Brabantse Forum-fractie opgesplitst: 'Los van landelijke partij opereren bleek niet werkbaar'

16 januari 2021 om 11:05 • Aangepast 18 januari 2021 om 09:47
nl
De provinciale fractie van Forum voor Democratie valt uiteen. Willem Rutjens, Loek van Wely en Frank Duijs gaan verder als lid van de nieuwe politieke partij JA21. Forum-gedeputeerde Peter Smit gaat verder als onafhankelijk gedeputeerde. Gedeputeerde Eric de Bie blijft bij Forum.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"De eerder gemaakte afspraak met Forum voor Democratie Brabant - dat de Brabantse fractie los van de landelijke partij opereert - bleek in de praktijk niet werkbaar", laten de drie weten. "Daarom hebben we besloten ons politieke werk vanuit een eigen fractie voort te zetten. "

'We onderschrijven het bestuursakkoord volmondig'
De drie benadrukken dat ze 'de duidelijk uitgesproken wens van de kiezer - voor een betrouwbare partij die pal staat voor conservatief-liberale waarden - hoog houden'.

JA21 gaat per direct meebesturen. "We onderschrijven het bestuursakkoord 'Samen, slagvaardig en slim' volmondig. We zijn vereerd en trots om ons steentje bij te dragen aan de provincie waarvan wij zo houden."

'Beslissing in goed overleg genomen'
Volgens Forum voor Democratie is de beslissing om de partij op te splitsen 'na veel gesprekken en in goed overleg' genomen. "We hebben geconcludeerd dat een andere vorm van samenwerking nodig is voor een duurzaam bestendig bestuur voor Brabant."

De Brabantse fractie van Forum voor Democratie gaat voortaan verder met zes fractieleden, met Camiel van der Meeren als fractievoorzitter.

'Nog meer de samenwerking opzoeken'
De fractievoorzitters van de vier partijen die vorig jaar een coalitie sloten - VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant - hadden de huidige ontwikkelingen niet voorzien, maar blijven met JA21 werken aan de afspraken uit het bestuursakkoord.

"Met dien verstande dat wij nog meer dan voorheen de samenwerking willen opzoeken binnen Provinciale Staten op de belangrijke vraagstukken waar de provincie voor staat of die op ons afkomen. Wij nodigen onze collega-Statenleden opnieuw nadrukkelijk uit om de samenwerking op te zoeken. Wij zullen dat ook doen, om gezamenlijk stappen vooruit te zetten voor de provincie Noord-Brabant en al haar inwoners."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.