Overheid schrapt schulden van slachtoffers toeslagenaffaire - Omroep Brabant

Overheid schrapt schulden van slachtoffers toeslagenaffaire

18 januari 2021 om 19:43 • Aangepast 20 januari 2021 om 09:20
nl
Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen maandag bekendgemaakt.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Ook schulden bij andere instanties zoals het UWV, de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Sociale Verzekeringsbank, worden geschrapt.

Dat kon Van Huffelen nog niet eerder garanderen omdat het tijd kostte alle instanties op één lijn te krijgen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten riep haar leden al op schulden kwijt te schelden en die oproep onderschrijft de staatssecretaris. "Zodat ouders echt weer opnieuw kunnen beginnen en dat compensatiebedrag kunnen houden."

Schone lei
Vorige maand maakte Van Huffelen bekend dat alle slachtoffers recht hebben op ten minste 30.000 euro. "Ouders die recht hebben op meer, krijgen meer."

"Ik vind dat ouders een volledig schone lei verdienen, zodat zij het bedrag aan compensatie kunnen gebruiken om écht een nieuwe start te maken", aldus Van Huffelen.

Andere schulden
De staatssecretaris roept private schuldeisers op hetzelfde te doen. Ze is daarover nog met hen in gesprek.

Volgende week begint de overheid met de eerste uitbetalingen, maar hoeveel ouders dan al geld ontvangen is onduidelijk. De slachtoffers worden vertegenwoordigd door verschillende advocaten. Twee van hen zeggen al de al lopende zaak tegen de Belastingdienst en oud-kabinetsleden verder door te zetten. Advocaat Eva González Pérez uit Helmond kon maandagavond niet reageren op vragen van Omroep Brabant omdat ze 'de stukken nog niet had gezien en haar collega nog wilde raadplegen'.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.