Coronanieuws: basisscholen en kinderopvang dicht tot 8 februari, 733 nieuwe besmettingen in Brabant - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: basisscholen en kinderopvang dicht tot 8 februari, 733 nieuwe besmettingen in Brabant

17 januari 2021 om 07:00 • Aangepast 25 januari 2021 om 16:20
nl
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari
  • 733 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, 206 minder dan zaterdag
  • Landelijk zijn er 5622 nieuwe coronagevallen geteld, een lichte stijging
  • Lees al het coronanieuws op omroepbrabant.nl/corona

De liveblog is gesloten, maandag is er weer een nieuwe.

22.40 - Helft jongvolwassenen gaat zich niks aantrekken van avondklok
Bijna een derde van de Nederlanders zegt zich niks van een avondklok aan te zullen trekken, mocht deze worden ingevoerd. Dat meldt Hart van Nederland op basis van onderzoek in het eigen panel. Van de Nederlanders beneden de dertig jaar geeft maar liefst de helft aan stiekem de deur uit te zullen gaan terwijl dat dan eigenlijk niet mag.

22.25 - Na Zuid-Afrikaanse nu ook Britse coronavariant in Brabant, OMT adviseert 'nu' nieuwe maatregelen
Naast de Zuid-Afrikaanse variant is ook de Britse variant van het coronavirus in onze provincie vastgesteld. Bovendien blijken twee mensen uit de omgeving van de Brabander, die als eerste Nederlander de Zuid-Afrikaanse mutatie had, ook besmet met dit virustype.

De experts van het Outbreak Management Team (OMT) maken zich zorgen over de besmettelijkheid van deze nieuwe varianten en adviseren nu nieuwe maatregelen te nemen.

22.10 - Tentamens uitgesteld om meekijken door derden te voorkomen
De Hanzehogeschool Groningen moet komende week een aantal digitale tentamens uitstellen om de privacy van de kandidaten eerst beter te waarborgen. Recent bleek volgens een woordvoerster dat een journalist kon meekijken hoe de studenten thuis op hun digitale tentamens zaten te zwoegen terwijl ze, ook digitaal, werden gecontroleerd op spieken. Bij die surveillance had het moeten blijven.

21.45 - KLM-vliegtuig keert terug wegens verhoging gezagvoerder
Een vrachtvliegtuig van de KLM, dat onderweg was naar Seoul in Zuid-Korea, is zondagavond boven het Russische luchtruim omgedraaid om koers te zetten terug naar Schiphol. Een woordvoerster bevestigt een melding hierover door de website Flightradar.

De reden ervoor is dat de gezagvoerder onderweg verhoging kreeg. Met het oog op corona werd besloten uit voorzorg terug te keren.

19.40 - 1 op 6 reizigers verwacht na corona minder met trein te reizen
Na de coronacrisis verwacht één op de zes reizigers minder met de trein te reizen. Dat blijkt uit een onderzoek van NS onder ruim 23.000 reizigers. Ze verwachten meer thuis te gaan werken of hebben inmiddels een alternatief vervoermiddel zoals een auto aangeschaft.

Forensen denken na de coronacrisis gemiddeld drie dagen per week naar het werk te gaan. Van de ondervraagde forensen verwacht 8 procent helemaal niet meer naar het werk te reizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

19.05 - Acupuncturisten willen weer aan het werk: 'Patiënten de dupe'
De acupuncturisten willen weer aan het werk. Volgens Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur is dat ook hard nodig: "De helft van de mensen die onder behandeling zijn van een acupuncturist, wordt belemmerd in het dagelijks functionering door klachten na het plotseling wegvallen van de behandeling." Ook bestaat de kans dat ze meer pijnstillers nemen, zegt voorzitter Harm Elsinga.

18.20 - Kabinet praat komende dagen verder over invoering avondklok
Het kabinet praat de komende dagen verder over de invoering van een avondklok. Dat melden ingewijden na het overleg zondag in het Catshuis. Daar sprak een flink deel van het demissionaire kabinet met deskundigen.

Het was een 'goed overleg' in de officiële ambtswoning van de premier is te horen, maar het is nog niet helemaal rond. Er zal de 'komende dagen' verder over worden gesproken.

17.50 - Onderwijs snapt lange sluiting, maar wil verlichting situatie
De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, maakt zich zorgen over de effecten die de langdurige schoolsluiting heeft op de kinderen. Ze staat echter toch achter het besluit van het kabinet om de basisscholen en de kinderopvang tot in ieder geval maandag 8 februari dicht te houden.

Er zijn wel meer maatregelen nodig om de situatie te verlichten, vindt de organisatie. De raad denkt onder meer aan ' coronaverlofdagen' voor ouders.

Kinderen krijgen noodgedwongen thuisonderwijs.
Kinderen krijgen noodgedwongen thuisonderwijs.

16.15 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets omhoog
Het totale aantal mensen dat in Nederland met COVID-19 in het ziekenhuis ligt is nu 2379, 19 meer dan zaterdag. Van hen liggen er 671 op de intensive care , een stijging van 5 patiënten, en 1708 op de verpleegafdelingen, 14 meer dan een dag eerder. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Er liggen nog steeds vijf Nederlandse coronapatiënten op de ic in Duitsland, net zoveel als zaterdag.

16.05 - Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari
De basisscholen en de kinderopvang gaan niet eerder open. Ze blijven tot 8 februari gesloten als de huidige lockdown afloopt. Dat heeft het kabinet zondag laten weten na overleg op het Catshuis. De noodopvang blijft wel gewoon open.

Het kabinet neemt het advies van het OMT over. Dat was een dag eerder al uitgelekt. De deskundigen maken zich grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus dat veel besmettelijker is.

Opening van de basisscholen is een prioriteit voor het kabinet en de Kamer. Daarom was het Outbreak Management Team gevraagd of het basisonderwijs en de kinderopvang niet al op 25 januari haar deuren zouden kunnen openen.

15.50 - 'Politiemensen op straat zo snel mogelijk vaccineren'
Politiemensen op straat moeten met voorrang worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarvoor pleit Gerda van Leeuwen, de nieuwe politiechef van het korps Zeeland-West-Brabant zondag in het tv-programma Kraak. "De frontlinie heeft het best pittig in deze tijd. Tijdig vaccineren is daarom hard nodig."

Gerda van Leeuwen
Gerda van Leeuwen

15.32 - Aantal coronagevallen landelijk juist hoger
Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 5622 nieuwe coronagevallen geteld. Een dag eerder werden er 5340 gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar dit is bijgesteld naar 5332.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 43 tegen 98 op zaterdag en 96 op vrijdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

15.25 - 733 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds zondag 733 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er 206 minder dan zaterdag. Toen werden er 939 besmettingen gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

14.40 - Eenzame jongeren steeds depressiever, Brabant Maatjes wil toch activiteiten voor kwetsbare groepen
Bryan Verijsen (28) uit Tilburg organiseert activiteiten voor eenzame Brabantse jongeren. Hij ziet dat de eenzaamheid onder die doelgroep door corona enorm toeneemt. En het blijft niet bij eenzaamheid. “Ik lees steeds vaker in onze Facebookgroep dat mensen aan zelfmoord denken.”

14.15 - Enige echte vaccin tegen corona komt uit brouwerij, zeggen de bedenkers
Er worden wereldwijd al vaccins tegen corona toegediend van onder meer AstraZeneca&Oxford, van BioNTech/Pfizer, van Janssen&Johnson&Johnson en van Moderna. Maar volgens vader Jan en zoon Joost Dommisse uit Hoeven hoeft het allemaal niet van zover te komen. Zij hebben het enige echte medicijn in huis. Zelf gebrouwen. De twee runnen in hun woonplaats bierbrouwerij ’t Meuleneind.

13.41 - Catshuisoverleg begonnen
In het Catshuis is het overleg begonnen van een groot deel van het demissionaire kabinet met deskundigen over de coronacrisis. Daar wordt gesproken over een avondklok, het steunpakket aan het bedrijfsleven en vroegtijdige opening van basisscholen. Zaterdag lekte al uit dat het OMT adviseert de basisscholen en kinderopvang dicht te houden tot het eind van de lockdown op 9 februari. Het OMT maakt zich zorgen over de besmettelijke Britse variant van het virus.

13.34 - Te vroeg voor 'coronavaccinatiepaspoort'
Het is nog te vroeg voor een vrijgeleide voor tegen het coronavirus ingeënte reizigers binnen de Europese Unie, vindt de voorzitter van de Europese regeringsleiders. Voor zo'n 'coronavaccinatiepaspoort' zou kunnen worden ingevoerd, moeten eerst meer mensen een prik hebben gekregen. Anders dreigen scheve ogen, denkt voorzitter Charles Michel.

13.22 - Toch betogers op Museumplein, ondanks afgelasten demonstratie
Hoewel de demonstratie 'Nooit meer kabinet Rutte' is afgelast, zijn er zondag toch betogers naar het Museumplein in Amsterdam gekomen. Het gaat vooralsnog om een klein groepje. De Amsterdamse driehoek stak een stokje voor het plan om op het Museumplein te demonstreren. De betoging zou wel in het Westerpark mogen worden gehouden met maximaal vijfhonderd deelnemers. Dit om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan.

10.07 - Illegaal feest in Boekel beëindigd
De politie heeft zaterdagavond een eind gemaakt aan een illegaal feest op een bedrijventerrein aan de Zijp in Boekel. De politie werd gebeld omdat daar luide muziek te horen was. In een trailer die was ingericht als kroeg troffen agenten negentien jongeren aan die aan het feesten waren. Zij hebben allemaal een bekeuring gekregen ."Dit soort feesten is onacceptabel gezien de coronamaatregelen", benadrukt de politie. "Het zijn voor iedereen moeilijke tijden, maar houd je aan de regels! "

09.42 - Experts: zicht op coronamutaties te beperkt
Om nieuwe gevaarlijke mutaties van het coronavirus zo snel mogelijk op te sporen, moeten Nederland en andere Europese landen op veel grotere schaal de erfelijke code in kaart brengen van verzameld virusmateriaal. Dat stelt onder anderen celbioloog Eelco van Anken van het San Raffaele wetenschappelijk instituut in Milaan in De Telegraaf.

03.31 - Mogelijk toch veel mensen naar afgelaste demonstratie Museumplein
Hoewel de demonstratie 'Nooit meer kabinet Rutte' is afgelast, komen er zondag mogelijk toch nog veel mensen naar het Museumplein in Amsterdam om hun stem te laten horen. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft laten weten dat de politie zal optreden als dat gebeurt.

De organisator gelastte het evenement af nadat de veiligheidsregio besloot dat de demonstratie in het Westerpark zou moeten worden gehouden met maximaal vijfhonderd deelnemers. Door die beperking zou extra toeloop beter kunnen worden voorkomen, evenals de verspreiding van het coronavirus.

03.30 - Premier Mark Rutte praat in Catshuis over avondklok
Moet er een avondklok in Nederland komen in de strijd tegen het coronavirus? Over die vraag buigen de meest betrokken ministers van het demissionaire kabinet en deskundigen van onder meer het OMT zich zondagmiddag in het Catshuis. Andere vragen die aan de orde komen zijn de steunpakketten aan het bedrijfsleven en de vervroegde opening van kinderdagverblijven en de basisscholen. Het OMT adviseert dat laatste trouwens niet te doen.

Premier Mark Rutte komt aan bij het Catshuis voor een overleg. (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
Premier Mark Rutte komt aan bij het Catshuis voor een overleg. (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.