Horecabazen zijn tegen plan van barbecuerestaurant om zondag open te gaan: 'Heel onverstandig'

13 januari om 21:06 • Aangepast 14 januari om 10:36
Barbecuerestaurant De Kiet in Eindhoven.
Barbecuerestaurant De Kiet in Eindhoven.
Barbecuerestaurant De Kiet in Eindhoven heeft aangekondigd dat het zondag opnieuw illegaal de deuren gaat openen. Hierbij verwijzen de eigenaren naar een eerder opgezette actie van een grote groep rebellerende horecaondernemers. Die groep veroordeelt nu de actie van het Eindhovense restaurant, want de actie om op 17 januari open te gaan is al een tijdje geleden afgeblazen.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Barbecuerestaurant De Kiet ging afgelopen zondag ook al open en kreeg toen een officiële waarschuwing van burgemeester Jorritsma van Eindhoven aan de broek. Bij een herhaalde overtreding wordt de zaak door de gemeente voor langere tijd gesloten. Die boodschap heeft kennelijk geen indruk gemaakt, want in een video beweren eigenaren Nassim en Quincy dat ze komend weekend weer opengaan.

Geen verstandige actie
De restauranthouders verwijzen hierbij naar een gezamenlijke actie van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland. Die dreigden op 17 januari illegaal open te gaan. Maar die actie is opgeschort vanwege de nieuwe lockdown. Johan de Vos, woordvoerder van de groep horecabazen, is daarom niet blij met de plannen van de Eindhovense ondernemers.

"Dit moeten ze niet doen, want dit is niet verstandig", zo zegt De Vos. "Ik hoop dan ook dat ze zich bedenken. Wij hebben onze actie voor 17 januari al een tijdje geleden opgeschort omdat we niet blind zijn voor de realiteit. Dat kun je natuurlijk niet doen met uitpuilende ziekenhuizen. 'Winkels open is horeca open', dat is de lijn die wij nu volgen. Als ze dat niet mee hebben gekregen, leven ze onder een steen."

Hulpkreet
Ook Ruud Bakker, voorzitter van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, is niet blij met de actie van zijn collega's. Maar hij toont wel wat begrip. "Het is een slechte actie", zo zegt Bakker. "Toch snap ik hun hulpkreet wel. Het zijn jonge gasten die al hun spaarcentjes in deze nieuwe zaak hebben zitten. En dan krijgen ze ook nog eens geen steun. Maar opengaan is gezien de huidige situatie heel onverstandig."

En de gevolgen zullen groot zijn, zo weet Bakker. "Ik vind dat de gemeente zich coulant heeft opgesteld door ze alleen een officiële waarschuwing te geven. Het is echt heel netjes dat ze niet meteen gesloten zijn. Maar als ze nu weer open gaan, zal dat anders zijn. Ze kunnen zich beter houden aan de lijn die wij hebben uitgezet. Officieel zijn ze geen lid van Koninklijke Horeca Nederland, want anders was ik allang het gesprek met ze aangegaan. Ik kan ze nu alleen maar adviseren om het niet te doen."

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...