Weercode geel vanwege sneeuw en gladheid tot zondagochtend acht uur

16 januari 2021 om 10:33 • Aangepast 18 januari 2021 om 09:56
nl
Het KNMI waarschuwt voor gladheid die kan ontstaan door de sneeuw die rond twee uur zaterdagmiddag vanuit het zuidwesten Brabant binnenkomt. Het weerinstituut geeft code geel af voor de periode van twee uur 's middags tot acht uur zondagochtend.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

OPROEP: Stuur foto's of video's van de sneeuw naar [email protected]

"Alle verkeersdeelnemers kunnen hinder ondervinden", laat een woordvoerder van het KNMI weten. Bestuurders wordt gevraagd hun rijgedrag aan te passen en de weerberichten en waarschuwingen in de gaten te houden.

Heel snel een laagje drap
Wouter van Bernebeek van Weerplaza verwacht op de meeste plaatsen, 'zo niet overal' in Brabant, een sneeuwlaag van twee tot vier centimeter. "Maar de sneeuwliefhebbers moeten er wel bij zijn als die sneeuw valt, want de wind draait komende nacht alweer naar het westen. Daarmee wordt zachtere lucht aangevoerd. Ik denk dat de temperatuur al in de loop van de nacht oploopt tot boven nul. Dan wordt dat sneeuwlaagje heel snel een laagje drab. Ik denk dat de sneeuw zondagochtend heel snel weg zal zijn. Ik zou er dus lekker van genieten eventjes."

Vanaf de tweede helft van de avond wordt er al geen sneeuw meer verwacht, maar dan kan het nog wel glad zijn vanwege de eerder gevallen sneeuw. Zaterdagavond en -nacht kan er motregen vallen. Dit kan in de oostelijke helft van Nederland leiden tot ijzel.

De ANWB adviseert automobilisten om afstand te houden, ver voor zich uit te kijken op de weg, rustig op te trekken en alert te blijven. "Ook als je winterbanden hebt."

Heel ander weer
Volgende week wordt het volgens Van Bernebeek heel ander weer. "Zondag is nog een beetje een overgangsdag. Dan is het overwegend bewolkt en loopt de temperatuur met mate op, naar een graad of vier. Maar de dagen daarna gaat het hard. Met een stevige zuidwesten wind wordt zachte lucht aangevoerd en het gaat regelmatig regenen. Vooral dinsdag en woensdag. Dan staat er ook een stevige wind. Woensdag zouden we zomaar tien tot twaalf graden kunnen halen!"

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!