Boeren tevreden over gesprek: 'Supermarkten zien keurmerk Farmer Friendly wel zitten'

14 januari 2021 om 17:30 • Aangepast 18 januari 2021 om 16:42
nl
Boeren hadden donderdag een gesprek met het supermarkt-brancheorganisatie CBL over het tarief dat ze voor hun producten krijgen. Volgens veeboer en akkerbouwer Kees Schoenmakers uit Vessem is het gesprek goed verlopen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

“Ook de directeuren van Jumbo en Albert Heijn waren erbij. We hebben namens Farmers Defence Force het keurmerk Farmer Friendly gepresenteerd. De supermarkten stonden daar heel positief tegenover. Iedereen is zich ervan bewust dat boeren te weinig krijgen en dat dit niet langer zo kan.”

Boeren kunnen het hoofd naar eigen zeggen niet boven water houden, doordat ze te weinig krijgen voor hun groente, fruit, vlees of melk, menen de agrariërs. “De supermarkten hebben het over een duurzame keten, maar hoezo is dat duurzaam als bedrijven omvallen", vraagt Schoenmakers zich af. "De rekening staat rood."

“Alle aanwezigen waren positief over het keurmerk."

Het keurmerk bestaat uit een sterrensysteem. Een supermarkt die in aanmerking wil komen voor een ster, moet omzet afdragen aan de boeren. Bij 1 procent omzet, krijgen ze één ster, bij 2 procent twee sterren en bij drie procent afdracht krijgen ze drie gouden sterren.

“Gewoon 3 procent”, zet Schoenmakers hoog in. “Alle aanwezigen waren daar positief over. Dat is op 10 euro in het winkelwagentje 30 cent. Dat is niet veel voor de supermarkt, maar helpt de boer enorm. Er is op 10 februari een vervolgafspraak en voor 31 maart moet er door iedereen een definitieve klap op gegeven zijn.”

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil geen details geven over de zaken die besproken zijn. Wel is volgens het CBL het 'positief en constructief' verlopen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.