Ronny's kippenstallen staan leeg doordat de restaurants dicht zijn: ‘Ik kan alleen maar wachten’

13 januari 2021 om 19:00 • Aangepast 14 januari 2021 om 09:04
nl
Normaal heeft boer Ronny Graat uit De Mortel 200.000 kippen, nu heeft hij er nul. Zes stallen staan leeg doordat de restaurants al maanden dicht zijn. De lockdown werd dinsdag ook nog eens verlengd. “Het geeft een vreemd en leeg gevoel.”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Ietwat onwennig loopt hij door de lege stal. “Normaal zit ik hier lekker warm tussen de kuikentjes. Dat is veel fijner dat zo’n koude, lege stal zonder levendigheid”, zegt hij teleurgesteld. “Het doet dubbel pijn”, legt de boer uit. “Ik ben graag met kippen in de weer, maar die zijn er nu niet. En dan levert het nu dus ook geen geld op. Dat raakt je.”

Graat levert normaal kippen voor onder andere restaurants, cateringbedrijven en maaltijdbezorgers. De kuikens komen bij hem binnen als ze een dag oud zijn. Na zes weken worden ze verkocht. “Doordat er door corona zo weinig vraag is, is de verkoopprijs helemaal ingezakt. Ik hou er dan nauwelijks iets aan over.” De boer kiest er daarom voor om voorlopig maar helemaal geen kippen te houden. “Het is de minst slechte optie.”

Ook al verdienen de supermarkten geld als water, ook daar kan hij zijn kippen niet zomaar kwijt. “Veel meer boeren richten zich nu natuurlijk op de supermarkten. Dus die markt zit al helemaal vol”, weet Ronny. Ook zijn koeien leveren door de lage melkprijs maar weinig op.

"Dit is wel een heel vervelende dip.”

De kippenstallen staan al een maand leeg. Hoelang het nog gaat duren is onduidelijk. “Ik hoop dat restaurants er alles aan doen om binnen de coronaregels zoveel mogelijk te verkopen”, zegt hij. “Ik kan alleen maar wachten en de stallen alvast maar renoveren. Over een maand moeten hier toch wel weer dieren staan, anders word ik niet vrolijk."

Ondanks alles blijft hij positief. “Ik heb flink gespaard, dus voorlopig kan ik het nog volhouden. Nu steeds meer stallen leeg komen te staan, zullen de prijzen hopelijk weer hoger worden”, denkt hij. “Ik zie de toekomst rooskleurig tegemoet. Alleen dit is wel een heel vervelende dip.”

Een van de lege stallen van Ronny (foto: Omroep Brabant)
Een van de lege stallen van Ronny (foto: Omroep Brabant)
In totaal staan zes stallen leeg (foto: Omroep Brabant).
In totaal staan zes stallen leeg (foto: Omroep Brabant).

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.