ Vision).
Bureau Brabant besteedt maandagavond aandacht aan de vondst van een werkend drugslab in een loods aan de Zandsteeg in Nieuwendijk. Dat gebeurde op woensdag 2 december. Waarschijnlijk door geknoei met zoutzuur ontsnapten er giftige dampen uit de loods. Toen de politie aankwam, waren de mensen die er werkten al verdwenen. Het opruimen van het verlaten drugslab kostte zo'n 50.000 euro.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Op woensdag 2 december kort na één uur kwam bij de politie een melding binnen van een mogelijke brand in een loods aan de Zandsteeg in Nieuwendijk. In die loods zat echter een werkend drugslaboratorium waar amfetamine ofwel speed werd gemaakt.

De rook was niet afkomstig van een brand. Vermoedelijk was er iets misgegaan met zoutzuur in het productieproces waardoor er giftige dampen vrijkwamen. De dampen waren buiten de loods te zien.

Evacuatie
De situatie was zo gevaarlijk dat een kleine honderd omwonenden moesten worden geëvacueerd. Hulpdiensten stonden al klaar voor het geval het echt mis zou gaan. Een speciale eenheid van de politie is als eerste de loods ingegaan, maar de daders waren toen al verdwenen.

Burgemeester Egbert Lichtenberg van de gemeente Altena: "De vondst veroorzaakte bij omwonenden veel schrik en boosheid. Mensen denken veilig te wonen, maar dan zijn er toch criminelen die in de directe omgeving een drugslab hebben opgezet met gevaarlijke stoffen en chemicaliën. Wie weet wat er had kunnen gebeuren?"

Het onderzoeksteam van de politie vermoedt dat mensen in de omgeving iets gemerkt of gezien moeten hebben. Burgemeester Lichtenberg roept de inwoners op om verdachte situaties te melden bij de politie. "Er zijn voldoende mogelijkheden om die verdachte situaties anoniem te delen met de politie", zegt de burgemeester.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

Foto: Marcel van Dorst, SQ Vision.
Foto: Marcel van Dorst, SQ Vision.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...